Az értelem koalíciója

2015. augusztus 31. 13:33

Böcskei Balázs
168 Óra

Ahány baloldali-liberális párt, annyi valóságértelmezés, annyiféle viszony az Orbán-rendszerhez vagy az Orbán-kormányhoz. Talán az előválasztás lehet az, ami „rendezheti” a baloldali térfelet.

Talán az előválasztás lehet az, ami »rendezheti« a baloldali térfelet: az egységesség felé visz még idejében a választás előtt. Bár el lehet szúrni: verseny és konfliktus természetesen lesz a megmérettetéseken, de ezek mélysége nem mindegy. Túl sok konfliktus, túl sok sértődöttség és túl sok hatalomtechnika minden jövőbeni együttműködést elbizonytalanít. A baloldalnak éreznie kell: egyes pártjai és környezeteik nem biztos, hogy túlélnek egy 2018-as vereséget. Lehet, a »varsói gyors« már be is futott Budapestre. Most még ki lehet tolni a Baloldali Ellenzéki Pályaudvarról.

Egy optimális előválasztás nemcsak a legitim jelölteket segítheti, hanem akár egy választási párt kialakítását is. A választási párt egy logót, egy nevet és egy programot jelent; a belső erőviszonyokat az előválasztás helyi eredményei és az aktuális támogatottság egyaránt befolyásolhatja. A 2014-et megelőző alkudozást nem lehet megismételni. A választási párt a választók számára is jól érthető (szak)politikai álláspontokat is jelent: az »érzelmi nagykoalíció« értelmi jelleget is kaphat. Mindezeknél erősebb és hatékonyabb megoldás ma a baloldalon nem létezik.

Az MSZP stagnálása, a DK éppen küszöb felettisége, a kis progresszív pártok (Együtt, PM) napi politikai küzdelmei létjogosultságukért intő jelek: a kormányváltáshoz szükség van együttműködésre, a korábbi politikai, közpolitikai álláspontok felülírására, meg kell érteni az altermainstream, az intézményen kívüli új baloldalféleség, továbbá a társadalom elvárásait és követeléseit. Le kell vetkőzni a civilellenességet (lásd legutóbb: Migszol–DK-konfliktus), másik oldalról az antipolitikai pártellenességet, készen kell állni az egységbe szerveződésre.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/90284

Ajánljuk még a témában