Áttört a Szabadságpárt a felső-ausztriai választáson

2015. szeptember 27. 21:22
Súlyos veszteségeket szenvedett a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Szociáldemokrata Párt (SPÖ), míg a radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) megduplázta támogatottságát a felső-ausztriai tartományi választáson vasárnap Ausztriában. A kampányt egyértelműen a menekültválság uralta. Werner Faymann szociáldemokrata osztrák szövetségi kancellár csalódottságát fejezte ki az eredmény miatt.

Tartományi választásokat tartottak Felső-Ausztriában vasárnap. A Linz székhelyű osztrák tartományban hagyományosan a konzervatív Néppárt (ÖVP) a legerősebb politikai tömörülés, eddig is ők vezették a tartományt, 2003-tól a Zöldekkel koalícióban. A vasárnapi választáson viszont az előző voksoláshoz képest súlyos veszteségeket szenvedtek el: 36,4 százalékot ért el a Néppárt, ez több mint 10 százalékpontos visszaesés.

A második helyen futott be a radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ), amely korábbi támogatottságát megduplázva 30,4 százalékot szerzett. A szociáldemokraták 18,4 százalékot értek el, ez 6,6 százalékpontos visszaesés. A Zöldek 10,3 százalékot, míg a liberális NEOS 3,5 százalékot szerzett.

Az eredmények alapján a Néppárt-Zöldek koalíció többsége elveszett. A Néppárt a szocdemekkel vagy a Szabadságpárttal tudna többségi koalíciót alkotni, de most még nem tudni, ki hogyan képzeli el a további politizálást a tartományban. Lehetséges, hogy a döntés csak az októberi bécsi választások után születik meg.

A felső-ausztriai választási kampányt egyértelműen a menekültválság uralta.

Werner Faymann szociáldemokrata osztrák szövetségi kancellár csalódottságát fejezte ki az eredmény miatt.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ó, ezt már régen megmondták a balliberósok !
:D
(Csak azt nem értem, miért kell ehhez ennyi migráns)?

Régi tapasztalat, hogy a tudatlan, ösztönvezérelte tömegeket a krízisek, a társadalmi és gazdasági változásokkal kapcsolatos félelmek a rendpártiság irányába tolják. Nagy felelőssége van a jobb- és baloldali demokratáknak Ausztriában, hogy a szélsőségesek ne használhassák ki a mostani folyamatokat a hatalomba kerüléshez.

Lehet tovább simogatni a migránsokat, aztán csodálkozni, hogy Ausztriában is jönnek elő a nácik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés