Lázár: A kormány kész a tárgyalásra a köznevelés ügyében

2016. február 4. 13:40
Lázár János szerint a kormány folyamatosan kész a tárgyalásra a köznevelés ügyében, de azt kéri, hogy ne vigyék be a politikát az iskolákba. Az is kiderült, hogy kötelező lesz tervezőt alkalmaznia annak, aki házat épít, ő fogja viselni a felelősséget az építkezésért.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint a kormány folyamatosan kész a tárgyalásra a köznevelés ügyében, de azt kéri, hogy ne vigyék be a politikát az iskolákba.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormány a párbeszédben, az együttműködésben és a tárgyalásban hisz, ezért – ezekben az órákban is – a járási tankerületi vezetők meghallgatják az iskolavezetőket. Február 9-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vezetésével tárgyalóasztalhoz ülnek, a kormány kész jó néhány kérdésben mérlegelni a felvetéseket – mondta.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: a 2010 előtti oktatási rendszer megbukott, ezért annak visszaállítására nincs lehetőség. A „restaurációs kísérlet elképzelhetetlen”, csak akkor van értelme a tárgyalásoknak, ha a jövőről beszélnek – foglalt állást.

Lázár: az építkezésért a tervező viseli a felelősséget

Magyarországon kötelező lesz tervezőt alkalmaznia annak, aki házat épít, az építkezésért ő viseli a felelősséget – számolt be a Miniszterelnökséget vezető miniszter az építészkamarával folytatott tárgyalások eredményéről csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Lázár János elmondta, hogy a kormány szerdai ülésén tárgyalt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kapcsán az építésügyi szabályokról. Közölte, a kormány az építészkamarával közösen létrehoz egy szerződésmintát, megerősítik a megbízó és az építész közötti jogviszonyt, vagyis az építész lesz felelős az építkezésért. Hozzátette: a kormány kész bevezetni a kötelező tervezői művezetést, amely azt jelenti, hogy az építkezés során a tervezőnek hat alkalommal kell ellenőriznie az építkezést, ezért maximum 180 ezer forint díjat kérhet.

Lázár János ismertetése szerint továbbra sem kell építési engedély, a tervezőnek bejelentési kötelezettsége van. Összevonják az engedélyes és a kiviteli tervet, ebből lesz az egyszerűsített kiviteli terv. A miniszter közlése szerint nem várt és elsöprő volumenű az érdeklődés a csok iránt. Közölte, az idei költségvetésben negyven milliárd forint van erre a célra, és ez az összeg nem a plafon, hanem a minimum.

Lázár: egységes V4-es fellépés kell

Csak az egységes V4-es álláspontnak van létjogosultsága a brit reformkövetelések nyomán kidolgozott európai uniós javaslatcsomag esetében – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kiemelte: szorosan egyeztetnek a visegrádi partnerekkel arról, hogy milyen jogok és kötelezettségek illetik meg a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalókat. Erről lesz szó a február 15-i prágai V4-es csúcstalálkozón – tette hozzá.

Lázár János megjegyezte, Orbán Viktor miniszterelnök 17-én Moszkvában tárgyal, 18-19-én pedig az Európai Tanács ülésén vesz részt Brüsszelben, vagyis komoly munka vár a kormányra a következő két hétben.

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

neked elég, ha egy mszmps-ből lett mdf-esből lett miépesből lett gárdistából lett fideszes azt mondja, hogy ez ballibsi tüntetés, és onnan már hiszed is?
Hiába közöl le 2-3 beszélgetést a mandi a Révai igazgatójával, hiába köztudott, hogy rajta kívül is még egy csomóan távol állnak a bal oldaltól a tiltakozók közül, neked elég Bencsik, Gajdics, és a többi takony? Megnyugtat, ha őket szajkózod befogott füllel?

"Csakhogy a balliberálisok a jövőt a múltban képzelik el, ugyanis az számukra a jelen."

Pedig folyton folyvást azt éneklik: A múltat végkép eltörölni.....
Akkor már ez sem igaz?
Ezek tényleg hazudnak reggel, délben, meg este?

Rosszul tudod. Egy dolog volt a terv és egy másik dolog, hogy a tervnek megfelelően való építkezést, kivitelezést valakinek kellett igazolna, amikor meg lett kérve az igénybevételi engedély.

Az esetemben 1970. a tervező elvégezte a tervezést, a zsűriztetést, az engedély. Ezt kifizettem, majd amikor az igénybevételi engedélyt kértem ujabb díj ellenében leigazolta a nyilatkozatot, hogy az építkezés az engedélyeztetett tervben foglaltak figyelembevételével lett végezve.

Ha komoly és szervezett ellenállásba ütközik ez a kormány, akkor mindig hajlandó tárgyalni.

(Később persze nem mindig tartja be az ígéreteit.
Lásd: devizahitelesek megmentésétől a haveri brókerekig minden)

Ha meg nincs ellenállás, akkor szabadrablás...
(Lásd: Uniós támogatások lenyúlásától a földrablásokig minden)

"A hatalom nem érti, mi a baja a pedagógusnak, mert nem akarja beismerni, hogy oktatáspolitikája megbukott.

Nem balliberális?"

Nem, a legkisebb mértékben sem. Én is mondhattam volna. Persze a Gajdics-szinten vegetálók engem is ballibsiznek olykor, de lepereg.

"Ők jobban tudják nálam, nekem mi a jó, az pedig, hogy ezt én nem látom, és nem értékelem, az annak az oka, hogy náci-fasiszta, antiszemtita, embertelen patkányállat vagyok"

Igen, ezeket mind mondták :) Szerintem magaddal próbálj kicsit összhangba kerülni, nem jó, ha tévképzetek irányítanak. Annak a fentiekhez hasonló bénábbnál bénább "következtetések" lesznek csak az eredményei.

A köznevelés kérdését a tanárképzésnél kellene kezdeni.
Ne csodálkozzunk, hogy nincs fejlődés, ha több száz éves iskolai oktatási módszereket tanúlnak a jövőbeli tanárok.

Egy tanterem, egy tanár, kb 30 gyerek és kézzel írt jegyzetek ma már elavult és időt pazarló struktúra. Papíralapú tansegédeszköz pl könyv elavúlt technologóia.

"A kormány kész a tárgyalásra"

A Kész meg aláírásokat gyűjt a népszavazáshoz.

Magyarországon lassan már minden kész.

"A köznevelés kérdését a tanárképzésnél kellene kezdeni."

Legyen Kész az oktatási miniszter. Akkor minden kész lesz .....

A Fidesz-féle újbeszél szótárban minden kifejezés pont az ellentétét jelenti.

jobban teljesít = statisztikát hamisít, hazug médiakampányt csinál
csökkenti a bürokráciát = új minisztériumot / hivatalokat hoz létre
megvéd = ellop (pl. magánnyugdíjak)
megszüntet = bevezet (adó, tandíj, devizahitel)
kivizsgál = eltussol (pl. korrupciós ügyek)
tárgyal = diktátumokkal kormányoz

"6000 óra"?

Ez nyomdai hiba. Legfeljebb 600 óra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés