Keletik

Migrációs káosz a Keletinél: hol van az állam?

2015. szeptember 1. 12:41

Írta: Pintér Bence
Hol az állam? Hol az önkormányzat? Hol vannak a nagy nemzetközi segélyszervezetek? Az egyházak? Miért bénul le minden és mindenki, amikor a legnagyobb szükség lenne a segítségre, mind a bizonytalanul várakozó menekültek, mind a budapesti polgárok érdekében? Az egyre kaotikusabb állapotba kerülő Keletinél jártunk, ahol mintha senki sem tudná, mit akar valójában.

Most értem vissza a szerkesztőségbe a Keleti pályaudvarról, ahol ismét balhé alakult ki, ugyanis nem engedték fel a reggeli nemzetközi vonatokra a jeggyel rendelkező menekülteket. A rendőrség ezután valamiért kiürítette és lezárta a pályaudvart. Gondolom azért, hogy a fenti intézkedésből következő felháborodás tömegjeleneteit megakadályozzák vagy legalábbis a pályaudvar elé szorítsák.

Érkezésemkor a pályaudvar már zárva volt, így körbejártam az épületet. Mint azt már rengeteg fotósorozaton és videón láthattuk, a Baross tér, az aluljáró és az északi oldalon lévő park tele van menekültekkel: sátrak, matracok, pokrócok fedik a földet. Alvó és pihenő emberek, focizó és rajzolgató kisgyerekek tették magukévá a nemrég felújított területet. Gondoljon bárki bármit erről a szituációról, az érzelmek egyértelműek: helyzetükről mit sem sejtő kisgyerekek; őket féltő anyák és apák; bizonytalan, fáradt férfiak arcai egész történeteket tárnak fel és rejtenek el egyből.

A déli oldalon nagyjából 30-40 napon álldogáló menekülőbe botlok a „Tranzitjárat” feliratú buszok tövében, akiket ötven rendőr vesz körül könnygázpalackokkal felszerelkezve. Az egész jelenet érthetetlen, nem egyértelmű, hogy mire készülnek a rendőrök. Egy csapat körbeállja a férfiakból, nőkből és gyerekekből álló tömeget, egy másik csapat pedig oszlopba rendeződve áll velük szemközt. Gyerekek sírnak, egy nő láthatóan hisztériás rohamot kap. Sokáig nem történik semmi.

Tíz perc szervezés után aztán a rendőrök egyszer csak megindulnak, négy járőr felkap egy teljesen békésen viselkedő, ősz hajú férfit, aztán négy végtagjánál fogva felcipelik a buszra. Az értelmezhetetlen intézkedést heves felzúdulás követi, a rendőrök nekinyomakodnak a felpattanó menekülteknek, a férfi felesége zokogva menne utána, de nem engedik. Előkerül a könnygáz is, egy nagyon keveset én is kapok belőle, de sokkal többet kapnak az egyébként maszkot viselő rendőrök.

Hirtelen lenyugodnak a kedélyek, elkezdik felterelni a buszra az embereket. Az intézkedés közben családok szakadnak szét, a helyzet önmagát eszkalálja. Az újra üvöltöző tömegből váratlanul kiemelnek egy férfit, a földre nyomják, megbilincselik, a már buszon lévők az ablakokat ütik öklükkel az intézkedést látva. Egy nő sikítja a férfi nevét, utánamenne, őt sem engedik. Közben a buszon is sikít egy nő: gyerekét már nem engednék a rendőrök, leugrik a buszról, ami már indulna. Egy rendőr nyugodt arccal, angolul magyarázza egy padon ülő családnak, hogy itt áll már a következő busz, később segít nekik felpakolni a táskájukat.

Egy férfi valamiféle rohamot kap a tömegjelenetben, így miközben a tömött busz kihajt az állomás mellől, mentősök jelennek meg. Hordágyon viszik el a férfit. Mint megtudom, a menekülteket a BÁH kelenföldi épületébe viszik a buszokkal. Nem túl népszerű a járat, a fenti tömegjelenet után mindössze egy család marad a következő busz árnyékában, ők pár hónapos kisbabájuk pelenkáját cserélik.

A pályaudvar előtt eközben egy 40-50 fős férfi kemény mag skandálva követelte, hogy engedjék be őket a pályaudvarra. Körülöttük továbbra is piknikhangulat, napon kókadozás a program. A rendőrök a sorfalhoz érő magyarokkal közlik, hogy az oldalsó ajtókat hamarosan megnyitják. Ez meg is történik, itt személyivel vagy egyéb érvényes útiokmánnyal engedik be az embereket.

Teljes anarchia a Keletinél

Számomra teljesen érthetetlen, hogy a kommunikációs panelek alapján látványosan szigorú és határozott magyar kormány, illetve a mindig nagyon határozott Tarlós István és a budapesti városvezetés hogyan hagyhatta idáig fajulni a helyzetet.

Hetek óta tudjuk, hogy naponta ezer-kétezer ember lépi át a magyar határokat, gyoda ide, gyoda oda. A kerítés sem sokat fog javítani a helyzeten. Ezek az emberek aztán így vagy úgy, de megérkeznek Budapestre.

A menekülttáborokban nincs hely ennyi embernek, de nem is akar senki odamenni igazából. A vonatokat viszont nem engedik tovább, vagy éppen továbbengedik, megállítják a határnál vagy nem állítják meg, napról napra, óráról órára változik a helyzet ez ügyben. Eközben a Keleti pályaudvaron az önkéntes segítők kapacitásait már messze meghaladó mennyiségű ember várakozik, ha a rendőröket nem számoljuk, akkor minden állami intervenció nélkül. Valamire. Tovább nem engedik őket, a menekülttáborokba nem férnek be.

Angela Merkel közli, hogy jöhetnek, aztán közli, hogy mégsem, meg hogy nem Németország felelős a magyar helyzetért. Közben a német tévék is élőben közvetítik, ahogy „Merkel, Merkel” és „Germany, Germany”  kiáltásokkal tiltakoznak a menekültek.

Világos, hogy mi a kormány álláspontja a menekültekkel kapcsolatban. Világos, hogy a tökös gyerek imázsát fenn kell tartani mindenáron. Az viszont egészen szomorú, hogy ez azt is maga után vonja, hogy a rendőrségen és a mentőkön kívül az állam vagy az önkormányzat egyetlen képviselője sincs jelen.

Mi van azzal, amit a belügyminiszter mondott még az ukrán válság elején, hogy egy hónap alatt tízezreket tudunk elszállásolni? Értem, hogy nem akarjuk őket elszállásolni, és csak arról szeretünk papolni, hogy az európai bevándorláspolitika (legyen az akármi) megbukott.

De ha tovább sem engedjük őket, akkor az a megoldás, hogy egy jó nagy menekülttábort csinálunk a Keleti pályaudvarból, vagy akár a Verseny utcai telekből, ahol senki sem segít az embereknek?

Hol az állam? Hol az önkormányzat? Hol vannak a nagy nemzetközi segélyszervezetek? Az egyházak? Miért bénul le minden és mindenki, amikor a legnagyobb szükség lenne a segítségre, mind a bizonytalanul várakozó menekültek, mind a budapesti polgárok érdekében?

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elöszöris kisebb csoportokra kell szétszedni a bevándorlókat. Mert valóban kezd a helyzet a Majdanra hajazni.

Soros nem tudta Orbánt megbuktatni a magyarokkal, most behozott külföldieket a polgárháború kirobbantásához.

Ki volt az a jó ember, aki a bármilyen eszközöket emlegette?

Most már én is nagyon fel vagyok háborodva, hogy nem áll még az egész ország haptákban a migránsok előtt!!!!!

"Hol az állam? Hol az önkormányzat? Hol vannak a nagy nemzetközi segélyszervezetek? Az egyházak? "

És hol van Franciaország, UK, USA akik bementek Líbiába, Szíriába, Afganisztánba meg Irakba?

Hol vannak a gazdag szövetséges olajállamok?

Hol van Svédország, ahol 30 milliónak is van hely és örömmel várják őket? Miért nem létesítenek légihidat Törökország és a Sarkvidék között?

Folyamatosan mozgatni kell a bevándorlókat kisebb csoportokba, amikbe mindig legyenek nők. A tiszta férfi csoport mindig könnyebben vehető rá agresszív viselkedésre.

Kaja, fürdés, stb... mozogni, elfoglalva lenni. Szervezetten, inkább családonként, mint férfiak és nők külön.

A felbujtókat meg kiszűrni.

..és hol van Kunhalmi valamibőlmegkelletélnem Ágnes az álproblémájával meg kedvenc orbánozásával?

Fordítva jobb lenne. Péntek V4 és hétfőn frissen Schulz, Junker és Tusk.

Az állam vezetői az Uniós pénzek elzabrálásával
és az állami földek lenyúlásával van elfoglalva.
Ha jól látom a migráció okait (polgárháború, a demokrácia erőszakos exportja, túlnépesedés, élelemhiány, vízhiány...), rövidesen a föld alatti vízkészlet is trafikkoncesszió lesz.

A menekültkérdéssel meg foglalkozhat pár aluliskolázott rendőr, aki tele lesz panasszal,ha nyilatkozhat a médijának.

Néztem a híradót, hogy a tömeg, hogy törte át a rendőrök sorfalát.

Na ez a rendőrök hibája volt. Nem szabad hagyni, hogy nagy tömeg formálódjon egy helyen. Lépcsőzetesen kell a sorfalat kialakítani kordonokkal a reptéren ismert zig-zag-os sorbaállással a csomag vizsgálásnál és lelassítani az előre haladást.

Ez a fajta sorba állás megnehezíti a szervezkedést is, mert egymáshoz képest eltolódnak a csoportok.

Szóval kezelni kell a tömeget és főleg mozgatni folyamatosan.

De ki mondja meg a szíreknek? A szíreknek álcázott emberek veszik a törököknél a szír útlevelet, mint a cukrot, mert bíznak Merkelben.
nem értem, miért nem volt problémájuk a németeknek és az osztrákoknak akkor, amikor az embercsempészek papírok nélkül autóban szállították a migránsokat jó sok pénzért? A vonat olcsóbb is, biztonságosabb is, ellenőrizhetőbb is.

A hajógyári szigetre kellett volna kirakni a vadakat.

Válaszok:
Laibach | 2015. szeptember 1. 14:19

Iszlám Sziget Fesztivál.

Várom a franciák és a németek megszólalását ebben a francia ügyben:

http://www.blikk.hu/blikk_aktu..

Meg kell hagyni, Pintér Bence írásában minden sunyiság megtalálható.
Ezzel a magam részéről lezártam és a jövőben egyetlen írásához sem fogok kommentárt fűzni.

"Hol az állam?"
Az állam ti is vagytok, én is vagyok, de az állam nincsen nálam.

Nehéz lenne ennél jobban leírni, hogy mi a helyzet. Korrekt, tárgyilagos hozzászólás.

Nagyon jó volt olvasni.

Kár, hogy nagyon ritka az ilyen.

Ezt már a magyar TV -ben Földi és Nográdi is kifejtette hónapokkal ezelőtt. Sőt már nálunk is lekapcsoltak delikvenseket amit Lázár sajtótájékoztatóján emlitett. Mivel rákérdeztek, válaszólt, de nem részletezte.

Már hónapok óta a kormány és a frakció szakértői is hivatkozott többszőr a Titkosszolgálatok, a nemzetbiztonság és elháritási jelentésere.

Nem kell ehhez nagy ész, mikor tudjuk, hogy az USA hathatos segitségével épp, hogy sziriában épült ki az ISIS központja és onnan irányítva telepitették afrikába és más országokba a sejtjeit, s már korábban az eu területére is, sőt az eu fiataljait akik elmentek a külömböző kiképző táborokba már sokan visszatértek és épitik a hálózatot.

Sajna ezt a németek tolták el, de mi isszuk meg a levét. Merkel tett egy meggondolatlan nyilatkozatot ( a szireket befogadjuk..), amit a helyi szírek megtudtak és komolyan vettek. Utána persze (Dublin III) visszakozott, amit a migránsok nem hittek el, és most mi vagyunk a "rossz fiuk". Most már nincs más, mint a katasztrófavédelemmel gyorsan felhúzatni néhány plusz tábort, oda beterelni őket, kivezényelni egy rakás rendőrt és ellátást biztosítani nekik, csak megnyugszanak. Mi szívjuk meg mert, a kimenő útjainkat elég szigorúan ellenőrzik, a múlt heti szerencsétlenségre hivatkozva, azaz lecsökken azok száma, akik ugyan regisztrálnak, de utána nem nálunk várják meg az eljárás végét.

Mivel vonattal akarnak tovább menni bárhova tesszük a táborokat üresen maradnak, mert az állomásról indulnak a vonatok és nem a táborokból.

"Rendet tenni, itt már csak Jobbik képes.
***

A Magyar Nemzeti Gárda, a nemzet gerince pillanatok alatt rendezné a dolgot."

LOL

Jó anyag lehet. :))))

Ha elfogadható lett volna, akkor már rég megtették volna.
Ergo, elfogadhatatlan.

Fidesz a neve, csak, hogy tudd!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés