Menekültstátusz igen, állampolgárság nem – mit akarhat Merkel?

2015. szeptember 2. 11:53

Sayfo Omar
A menekültstátusz megítélését nem feltétlenül kell az állampolgárság megszerzésének követnie. Ha Németország és általában Európa tanul a múlt hibáiból, akár saját hasznára is fordíthatja a menekültáradatot.

Nyolcszázezer ember. Az ország lakosságának egy százaléka. Előrejelzések szerint ennyi menedékkérő érkezik idén Németországba. A megdöbbentő számok ellenére azonban korai lenne Németország elarabosodását vizionálni. A legfontosabb kérdés nem az, hogy hányan érkeznek, hanem hogy mi lesz a további sorsuk.

A multikulti látványos bukása miatt jogosan konganak a vészharangok. Németország kudarcot vallott az országban élő hárommillió muszlim integrálásában. A kialakult helyzet tanulsága azonban mégsem az, hogy nem kellett volna beengedni a törököket és más keleti népeket. A '80-as, '70-es években a német gazdaságnak nagyon is szüksége volt az akkor még dolgos kezekre. A valódi tanulság az, hogy nem kellett volna engedélyezi a családegyesítéseket és pláne nem kellett volna állampolgárságot adni a vendégmunkásoknak és családjaiknak.

Egy adott országban a jelenlévő idegenek magas száma önmagában még nem probléma. A gazdag Öböl-országokban például a külföldiek aránya mindenhol meghaladja az ötven százalékot. Az aprócska Katarban a lakosság nyolcvan százaléka bevándorló. Nem túlzás azt állítani, hogy a külföldiek nélkül ezek az országok működésképtelenekké válnának.

Van azonban egy lényegi különbség az Öböl-beli és az európai migráns-politika között: arrafelé nincs honosítás. Csakis helyi szülők gyermeke kaphat állampolgárságot. Milliószámra élnek a térségben olyan bangladesiek, pakisztániak, szudániak és egyéb szegény országok fiai, akiknek még egykor nagyszüleik érkeztek vendégmunkásként, és már szüleik sem jártak az óhazában. Ettől azonban ők még nem válnak katariakká, szaúdiakká vagy dubaiakká. Sőt, a szigorú törvények miatt nemhogy nekik, de még az unokáiknak sem lesz lehetőségük állampolgárságot szerezni. Ezekben az országokban nincs is gond a migránsokkal. Sem a köz, sem pedig az állam biztonságát nem fenyegetik, hiszen elég a legkisebb kihágás, és nincs többé jó fizetés, autó, új okostelefon: azonnal repülőre pakolják őket. Senki nem hiszi magát pótolhatatlannak: a külföldiek tudják jól, hogy helyükre bármikor ezrek ugranának.

Tény: Németország társadalma egyre öregszik, a gazdaságnak reális becslések szerint évente négyszázezer bevándorlóra lenne szüksége a jelenlegi növekedés fenntartásához. Angela Merkel bejelentette: Németország minden Szíriából érkezőt befogad. A kancellár döntése mögött egyértelműen a ráció áll. Szíriából – egyelőre még – a gazdasági szempontból hasznosítható középosztály vándorol Európába. Kellőképp átgondolt szabályozásokkal a német gazdaság még profitálhat is a menekültekből.

Ha Berlin tanul a múlt hibájából és kellőképpen megnehezíti, esetleg ellehetetleníti az állampolgársághoz jutás törvényi feltételeit, a jövőben bármikor megszabadulhat a gazdasági vagy biztonsági szempontból nemkívánatos elemektől. A logisztika pedig aligha jelent majd gondot. Az Európai Unió – alapvetően német irányítású – külső határvédelmi szerve, a Frontex most is csendben, de meglepően hatékonyan teszi a dolgát. 2014-ben több mint tizenegyezer embert deportáltak kényszer alkalmazásával Németországból.

A gépezet olajozottan működik, és messze nincs még csúcsra járatva. A német vezetésnek a politikai következményektől pedig aligha kellene tartania. Az állampolgársággal, és így szavazati joggal sem rendelkező tömeg politikailag ugyanis értéktelen, így a mindenkori kancellárnak aligha kellene népszerűségvesztéstől tartania a rendbontók, vagy az olyanok kiutasításával, akiknek hazája már biztonságosnak számít. Addig viszont a menekültek tömegei munkával hálálhatják meg az időlegesen kapott, otthonihoz képest kényelmesebb és biztonságosabb életet.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát az USA-nak sem sikerült, Obama is kihátrál még az illegális bevándorlók kitoloncolásától is. No-nak szüksége van olcsó munkaerőre. Ennyi.

Ez a vízió sem lenne jó megoldás, csak időzített bombaként ketyegne. Előbb-utóbb hatalomra kerülne egy libsi párt, mely a hatalma megtartása, és több millió új szavazat érdekében rögtön honosítaná a vendégmunkásokat. Persze megfelelő ideológiai mázzal leöntve, hogy az agymosott németek ne tüntikézzenek miatta.
Ez az arab országokban elképzelhetetlen, mert ott nyoma sincs a liberalizmusnak. A törzsi berendezkedés meg eleve lehetetlenné teszi, hogy bárki ilyen hülye ötlettel álljon elő.

Te meg nekrofil imbecillis vagy.
Ja, én sem tudom az állításaim igazolni, de jól hangzik. Valamint el is képzelhető rólad.

Nemi identitászavarod neked van, ez viszont igazolható állítás: elég elolvasni a hozzászólásaidat az elmúlt hónapokban cserélgetett nickek alatt.

Viszont a németek meg nem olyan hülyék, hogy tömegével tartsanak el ingyenélő idegeneket.

Ha... Ha... Ha...

Schröderék annak idején lazítottak az állampolgársági feltételeken. Ezt már nem csinálja vissza senki Németországban.

Akkor ezert melengetik olet keblukon a ballibsik? Tenyleg hulye vagyok, mert nem ertem.

Nem vitás, Németország meg tudja védeni a saját érdekeit, és ha hibázik,szerencsésen másra hárítja.Magyarország is hasznát venné a kétségkívül jó emberanyagnak,sajna, a körülmények olyanok,munkát adni nem tudunk, és ők nem is akarnak maradni.Talán, ha Szíria és Afganisztán cigányainkat befogadná, mi szívesen belemennénk a cserébe.

@sersem4
Egen, meg örömtüzeket gyújtanak. Merkel meg eleget akar tenni az ipar igényeinek és a választói elvárásainak.

Ne felejtsük el, hogy a katari migránsok mondernkori rabszolgák.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés