Így szigorítja menekültügyi eljárását Ausztria

2015. november 2. 19:23
Az Ausztriában menedéket kérők november közepétől már csak szigorítottan, meghatározott időre kaphatnak menekültstátuszt, és a családegyesítéshez is rendelkezniük kell majd bizonyos feltételekkel, így megfelelő jövedelemmel, betegbiztosítással, valamint a család elhelyezésére alkalmas szállással is.

December elsejétől léphet életbe, de visszamenőleges hatállyal már november közepétől érvényes lehet a megváltozott menekültügyi eljárás Ausztriában, amely a kérelmezők számára szigorított, meghatározott időszakra szóló menekültstátust biztosítana, valamint a családok egyesítését is határozott feltételekhez kötné.

A belügyminisztérium által kidolgozott terv szerint az időszakos menekültstátust csak korlátozott ideig, az eddigi öt év helyett legfeljebb három évig biztosítanák. Ha ezek után már nem áll fenn a menekültkérelemre jogosító körülmény, kiutasíthatják a menekülteket az országból, ha viszont igen, akkor még két évig meghosszabbíthatnák a dokumentum érvényességét. Amennyiben ezek után sem javul az adott menekült anyaországában a helyzet, a státus határozatlan időre lenne biztosítható. 

Az esetleges családegyesítés érdekében a menekültnek jövedelmet, betegbiztosítást, valamint a család elhelyezésére alkalmas szálláshely rendelkezésre állását kell igazolnia. Azok esetében, akiknél a menekültstátus nem jöhet szóba, csupán úgynevezett kiegészítő védelmet kaphatnak, az új törvény szerint a jelenlegi egy év helyett három év után történhet meg a családegyesítés. A szóban forgó kiegészítő védelem azoknak jár, akik a genfi egyezmény szerint nem tekinthetők menekültnek, azonban számukra az esetleges halálbüntetés vagy más jellegű önkény miatt mégis veszélyes lehet visszatérni a származási országba. A kísérő nélkül érkező kiskorúaknak családegyesítés során nem kell az előírt anyagi feltételeket teljesíteniük.

Ausztriában januártól októberig 63 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. A kormány év végéig több mint 85 ezer benyújtott kérelemmel számol.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Más!

"Diszkó van a francia migránstelepen, de nincs elég vécé

Újabb vécéket és több vízcsapot is fel kell szerelni a calais-i migránstáborban, Franciaországban. Így döntött a lille-i bíróság. Egészen pontosan 50 vécét kell még telepíteni a Dzsungelnek nevezett táborba. Nyolc napja van Calais-nek, hogy a bíróság döntését végrehajtsa, utána elemenként -azaz, például vécénként- 100 euró bírságot kell fizetni, minden nap."
http://faktor.hu/faktor-ejszak..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés