Polgár=alattvaló

2016. február 18. 7:27

Németh Péter
Népszava
Olyan uralom honosult meg a demokrácia paravánjai mögött, ami a feltétlen alattvalóiságot követeli meg a polgáraitól

„Akik ma kormányzati funkcióban vannak, tudják, tudniuk kell, mi a kötelességük ilyenkor. Tudniuk kell – mint ahogy a hozzájuk köthető sajtómunkásoknak is -, hogy azonnal be kell indítaniuk a lejárató kampányt, foltot találniuk a múltjukban, hibát a jelenükben… És az elsődleges cél nem is annyira a célszemély tönkretétele, sokkal inkább az üzenet. Üzenet a társadalom azon tagjainak, akik elégedetlenkedni mernek: vigyázz mit csinálsz, a hatalom lesújt rád!

Régebben, az orbáni ciklusok kezdetén még óvatosabban, vagy fogalmazzunk így: rejtettebben hajtották végre az ilyen akciókat. Ma már leplezetlenül, mondhatni a trambulinról. Vitatkozhatunk még egy darabig arról, hogy vajon diktatúra-e a pontos meghatározása annak a rendszernek, amit ma Magyarországon működtetnek, vagy valamilyen más terminológiát kell használni. A lényeg mit sem változik: olyan uralom honosult meg a demokrácia paravánjai mögött, ami a feltétlen alattvalóiságot követeli meg a polgáraitól. Ez lenne tehát az amiről a miniszterelnök hétfőn a parlamentben beszélt: a polgári berendezkedés felépítése. Hódolat, alázat, minden hatalmat Orbánéknak – ezt kell alatta érteni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Németh Péter olyan infantilis cikket írt , mint amikor egy kisgyerek nem tud veszíteni , s a bírót hibáztatja . Tessék kedves baloldaliak úgy politizálni , hogy a vonzó programra hivatkozva lehessen Orbánnal rivalizálni .

Életszerű-e, hogy Németh Péter rendszeresen csúsztat, ferdít, ködösít és figyelmen hagyja az összes körülményt?

Igen. Életszerű, mert ilyen az arcpoétikája.

Életszerű-e, hogy huszonnégy órát sem adva követeljen dokumentumokat, elsősorban arra vonatkozóan, hogy a február 3-i miskolci tüntetés kapcsán, miért és hogyan maradtak el tanórák? – kérdezi Németh Péter.

Igen. Életszerű, mert a kért dokumentumokat – ezeknek naprakésznek kellene lenni - két órán belül össze lehet gyűjteni, le lehet másolni és rendelékezésre lehet bocsájtani. Életszerű azért is, mert a fenntartónak nemcsak joga, hanem kötelessége is a fenntartottat ellenőrizni.

Amilyen ócska a baloldal , olyan ócska a sajtója is...S amilyen ócska a sajtója , olyan ócska a baloldal is ...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés