Háborúba küldené a szír migránsokat az új lengyel külügyminiszter

2015. november 16. 7:53
Az Európába érkező szíriai bevándorlók felállíthatnának egy hadsereget, amely harcba száll hazájuk szabadságáért – nyilatkozta Witold Waszczykowski, a kinevezésre váró lengyel kormány kijelölt külügyminisztere.

Witold Waszczykowski, a kinevezésre váró lengyel kormány kijelölt külügyminisztere szerint az Európába érkező szíriai bevándorlók felállíthatnának egy hadsereget, amely harcba száll hazájuk szabadságáért.

Waszczykowski úgy fogalmazott: „Fiatalemberek tízezrei pattannak be felfújható csónakjaikba, kezükben az iPadjükkel, és ahelyett, hogy elsőként inni vagy enni kérnének, azt kérdezik, hogy hol tölthetnék fel a mobiltelefonjukat. Harcba kéne menniük, hogy a segítségünkkel felszabadítsák a hazájukat”.

A politikus szerint el kellene kerülni azt a helyzetet, amelyben „mi Szíriába küldjük harcolni a katonáinkat, miközben szíriaiak százezrei a kávéjukat iszogatják”.

A leendő lengyel külügyminiszter arról is beszélt: ugyan az előző kormányzat vállalása miatt jogilag kötelező Lengyelország számára 9000 migráns befogadása, de a párizsi terrortámadások nyomán Lengyelország „nem lát politikai lehetőséget annak teljesítésére”.

Stumpf András
2015. November 16. 09:59
Érthető javaslat emberi nyelven, dögunalmas diplomáciai finomkodások nélkül. Szinte már Pilinszky szálkás költészetét idézi ez a mondat: „mi Szíriába küldjük harcolni a katonáinkat, miközben szíriaiak százezrei a kávéjukat iszogatják”.

Tényleg abszurd.

Lengyel szájból ráadásul hiteles is ennek elutasítása, a szír migránsok hadra fogásának javaslata - a lengyel menekültek is remekül harcoltak a második világháborúban.

Egyetlen gond azért akad. Míg a lengyelek számára akkor egyértelmű volt, ki és mi ellen harcolnak, a most Európába özönlő szírek esetében ez aligha van így. Török menekülttáborban tett villámlátogatásom alatt néhány hete legalábbis azt tapasztaltam, hogy a menekült szírek legnagyobb ellensége Aszad. Nem reprezentatív a felmérés, de ha így van tényleg, akkor azért nehézkes lesz a párizsi vérengzést elkövető Iszlám Állam ellen küldeni szír ifjak ma Münchenben sokkal lelkesebben kávézgató tömegeit.

Mondjuk lengyel szempontból az sem lenne rossz, ha Aszadnak mennének neki. Ütnének egyet az oroszokon, az meg a lengyel szívnek mindig kedves.
Válaszok:
Csomorkany | 2015-11-16 11:05:01

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akár föl is lehetne őket kalasnyikovozni,
oszt menjenek. Még egy-két parancsnokot is
kaphatnak, aki tudja mi jár a dezertálásért.

De ki ellen vagy ki mellett? Mert most arrafelé mindenki harcol mindenki ellen.

a németeknek semmilyen területi igényük nem lehet olyan alapon, hogy egyszerűen kihaltak onnan

ja, és kelet németország is a kihalás felé sodródik
nem kicsit, hanem nagyon...


ez a jólét ára, a németség most ezzel fizet

És harcba indulhatnának az Asszad/Putin páros ellen.
Persze, egy lengyel hazafi számára ez elég világos képlet.

Jo es jogos az otlet, egyetlen gond vele, hogy az USA mar megprobalta, es nem jott be...

Ugyanazt kellene csinálni, mint a lengyeleknek. Állítsanak föl egy "szabad szír kormányt", és harcoljanak azért. Most más kérdés, hogy a lengyeleknek anno nem jött össze, de a franciáknak pl. igen.

Amúgy gondold végig: ha nem lett volna "szabad lengyel kormány" Londonban, a lengyelek tudták volna, miért harcolnak a II. világháborúban?

"Török menekülttáborban tett villámlátogatásom alatt néhány hete legalábbis azt tapasztaltam, hogy a menekült szírek legnagyobb ellensége Aszad." - írja Stumpf András a vezérkommentjében.

Miközben olvastam, egy vicc jutott az eszembe.

A rendőr egy bűnözőt kísér át a bíróságra. Hirtelen nagy szél támad, és elviszi a rendőr sapkáját. A gyanúsított ravaszan azt mondja:
- Őrmester úr! Megengedi, hogy a sapkája után fussak?
- Persze, hogy megszökjél, te kis ravasz? - mondja a rendőr - Te csak maradj itt, majd én futok a sapkám után!

Válaszok:
zenebono | 2015. november 16. 11:17

És mellesleg nem is igaz, amit Stumpf írt.

Ezek szerint a migránsok nem az IS-től félnek, hanem Asszadtól?

Milyen "szép" keresztény-konzervatív gondolat azt mondani a háború elől menekülő embereknek, hogy menjetek vissza és dögöljetek meg...

A német területeket Sztálintól kapták az elvett lengyel területekért cserébe. Nem a lengyelek voltak a megszállók.
Amúgy "Hitler gyors és hatékony válasza" Lengyelország hadüzenet nélküli megtámadása volt, ami sok százezer lengyel halálát okozta.
Szóval szerintem erre nem kéne annyira büszkének lenned...

A lengyel külügyminiszternek igaza van.
Ő nem háborúba, hanem a saját nemzetének "fenntartásába" küldené a migránsokat.

Csak egy keresztkérdés!
Szerintetek a szír állampolgároknak van nemzeti öntudatuk? Mert szerintem nincs! Mint ahogy az "afgánoknak" sincs (hiszen az illető vagy pastu, vagy tádzsik, vagy más nemzetiség tagjának vallja magát, soha nem "afgánnak") Nagyon sok "török" állampolgár is inkább harcolna (jelenleg jogilag nem is létező) hazájáért, Kurdisztánért, mint Törökország érdekeiért.
Na most akkor kiért is kellene harcolniuk a hazaküldött szíreknek?

Ki ellen indulna meg ez a hadsereg? A migránsok között vannak Aszad szimpatizánsai, de a Felkelőké (SZSZH) is. Arról nem is beszélve, hogy lennének olyanok, akik az Al-Nuszrába (helyi Al-Khaida) vagy ne adj isten az ISIS-be lépnének be. A migránsokban egy közös van, nem akarnak harcolni, ha az újjáépítésről lesz szó, akkor lehet őket küldeni. Egyébként Lengyelországban sem volt annyira fekete-fehér a helyzet, a németek vereségét követően az ellenállók egy jelentős része ( a "Honi Hadsereg") folytatta volna a harcot immár az oroszok ellen. ( lsd. Wajda: Hamu és Gyémánt című tényleg felejthetetlen filmjét..)

Hát én az ISIS-be nem küldenék embereket, ne adj Isten még visszajönnek robbantgatni...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés