Az olcsó olaj miatt nőnek az árak Szaúd-Arábiában

2015. december 29. 9:50
Negyven százalékkal növeli a benzin belföldi árát Szaúd-Arábia az olaj alacsony világpiaci ára miatt. A királyság költségvetésében idén 98 millió dollár volt a hiány, így a következő években igyekeznek más bevételi forrásokat találni; de a jóléti kiadásokat is csökkenteni fogják az egye termékek áfájának növelésével párhuzamosan.

Az alacsony olajár miatt keletkezett költségvetési hiányt igyekszik betömködni Szaúd-Arábia: negyven százalékkal nő a benzin belföldi ára; megvágják a víz- és áramtámogatásokat; nő az üdítőitalok és a dohány áfája – írja az Indepedent. A most bejelentett változások a jóléti intézkedéseket érintik: a következő öt évben csökkentik a vízre, áramra és benzinre adott támogatásokat, miközben emelik például az üdítőitalokra és a dohányra kivetett adót.

A közel-keleti királyság idei költségvetési hiánya 98 millió dollár volt. Az IMF előrejelzése szerint ilyen tendenciák mellett öt éven belül csődbe mehet az ország. Az olajbevételek az ország bevételeinek 73 százalékát adják. Salman király elmondta: igyekeznek tovább diverzifikálni az állam bevételeit. Az olaj átlagára 2014 óta 45 százalékot esett: 11 éve nem volt ilyen olcsó.

Épp egy éve írtunk róla, hogy Szaúd-Arábia olajipari minisztere, Ali Naimi arról beszélt egy lapinterjúban: „nem érdekes, hogy az olaj 20, 40, 50 vagy 60 dollárba kerül”; és szerinte előfordulhat, hogy a nyersolaj világpiaci ára soha nem éri el ismét a 100 dollárt. A Mandiner akkor annak is utánament, mik lehetnek ennek a következményei.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elég ha közülük csak néhány teszi.
Mondjuk a támogatást meg is kell hálálni, mint az KGBéla munkássága is mutatja...

Jobbik nélkül szebb a Jövő!

Már előttem leírták, hogy a 98 millió az zsebpénz szaudéknak.
Biztos "értelmiségi" írta a cikket, olyan aki a 1,23-at egy egész huszonhárom tizednek ejti, a földművelést földművelődésnek. :)

A fagyi visszanyal apránként. Ugye, milyen jó az usa-val? :-)

Rád jellemző ellenérv.
Tényleg csak ennyire fussa??

Mert szerinted csak egy ügynök az engedélyezett.
Nyilván nem véletlen, hogy felfüggesztettek KGBéla mentelmi jogát.
Amúgy elég nagy az FSZB költségvetése, fussa belőle több ügynökre is.

Természetesen.
De azért biztos nem véletlen, hogy felfüggesztettek KGBéla mentelmi jogát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés