Lázár: A kormány kész a tárgyalásra a köznevelés ügyében

2016. február 4. 13:40
Lázár János szerint a kormány folyamatosan kész a tárgyalásra a köznevelés ügyében, de azt kéri, hogy ne vigyék be a politikát az iskolákba. Az is kiderült, hogy kötelező lesz tervezőt alkalmaznia annak, aki házat épít, ő fogja viselni a felelősséget az építkezésért.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint a kormány folyamatosan kész a tárgyalásra a köznevelés ügyében, de azt kéri, hogy ne vigyék be a politikát az iskolákba.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormány a párbeszédben, az együttműködésben és a tárgyalásban hisz, ezért – ezekben az órákban is – a járási tankerületi vezetők meghallgatják az iskolavezetőket. Február 9-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vezetésével tárgyalóasztalhoz ülnek, a kormány kész jó néhány kérdésben mérlegelni a felvetéseket – mondta.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: a 2010 előtti oktatási rendszer megbukott, ezért annak visszaállítására nincs lehetőség. A „restaurációs kísérlet elképzelhetetlen”, csak akkor van értelme a tárgyalásoknak, ha a jövőről beszélnek – foglalt állást.

Lázár: az építkezésért a tervező viseli a felelősséget

Magyarországon kötelező lesz tervezőt alkalmaznia annak, aki házat épít, az építkezésért ő viseli a felelősséget – számolt be a Miniszterelnökséget vezető miniszter az építészkamarával folytatott tárgyalások eredményéről csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Lázár János elmondta, hogy a kormány szerdai ülésén tárgyalt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kapcsán az építésügyi szabályokról. Közölte, a kormány az építészkamarával közösen létrehoz egy szerződésmintát, megerősítik a megbízó és az építész közötti jogviszonyt, vagyis az építész lesz felelős az építkezésért. Hozzátette: a kormány kész bevezetni a kötelező tervezői művezetést, amely azt jelenti, hogy az építkezés során a tervezőnek hat alkalommal kell ellenőriznie az építkezést, ezért maximum 180 ezer forint díjat kérhet.

Lázár János ismertetése szerint továbbra sem kell építési engedély, a tervezőnek bejelentési kötelezettsége van. Összevonják az engedélyes és a kiviteli tervet, ebből lesz az egyszerűsített kiviteli terv. A miniszter közlése szerint nem várt és elsöprő volumenű az érdeklődés a csok iránt. Közölte, az idei költségvetésben negyven milliárd forint van erre a célra, és ez az összeg nem a plafon, hanem a minimum.

Lázár: egységes V4-es fellépés kell

Csak az egységes V4-es álláspontnak van létjogosultsága a brit reformkövetelések nyomán kidolgozott európai uniós javaslatcsomag esetében – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kiemelte: szorosan egyeztetnek a visegrádi partnerekkel arról, hogy milyen jogok és kötelezettségek illetik meg a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalókat. Erről lesz szó a február 15-i prágai V4-es csúcstalálkozón – tette hozzá.

Lázár János megjegyezte, Orbán Viktor miniszterelnök 17-én Moszkvában tárgyal, 18-19-én pedig az Európai Tanács ülésén vesz részt Brüsszelben, vagyis komoly munka vár a kormányra a következő két hétben.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

neked elég, ha egy mszmps-ből lett mdf-esből lett miépesből lett gárdistából lett fideszes azt mondja, hogy ez ballibsi tüntetés, és onnan már hiszed is?
Hiába közöl le 2-3 beszélgetést a mandi a Révai igazgatójával, hiába köztudott, hogy rajta kívül is még egy csomóan távol állnak a bal oldaltól a tiltakozók közül, neked elég Bencsik, Gajdics, és a többi takony? Megnyugtat, ha őket szajkózod befogott füllel?

"Csakhogy a balliberálisok a jövőt a múltban képzelik el, ugyanis az számukra a jelen."

Pedig folyton folyvást azt éneklik: A múltat végkép eltörölni.....
Akkor már ez sem igaz?
Ezek tényleg hazudnak reggel, délben, meg este?

Rosszul tudod. Egy dolog volt a terv és egy másik dolog, hogy a tervnek megfelelően való építkezést, kivitelezést valakinek kellett igazolna, amikor meg lett kérve az igénybevételi engedély.

Az esetemben 1970. a tervező elvégezte a tervezést, a zsűriztetést, az engedély. Ezt kifizettem, majd amikor az igénybevételi engedélyt kértem ujabb díj ellenében leigazolta a nyilatkozatot, hogy az építkezés az engedélyeztetett tervben foglaltak figyelembevételével lett végezve.

Ha komoly és szervezett ellenállásba ütközik ez a kormány, akkor mindig hajlandó tárgyalni.

(Később persze nem mindig tartja be az ígéreteit.
Lásd: devizahitelesek megmentésétől a haveri brókerekig minden)

Ha meg nincs ellenállás, akkor szabadrablás...
(Lásd: Uniós támogatások lenyúlásától a földrablásokig minden)

"A hatalom nem érti, mi a baja a pedagógusnak, mert nem akarja beismerni, hogy oktatáspolitikája megbukott.

Nem balliberális?"

Nem, a legkisebb mértékben sem. Én is mondhattam volna. Persze a Gajdics-szinten vegetálók engem is ballibsiznek olykor, de lepereg.

"Ők jobban tudják nálam, nekem mi a jó, az pedig, hogy ezt én nem látom, és nem értékelem, az annak az oka, hogy náci-fasiszta, antiszemtita, embertelen patkányállat vagyok"

Igen, ezeket mind mondták :) Szerintem magaddal próbálj kicsit összhangba kerülni, nem jó, ha tévképzetek irányítanak. Annak a fentiekhez hasonló bénábbnál bénább "következtetések" lesznek csak az eredményei.

A köznevelés kérdését a tanárképzésnél kellene kezdeni.
Ne csodálkozzunk, hogy nincs fejlődés, ha több száz éves iskolai oktatási módszereket tanúlnak a jövőbeli tanárok.

Egy tanterem, egy tanár, kb 30 gyerek és kézzel írt jegyzetek ma már elavult és időt pazarló struktúra. Papíralapú tansegédeszköz pl könyv elavúlt technologóia.

Válaszok:
Berecskereki | 2016. február 4. 15:08

"A kormány kész a tárgyalásra"

A Kész meg aláírásokat gyűjt a népszavazáshoz.

Magyarországon lassan már minden kész.

"A köznevelés kérdését a tanárképzésnél kellene kezdeni."

Legyen Kész az oktatási miniszter. Akkor minden kész lesz .....

A Fidesz-féle újbeszél szótárban minden kifejezés pont az ellentétét jelenti.

jobban teljesít = statisztikát hamisít, hazug médiakampányt csinál
csökkenti a bürokráciát = új minisztériumot / hivatalokat hoz létre
megvéd = ellop (pl. magánnyugdíjak)
megszüntet = bevezet (adó, tandíj, devizahitel)
kivizsgál = eltussol (pl. korrupciós ügyek)
tárgyal = diktátumokkal kormányoz

"6000 óra"?

Ez nyomdai hiba. Legfeljebb 600 óra.

"Az infantilizmusra az is jellemző, hogy sohasem ismerik el, hogy azok!"

Téged melyik tankönyvből nem sikerült megtanítani magyarul? Vagy csak bevetted a fogalmazásgátlót?

nézd, én azt látom belőled, amit írsz.

Hogy az idézett véleményektől egy jókora logikai bakugrással sikerült eljutnod oda, hogy ők embertelen patkányállatnak tartanak téged, majd utána tőlem kérsz számon objektivitást, az semmiképpen sem egy összeszedett, tiszta gondolatokkal rendelkező személyről tanúskodik.

Nem vagyok építész, csak egy kicsit gondolkodtam a dolgon. Nekem annyi jött le, hogy ezek után a tervező építész fogja valamilyen módon követni, akár mint egy műszaki ellenőr az építési naplót egy családi ház esetében is, hiszen övé a felelősség. Szakszerűbb lesz a munka, de a tervezői díjba be kell építenie ezeket a járulékos, ellenőrzési költségeket is. Esetleg a kőműves vállalkozó is tesz majd egy nyilatkozatot a végén, hogy mindenben a tervek szerint járt el...Ha minden rendben van, akkor ez nem érdekes, ha azonban van valami ciki, akkor ebben az esetben egymás haját fogják tépni ( a megrendelőnek meg hullik az magától...)

"...így pedig nem kellett külön tervezőt alkalmazni,..."
--------------------------------
Ez tévedés. Még a típustervet is adaptálni kell a helyi viszonyokhoz és ez bizony tervezői feladat.
Egyébként pedig kétlem, hogy a típustervek elégségesnek bizonyulnának ma is, úgy, mint a 60-as években.
Az igények nem hasonlíthatóak az akkoriakhoz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés