Orbán: Erkölcsi okokból mondom, hogy ne jöjjenek a migránsok

2015. szeptember 7. 10:02
Orbán Viktor a nagyköveteknek rendezett értekezleten kormánya álláspontját ismertetve arról beszélt: jó, hogy vannak arab kebabosok a körúton, de a legtöbb hazánkba érkező migráns nem az életéért fut, hanem a német életet nézte ki magának. Európa kivételével szerinte mindenki felkészült a helyzetre, és a legtöbben nem fogadnak be senkit.

Ott kell kezelni a konfliktusokat, ahol kialakultak, mert illúzió azt gondolni, hogy az Európába érkező migránsokat visszaküldhetjük, mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a misszióvezetői értekezleten, Budapesten. A kormányfő hangsúlyozta: aki egyszer bejött, annak a visszaküldése nagyobb politikai kockázatot, több emberi szenvedést jelent, mint a konfliktusok helyi kezelése. Mindenki jobban járna, ha pénzzel támogatnák azokat az országokat, ahol először fel lehet tartóztatni a bevándorlókat, és ha nem jönnének ide, az kisebb költséggel is járna, értékelt.

Orbán Viktor szerint az európai államok 90 százalékában szakadék van a nép álláspontja és az elit politikája között, ami komoly probléma egy demokráciában, egy demokratikus rendszer nem élhet együtt hosszú távon ezzel a belső ellentmondással. Magyarországon viszont a nemzeti konzultációval egyetértési pontokat hoztak létre az emberek és a kormány között, ami demokratikus módon stabilizálja a kormány működését, és így a kormány kitart a menekültpolitikában, hangoztatta a miniszterelnök.

Kvótarendszer oké, időzítés nem oké

Nincs európai terv a bevándorlási válsághelyzet kezelésére Orbán Viktor szerint. A kormányfő úgy látja, a magyar álláspont nem zárja ki, hogy valamikor értelmesen, fair módon lehessen beszélni a kvótarendszerről, az időzítéssel van problémánk.

A kvótarendszer a következményeket akarja orvosolni, mielőtt a bevándorlás okait kezelnék, mondta a kormányfő, aki szerint a fő ok az, hogy Európa nem képes ellenőrizni külső határait. Orbán Viktor azt is kiemelte hogy minden nemzetközi szereplő felkészült a jelenlegi helyzetre, Európa kivételével. Jelezte, hogy sem Ausztrália, sem az Egyesült Államok, sem Izrael, sem az Öböl-menti államok nem fogadnak be senkit.

Az jó, ha vannak kebabosok a körúton

Senki nem követelheti, hogy Magyarország megváltozzon, mondta a miniszterelnök a nagyköveti értekezleten, Budapesten hétfőn. Hamarosan arról a kérdésről kezdődik vita, hogy egy országnak van-e joga kinyilvánítani: nem akarja külső beavatkozás hatására nagy arányban megváltoztatni kulturális, etnikai összetételét.

Magyarországnak ebben a vitában azt az álláspontot kell majd képviselnie, hogy senki nem követelheti az ország megváltozását, jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország nem képvisel antiiszlám álláspontot, és nem szeretné, ha a bevándorlási kérdés miatt megromlana viszonya az iszlám civilizációhoz tartozó államokkal. Kiemelte továbbá, hogy a kormány értéknek tekinti a magyarországi muszlim közösséget, amelynek tagjai törvényes alapokon élnek. Igenis örülünk, hogy a körútjainkon kebabosok vannak, fogalmazott Orbán Viktor.

Akinek nincs határa, az nem ország

A miniszterelnök szerint az az ország, amelynek nincsenek határai, vagy nem tudja azokat megvédeni, nem ország. Szerinte az EU helyesen döntött, amikor úgy határozott, hogy ellényegteleníti a tagállamok közötti határokat. Magyarországnak azonban vannak külső határai is, amelyek megvédését vállalta, ez jogi kötelem volt a schengeni csatlakozáskor, emlékeztetett.

A kormányfő kiemelte: nem lehet egyszerre hatályban tartani bizonyos, közös megállapodáson nyugvó szabályokat, és egyúttal azt mondani, hogy a valóságban úgysem lehet érvényesíteni azokat, mert ezzel az EU alapját adó bizalom felmorzsolódása kezdődik meg. Magyarország ragaszkodik a schengeni szabályok betartásához, a baj az, hogy erre most nem képes, ezért döntött a kerítés megépítéséről, mondta Orbán Viktor. Hozzátette: nincs garancia arra, hogy ez elég, de mindent meg kell tenni, ami emberileg lehetséges a külső határok megvédéséért.

Erkölcsi okokból mondja, hogy ne jöjjenek

Orbán Viktor miniszterelnök azt is mondta, erkölcsi okból kéri a bevándorlókat arra, hogy ne jöjjenek Magyarországon keresztül Európába, ő ugyanis nem tud felelősséget vállalni azért, ami az útjuk során történik velük. A kormányfő a hétfő budapesti tanácskozáson úgy fogalmazott, ezek az emberek nem a biztonságukért futnak, aki ugyanis Törökországig, Görögországig, Macedóniáig, Szerbiáig, Magyarországig vagy Ausztriáig eljutott, biztonságban van. Ezért ennek a kérdésnek semmi köze a biztonsághoz: ezek az emberek nem az életükért futnak, ők a német életet nézték ki maguknak, mondta.

Együtt élünk néhány száz ezer romával, amit valahol valaki eldöntött

Nekünk is az adottságunk – függetlenül, ki mit gondol róla, szereti-e a túrós csuszát, vagy nem –, hogy együtt élünk néhány száz ezer romával, amit valahol valaki eldöntött, ezt mi megörököltük, ezzel kell együtt élnünk, de mi nem várjuk el senkitől, hogy ők is éljenek együtt nagy számú roma kisebbséggel, mi nem szólhatunk ebbe bele” – mondta a miniszterelnök a 444 cikke szerint, miközben arról beszélt, hogy minden ország eldöntheti, milyen „különböző vallási és kulturális alapokon álló nagy közösségekkel akarnak együtt élni”.

A miniszterelnök elmondta: politikai értelemben az iszlámmal nincs gondja; az iszlám országokkal is szeretne jó viszonyt ápolni az ország annak ellenére, hogy nem akar iszlám kisebbséget befogadni. A magyarországi muszlimokkal kapcsolatban elmondta: semmi baja sincs az itt élő muszlim közösséggel, mivel ők nem bevándorlók, jogszerűen jöttek ide, egzisztenciát hoztak létre. „Igenis örülünk, hogy kebabosok vannak a körúton. Hogy a szír hentesnél vehetünk bárányhúst húsvétra. De nem szeretnénk, ha az arányok megváltoznának” – mondta Orbán a 444 szerint. 

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miben nem volt igaza?
Komolyan érdekel.

"Kvótarendszer oké, időzítés nem oké"

Tegnap reggel Földi azt mondta, hogy a kb van nyolc kérdés, amire az eu-nak választ kell adnia. A kvóta a nyolcadik. Először az első hetet kéne rendezni.

Őszintén remélem, hogy a V4-ek ebben a kérdésben szövetségesei lesznek egymásnak, és ki is tartanak a szirénhangok ellenére.

De hát miniszterelnök úr,jönnek,de mennyien.
Ezt mi itt,hogy úgy mondjam lenn,mondogathatjuk,hogy ne jöjjenek,ne jöjjenek,de Ön ott fenn, röviden szólva: nem.

Sok a mák? :-)))

Nagyon helyes, amit mond Orbán!

Orbán Viktornak igaza van. Pont.

"Milan Chovanec szerint az EU-s segítség a nullával egyenlő. A menekültkrízis pedig a populista pártok megerősödésével és a schengeni övezet megszűnésével fenyeget

Milan Chovanecnak is igaza van.

Merkel viszont a mai sajtótájékoztatón megint mellébeszélt. : "a hétvégén hozott döntés ellenére Dublin III. érvényes". - moindta. Ez pedig azt jelenti, hogy bármikor meglehet szegni. Másként fogalmazva; Quod licet Iovi, non licet bovi. Köznapiasan: Vannak az egyenlők és vannak az egyenlőbbek.

Három az egyben: sváb, zsidó, roma és tót, egy kicsit bocskoros színezékkel díszítve.

Te magad vagy az, aminek az elnököt nevezted.Orbán most csakugyan az erkölcsöt védi: nálunk az az erkölcs, nem háremben, hanem családban akarunk élni, gyermekeinket fölnevelni,nálunk az az erkölcs, nem lefejezni senkit a hite, meggyőződése miatt. Ennek lenne vége, ha az iszlám átvenné a hatalmat.Csak a vak nem látja,az iszlám most indult világhódító útjára - a népvándoroltatás ezt a célt szolgálja.
Játékmester,hagyd a piszkos játékot, ikszeld ki végre magadat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés