Az értelem koalíciója

2015. augusztus 31. 13:33

Böcskei Balázs
168 Óra
Ahány baloldali-liberális párt, annyi valóságértelmezés, annyiféle viszony az Orbán-rendszerhez vagy az Orbán-kormányhoz. Talán az előválasztás lehet az, ami „rendezheti” a baloldali térfelet.

Talán az előválasztás lehet az, ami »rendezheti« a baloldali térfelet: az egységesség felé visz még idejében a választás előtt. Bár el lehet szúrni: verseny és konfliktus természetesen lesz a megmérettetéseken, de ezek mélysége nem mindegy. Túl sok konfliktus, túl sok sértődöttség és túl sok hatalomtechnika minden jövőbeni együttműködést elbizonytalanít. A baloldalnak éreznie kell: egyes pártjai és környezeteik nem biztos, hogy túlélnek egy 2018-as vereséget. Lehet, a »varsói gyors« már be is futott Budapestre. Most még ki lehet tolni a Baloldali Ellenzéki Pályaudvarról.

Egy optimális előválasztás nemcsak a legitim jelölteket segítheti, hanem akár egy választási párt kialakítását is. A választási párt egy logót, egy nevet és egy programot jelent; a belső erőviszonyokat az előválasztás helyi eredményei és az aktuális támogatottság egyaránt befolyásolhatja. A 2014-et megelőző alkudozást nem lehet megismételni. A választási párt a választók számára is jól érthető (szak)politikai álláspontokat is jelent: az »érzelmi nagykoalíció« értelmi jelleget is kaphat. Mindezeknél erősebb és hatékonyabb megoldás ma a baloldalon nem létezik.

Az MSZP stagnálása, a DK éppen küszöb felettisége, a kis progresszív pártok (Együtt, PM) napi politikai küzdelmei létjogosultságukért intő jelek: a kormányváltáshoz szükség van együttműködésre, a korábbi politikai, közpolitikai álláspontok felülírására, meg kell érteni az altermainstream, az intézményen kívüli új baloldalféleség, továbbá a társadalom elvárásait és követeléseit. Le kell vetkőzni a civilellenességet (lásd legutóbb: Migszol–DK-konfliktus), másik oldalról az antipolitikai pártellenességet, készen kell állni az egységbe szerveződésre.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyetértek Böcskei Balázs által megfogalmazottakkal, amelyre jó példa a Fidesz története. A Jobbik csak úgy jöhetett létre és növelhette szavazótáborát, hogy a súlyos gazdasági, szociális problémákat kihasználva és ennek kezelésével való ígéretével a radikálisabbakat magához tudta csatolni. Lásd görögországi Sziriza.

A baloldalon pedig pontosan az ellenkezője történt. Szétforgácsolódás ment végbe és az élre nem a leghitelesebb személyek kerültek. Ugyanakkor a háttérben a régi garnitúra is jelen van. A 2014-es választás bebizonyította, hogy az összefogás olyan módja, amit választottak nem célravezető és ez 2018-ban sem lenne másként. Ezért más megoldást kellene keresni. Ilyen egyik lehetne Böcskei Balázs által megfogalmazottak.

"A 2014-et megelőző alkudozást nem lehet megismételni."

Kivétel talán 2015, ott is csak egyszer-kétszer.

Én csak egy kávét kérek:)

Előválasztás? Úgy érted magatoknak? Nincs az a fideszes, vagy pláne jobbikos aktivista - tovább megyek: szimpatizáns - aki egy ilyen trollkodási lehetőséget kihagyna. Mennék, és leszavaznék a Béndekre:))))

Válaszok:
Berecskereki | 2015. augusztus 31. 15:41

"Mennék, és leszavaznék a Béndekre"

Az attól függ, hogy az előválasztást a regisztrált pártagok körében, vagy általában a szavazók körében bonyolítanák.
Amennyiben a regisztrált pártagok körében, akkor nem lenne lehetősége másnak szavazni.

Válaszok:
GregDzsi | 2015. augusztus 31. 16:05
hátakkor | 2015. augusztus 31. 17:07

A regisztrált párttagság szavaztatásánál kevés nagyobb ostobaságot tudnának elkövetni.

Úgyhogy továbbra is drukkolok nekik, hogy csinálják.

Felőlem mehet az előválasztás. Én Szigetvárit választanám

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés