Méltóságok és ellensúlyok

2016. március 10. 7:37

Pápay György
Magyar Nemzet
Kövér László kivárta az öt napot, Áder János nem várta ki. Mindkettőnek üzenetértéke van.

Áder János ellenben azzal üzent a kormánytöbbségnek, hogy nem várta ki a rendelkezésére álló időt, hanem már szerdán úgy döntött, nem írja alá az MNB-törvényt (a közérdekű információkhoz való hozzáférés jogát szintén jelentősen csorbító postatörvény-módosítással egyetemben). S hogy üzenete még egyértelműbb legyen, a jogszabályt nem a parlamentnek küldte vissza megfontolásra – úgyse valószínű, hogy másodjára más megfontolásra jutottak volna a kormánypárti képviselők –, hanem az Alkotmánybíróságtól (AB) kért normakontrollt. Ez a döntés pedig jóval több holmi szimbolikus szemöldök-összevonásnál, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a taláros testület elkaszálja a laikus jogérzékkel is alaptörvénybe ütközőnek tűnő jogszabályt, s ez esetben az Országgyűlés már érdemi korrekcióra kényszerül. De ha az AB átengedi a törvényt, Áder akkor is úgy szignálhatja (az aláírás ekkor már kötelező), hogy ő megtette, amit a tisztesség megkövetelt.

Bizonyára lesznek, akik az utóbbit fogják hangsúlyozni, vagyis azt, hogy a köztársasági elnök csupán a renoméját védte. Sőt akadnak majd olyanok is, akik úgy látják, egyszerű színjátékról van szó: így próbálja a Fidesz demonstrálni, hogy Magyarországon működik a fékek és ellensúlyok rendszere, miközben a kormánypárt zsebében lévő alkotmánybírók úgyis zöld jelzést adnak az MNB vitatott költéseit leplező törvénymódosításnak. Az utóbbira azonban nem vennénk mérget, s akárhogy záruljon is az ügy, Kövér hosszas várakozása és Áder gyors vétója mindenképpen több, mint puszta porhintés. Két ős-fideszes közjogi méltóság elvi, illetve gyakorlati ellenkezéséről van szó, ami egyben arra is rámutat, hol kell keresnünk a jelenlegi hatalomgyakorlás valódi ellensúlyát. Nem a közjogi rendszerben – az olyan, amilyen –, hanem azokban a jobboldali politikusokban, akiknek egyre inkább sok, ami zajlik – kopaszostul, Habonyostul, közpénzestül.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így lehet eladni egy normális és helyes lépést kormány és párt vezetés kritikának.

Azért azt látni kell, h. a törvényeket egy hitelét elvesztett, illetve még olyan nagyon meg sem nyert, egyenként jelentéktelen súlyú, de összességében sem túlnyomó ellenzék a hatalom megszerzésére irányuló kétségbeesett próbálkozásainak egyikeként vitatja vehemensen.

Mintha egyszer azt olvastam volna itt, h. a költségvetésbe a független jegybank nyeresége NEM folyatható, bár a veszteségeket onnan fedezték a veszteséges időkben.

Amit az MNB vásárol, az a nemzeti vagyon része. Voltak itt szuperül működő fékek és ellensúlyok, ellenőrzés és betekinthetőség mellett és mégis csak az adósság nőtt.

Fura, de úgy tűnik, egyszerűen NEM lehet a vagyonvesztést semmilyen adminisztratív intézkedéssel, átláthatósággal, a jogkörök korlátozásával, parttalan vitákkal megakadályozni, a megfelelő, az ország javára való működést leginkább a vezetők minősége szavatolja, ki-ki értsen ebbe szakmát, erkölcsöt, szándékot.

Ki is volt a beterjesztő:

"..Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnökének cégei elvesztették átlátható jellegüket.."

http://444.hu/2016/03/10/banki..

Az asztalra kell csapni, és szét kell kergetni a kalandor csürhét a Fideszből, mindenképp valamilyen megtisztulásra lenne szükség.

Nem szoktam, de szerintem a h. egyértelmű.
Sajnálom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés