SOK(K)!

2016. március 18. 11:45

Agárdy Gábor
Körkép.sk
Ha egy normális ország lenne Szlovákia, akkor nem születik egy ilyen választási eredmény.

Már a választások másnapján világos volt, hogy az SNS nélkül nem lehet jobboldali kormányt összetákolni. Ráadásul az újonnan alakult pártok kormányzati tapasztalata határesetben közelít a nullához.

Ha megalakult volna a jobboldali sokszínű kormánykoalíció, el lehetne mondani, hogy a »SMERtelenítés« sikerült, csak azt nem tudnánk, hogy mi áron.

Koalícióra lépni a Smerrel egyet jelent azzal, hogy a kormánypártok beleesnek abba a piszkos csöbörbe, amit a Smer oligarchái és a vele együtt koalícióra lépők az elmúlt négy évben vagy akár előtte is már kipróbáltak. Ez alól talán csak a Sieť lehetne egy halványabb kivétel.

Ha egy normális ország lenne Szlovákia, akkor nem születik egy ilyen választási eredmény. De ez van, ezt kell szeretni. Egy normális országban ilyenkor az államfő megbízza a kormányalakítással a legtöbb szavazatot begyűjtő pártot. Ha neki nem sikerül, az államfő egy második körben mást is megbízhat. Ez lehetett volna a SaS. A mérleg nyelve az SNS volt, aki szívesen lebegtette »politikai potenciálját« addig, míg Fico el nem magyarázta neki a tényállást.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés