Ellenzi a Hóman-szobrot a Zsidó Világkongresszus elnöke

2015. december 4. 21:38
Ronald S. Lauder szerint Hóman Bálint szobra sértés a holokauszt magyar áldozatai számára. A Zsidó Világkongresszus elnöke felszólította Orbán Viktort: biztosítsa, hogy ne közpénzből épüljön fel ez a szobor.

A székesfehérvári Hóman Bálint-szobor felavatásának leállítására szólította fel Magyarországot Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke. A WJC honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint a Székesfehérváron egy magánalapítvány által felavatandó, életnagyságú Hóman-bronzszobrot nagy részben a magyar kormány finanszírozta. „Meglehetősen felháborító, hogy a magyar adófizetőnek kell kifizetnie egy olyan ember emlékművét, aki nemcsak antiszemita, a magyar zsidóknak a második világháború előtti és alatti üldöztetésének kulcsfigurája, a náci Németország és 1944-ben a fasiszta nyilaskeresztes rezsim támogatója volt, de élete végéig nem bánta meg bűneit” – hangoztatta Lauder. 

A WJC elnöke szerint a szobor „sértés a holokauszt sok magyar áldozata számára” és sürgette, hogy a magyar kormány vonja vissza a szoborhoz való hozzájárulását. „Ma felszólítom Orbán Vikor miniszterelnököt, hogy lépjen közbe ebben az ügyben és biztosítsa, hogy ezt a szobrot nem közpénzekből építik meg. Ha ez nem történik meg, Magyarország rossz üzenetet küldene azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell kezelni az olyan kényes ügyeket, mint a holokauszt” – jelentette ki Lauder. 

A közleményben azt írták, hogy Hóman Bálint 1931-től kezdve több magyar kormány minisztere volt és jelentős szerepet játszott a Magyarországon a kései 30-as években elfogadott zsidóellenes törvények kidolgozásában. Ismertette, hogy egy székesfehérvári alapítvány Hóman tudományos eredményei előtt kíván szoborral tisztelegni. Hóman (1885-1951) egy nyolckötetes Magyarország-történet szerzője, amely 1938 és 1941 között jelent meg.

Összesen 124 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

No para, majd Finkelstein és Birnbaum lezsírozza.

Na, eddig sem voltak kételyeim, hogy kell ez a szobor, de ettől kezdve követelem is!

Az elsodort falu a magyar nyelű irodalom két legjobb regényéből az egyik.

Azért gyűlölik a zsidók, mert Szabó Dezső keményen bírálta a Hatvanyt, meg a zsidó bankárokat és üzletembereket, akik hozzájárultak a Székelyföld gazdasági leromlásához. Azonban az hazugság, hogy Szabó Dezső antiszemita lett volna. Leírt egy népcsoportot, viselkedést, történetet, de ugyanúgy leírta a románokat, a székelyeket, vagy a pannon magyarokat. Nem kevesebb kritikával (a szíve azért a székelyeké volt, megértem!).

Azonban a zsidókat nem dicsőítő vagy nem sajnáló leírása antiszemitizmusnak számít. Ez a XX. és XXI. század legnagyobb hazugsága, manipulációja.

Mi akkor nem éltünk, a mi bűnünk meg az lesz, hogy nem vagyunk feripártiak.
Már nem is akarok semmilyen szobrot, nehogy kiderítsék utólag, hogy nem voltam jó demokrata.:D

Át nem valami kényes-fényes.

rendben, akkor állítsunk szobrot Hermész Triszmegisztosznak kígyóval, gúla alakú talapzaton.

Lauder beleesik a szokásos zsidó hibába : azt hiszi ,hogy a világháború ideje alatti szenvedéseik tévedhetetlenné teszik a témára vonatkozó kérdésekben . Az állandó idevágó diktátumaikkal a zsidók csak a szenvedés beszűkítő hatásáról tanúskodnak , nem az igazságról . Például : a müncheni olimpia idején a zsidó sportolók elleni erőszak akkor sem volt jogos , ha Izrael borzalmas elnyomást valósít meg Palesztinában .

A Szabadság téri magán kiállítás és egyebek, különös tekintettel az egyebekre, pl. az ország utóbbi 70 évben történt lerohasztása akár csak benne a legutóbbi évek bankvezéreinek szerepe, a kulturális élet megszállása könnyen érlelik meg az emberben ezt a gondolatot.
Mégis, ne felejtsük a nemzet tragikus veszteségeit, Radnótit, Szerbet, Karácsony Benőt és így tovább és az egésznek az alapvető bestialitását.

Ettől függetlenül, ha Hóman szoborra adakozni kéne, hamar összejönne a pénz, szóval nem biztos, h. a közadakozásos megoldás Laudernek örömöt szerezne.

Ez a tróger Lauder miért nem akarja leszedetni Liszt Ferenc szobrát a VI. kerületben.

Liszt jobban utálta a zsidókat, mint Hóman.

Lukács György szobrot mindenhová, ne csak Újlipóciába!

:-(

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés