Európa újra ellenségképet keres?

2016. április 12. 10:48

Szilvay Gergely
Magyar Nemzet
A túlságosan nyitott társadalom a saját sírját ássa. Érdemes volna egy kicsit zártabb társadalmakat „konstruálnunk”. Hogy legyen hol időnként csokit zabálni.

„A háborús élmények okozta poszttraumás állapotból következik, hogy a nyugati gondolkodás a konfliktuskerülő magatartásával nem meri néven nevezni az ellenséget, mivel az kirekesztő, általánosító és rasszista. Ellenség nincs, nem lehet, mert az fasizmus, háborús veszélyt idéz elő. Ellenségképpel rendelkezni nem udvarias dolog. Politikailag nem korrekt. Persze – mint Koselleck mondta – ellenségképek óhatatlanul keletkeznek, ez esetben azokból épülnek fel, akik nem osztják a konfliktuskerülés és struccpolitika ezen világbékés álláspontját. A konfliktuskerülők ellenségképe azokra irányul, akik felvállalnák a konfliktust (például menekültügyben vagy Ukrajnában). Ez viszont a valódi problémamegoldás helyett boszorkányüldözéshez vezet, s állandósítja a paralizált helyzetet. (...)

Nem nagy felfedezés, hogy az ellenségképek: konstrukciók. Az emberi elme konstrukciói. Ha viszont – mint Koselleck mondja – szükségszerűek és elkerülhetetlenek, akkor valahol mégiscsak természetesek: természetes, hogy ellenségképet »gyártunk« magunknak, vagy az többé-kevésbé magától, néha némi segítséggel kialakul. A politikai közösség önvédelmi törekvéseiben néha rá kell segíteni egy kicsit, mint azt Yisrael Katz is állítja.

A fő probléma azonban ezzel az, hogy az európai politikai és értelmiségi elit a konfliktuskerülés (és egyben valóságkerülés) fent taglalt, háború okozta poszttraumás, paralizált állapotát a puszta udvariasság és szalonképesség legalapvetőbb elemének tartja. Erre mondaná Eric Voegelin konzervatív politikai gondolkodó, aki feleségével a nácik elől menekült el az Egyesült Államokba, hogy »kérdéstilalom« alá került a konfliktuskerülés és mibenléte. Tilos rákérdezni, mert akkor kiírjuk magunkat a »demokratikus közbeszédből«.

Talán el kellene gondolkodnunk, hogy érdemes megfogadni Yisrael Katz figyelmeztetését. A fő ellenvetés az lenne, hogy ez »ellenséges légkört« teremtene azok számára, akik általánosító módon beletartoznának az ellenségképbe még akkor is, ha épp nem tettek semmi rosszat (leginkább a muszlimok, migránsok kerülnek szóba). Nos, egyáltalán nem biztos, hogy szükségképp súlyosan ellenséges légkör alakulna ki; másrészt mindennek ára van. Egymást kizáró célokat nem lehet egyszerre megvalósítani. A józan önvédelem ára, hogy nem mindenki számára ugyanolyan kedvező, befogadó a légkör. Az általánosítás elkerülhetetlen. Aki igaztalannak érzi magára nézve, egyénileg küzdhet ellene, sikerrel.

A túlságosan nyitott társadalom azonban a saját sírját ássa. Érdemes volna egy kicsit zártabb társadalmakat „konstruálnunk”. Hogy legyen hol időnként csokit zabálni.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdemes elgondolkodni Kertész Imre egyik megjegyzésén. Szerinte a megengedően demokratikus Európa egyszer már diktatúrákba sodorta magát és mindez megismétlődhet (mondta 2002-ben!).

Ez olyan illiberális:-)

Írtam Schulz-nak akkor, amikor aljasnak nevezte a népszavazást a kvótáról. Közzéteszem a válaszát, biztosan mindenkinek ugyanezt írta volna:


"Martin Schulz úr, az Európai Parlament elnöke kézhez vette az Ön 2016. mácius 24-i keltezésű levelét.

Az Európai Parlament Állampolgári Tájékoztatáskérések Osztálya kapott felkérést, hogy válaszoljon Önnek.

Az Európai Parlament elnöke, Schulz úr több alkalommal is elmondta, hogy az Európai Parlament az uniós szintű demokrácia motorja. Az elnök honlapjais ezen meggyőződést tükrözi: „Az Európai Parlament mindig is az emberek oldalán fog állni, és azon fog fáradozni, hogy jobbá tegye többszázmillió európai hétköznapjait. Az Európai Parlament méltó és igazságos módon, a tiszteleten és a megkülönböztetésmentesség alapján fog működni. A Parlament nevében, még nagyobb lendülettel, transzparens és látható módon fogok dolgozni, minden tettemmel Európáért.”

Az Európai Parlament alapos figyelemmel követi a a Magyarországon zajló eseményeket, és az Európai Parlament 2015. június 10-i állásfoglalása a magyarországi helyzetről (2015/2700(RSP)) többek között azért fejezte ki sajnálatát: „hogy a nyilvános konzultáció az uniós intézményeket és politikáikat okolja a tagállamok e kérdésben viselt felelősségének elismerése nélkül;” és „emlékeztetett arra, hogy a tagállamok teljes mértékben részt vesznek az uniós jogalkotási folyamatban;” Valamint az állásfoglalás megállapítja, hogy az Európai Parlament „felkéri az összes tagállamot, hogy konstruktív módon vegyen részt az európai migrációs stratégiáról jelenleg folyó megbeszélésekben, amely stratégia egyaránt befolyásolja az Unióban végrehajtandó belső, külső és fejlesztési politikákat;“

2015. szeptember 3-án Schulz elnök találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel megismételte, hogy a válságra sürgős uniós szintű, szolidaritáson alapuló megoldást kell találni, amelyekkel „humanitásius kötelezettségeinek eleget teszünk”.

Schulz úr számos beszéde foglalkozik a szíriai háborúval, a menekültválsággal és a kapcsolódó kihívásokkal. A beszédek elérhetők az Elnök honlapján.

Reméljük, hogy a fenti információk érdekesnek bizonyulnak az Ön számára és köszönjük, hogy kérdéssel fordult az Európai Parlamenthez.

Tisztelettel:

Állampolgári Tájékoztatáskérések Osztálya
www.europarl.europa.eu/askEP/hu

Felelősségi nyilatkozat: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az Európai Parlament Állampolgári Tájékoztatáskérések Osztálya által nyújtott információk jogilag nem kötelező erejűek.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezt az e-mail postafiókot csak e-mailek küldésére használjuk. Az ide beérkező elektronikus levelek nem kerülnek feldolgozásra. Amennyiben kapcsolatba kíván lépni az Állampolgári Tájékoztatáskérések Osztállyal, kérjük, használja az alábbi online formanyomtatványt."

A bezárkozó, izolált, soviniszta elveken nyugvó társadalmak bukásra vannak ítélve.

:-)))))))))))))én is többször elolvastam a semmit:-))))

Nagggyon jó:-))))))))))))

Nesze semmi, fogd meg jól. Ezért élvezkednek brüsszelben az adóinkból.

Sajnos lehetséges. Nincsen benne konkrétum, mindenkinek elküldhető.

Egyetértünk, ezért tettem közzé.
Nem hülyék, minket néznek hülyének.

"LUXEMBOURG, 13:48

A luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn élesen bírálta az egykori német kancellárt, Helmut Kohlt, hogy Orbán Viktorral merészel találkozni.

Asselborn bírálta Kohlt, hogy mégis miért találkozik Orbán Viktorral, illetve miért tünteti fel pozitív színben a magyar kormányfőt.

Rejtély számomra, hogy egy ilyen kétes alakot, hogy tarthat Kohl mély érzésű európainak.”

– mondta a luxemburgi külügyminiszter a Neue Osnabrücker Zeitungknak nyilatkozva.

Helmut Kohl még április elején jelentette be, hogy találkozni szeretne Orbánnal, akit a Bildnek adott interjúban úgy aposztrofált, hogy „Európa szíve és lelke”.

Orbán és Kohl bírálata mellett, Asselborn a német kancellár, Angela Merkel politikáját illette dicsérő szavakkal. Szerinte, ha Németország is „szögesdróttal és gumibottal” reagált volna a menekültekre 2015 augusztusában, akkor az Európai Unió „már darabokra hullott volna”. Németországnak „hatalmas érdemei” vannak – vélekedett a külügyminiszter.

Asselborn az interjúban beszélt a holland népszavazásról is, ami szerinte hatalmas pofon, de reményei szerint felébreszti majd az embereket a brit népszavazás kapcsán, így továbbra is az unió tagjai kívánnak maradni.

(NOZ)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés