„Az életet keresik a menekültek” – Kakuk György a Mandinernek

2015. augusztus 14. 16:20
„Az élethez való lehetőséget keresik. Jönnek, mert ahol eddig éltek, már nem alkalmas az emberi életre” – mondja a bevándorlókról Kakuk György újságíró, DK-s politikus a Mandinernek. A menekültekkel együtt a Balkánt végigjáró, kalandjairól El Camino de Balkan néven blogot vezető, magát baloldalinak valló Kakuk a családi nyaralás után járta végig Délkelet-Európát. Lapunk a legnyomasztóbb, legfelemelőbb és legmeglepőbb úti élményeiről, az út rá gyakorolt hatásairól és persze Gyurcsány Ferencről is kérdezte őt. Megtudtuk azt is, mi a véleménye Szily László őt és a Mandinert érintő kiszólásáról. Interjúnk.

Görögországban nyaralt, ezután indult el gyalog Magyarország felé – útját a Facebookon és az Átlátszó blogjában dokumentálta El Camino de Balkan néven névtelenül, majd most, pénteken felvállalta a nevét, személyazonosságát. Mikor és miért jött pontosan az ötlet, hogy újságíróként aktivizálja magát a nyaralás után?

Ez a történet úgy fejlődött és változott, ahogy maga a menekülthelyzet. Legelőször valamikor június végén gondoltam arra, hogy meg kellene csinálni ezt a dolgot itt Magyarországon. Kóborolni egy kicsit az Ásotthalom környéki erdőben és bejelentkezni a rendszerbe mint menekült. Csináltam is egy profilt magamnak. Rohingya menekült lettem volna Burmából, Sittawe városából. Azért rohingya, mert arra gondoltam, hogy burmai tolmácsa talán nincs az idegenrendészeti szerveknek és így át tudok „kúszni” az első bürokratikus akadályokon és nem bukok le azonnal. Aztán telt az idő, mindenféle hivatalos dolgaim voltak. A családi nyaralás időpontja már hónapokkal ez előtt fix volt, így mindent ahhoz kellett hozzávarrni. Az ötlet, hogy végigjárom a balkáni útvonalat, úgy egy héttel az indulás előtt történt.

Voltak részletes ismeretei a balkáni útvonalról előzőleg, vagy szinte spontán, kevés felkészüléssel vágott neki az útnak?

A Balkánon éltem és dolgoztam az ENSZ-nek tíz évig. Így ismertem magát a helyet. Beszélek szerbül, albánul tudok udvariaskodni. A probléma nem ez volt, hanem a pontos információk hiányoztak. Két héten keresztül minden áldott nap végignéztem a szerb és a macedón sajtót és kerestem a használható információkat. Alig volt valami. Rémtörténetek, emberi jogi jelentések keringenek a neten. De magáról az eljárásról egy szó sincs. A nyaralás alatt bementünk Szalonikibe, a buszpályaudvaron megnéztük a menekülteket, hogy ott mi a helyzet. Ennyire tudtam felkészülni. Az, ami valójában történt, az felkészületlenül ért. Az, hogy a balkáni út országainak hatóságai feladták a „küzdelmet” és semmi mással nem foglalkoznak, mint hogy minél gyorsabban és gördülékenyebben haladjon át a menekülthullám az országaikon, ez meglepetés volt.

A riportjaiban részletesen beszámol az élményekről, de mi volt a legsúlyosabb, legnehezebb pillanata az út során?

Ez a Gyálarét melletti ártéri erdőben volt, amikor összeállt a kép, hogy itt én most tulajdonképpen egy olyan csapatnak vagyok a tagja, jezidi kurdok és szíriai családok voltak, akiket arab embercsempészek kalauzolnak át a határon. Itt volt az a pillanat, hogy lehúzódtam a folyóhoz közel; és a „B” terv az volt, ha el akarnának tenni láb alól, akkor a Tisza felé menekülök. Szerencsére erre nem volt szükség.

És mi volt a legmegrendítőbb, legfelemelőbb?

A gevgelijai állomásra, amikor befutott a vonat, akkor kitört a káosz. Ebben gyerekek veszítették el szüleiket, akik később sírva ott maradtak a peronon. Azt hittem, hogy nekik annyi. Ott is maradnak. Néztem, forgattam a fejemet valamiféle segítség után kutatva, mert meg voltam győződve, hogy ezek a kisfiúk és kislányok ott maradnak, elveszítve szüleiket. Ez egy nagyon hosszú pár perc volt, amíg ki nem derült, hogy a gyerekeket a vonatra magukat felpréselt szüleik végül ajtókon, kupéablakokon keresztül megkapták. A legfelemelőbb pedig egy szír mérnökkel való beszélgetés volt Gevgelija és Szkopje között a buszon. Mellettem ült és három órán keresztül beszélgettünk. Róla, magamról, a világról. Ott kérdezte meg tőlem – miután elmondta, fogalma sincs, hova megy –, hogy tényleg, mondjam meg neki, hova menjen. Norvégiát javasoltam. Bár őt, Adent bármikor elfogadnám szomszédomnak.

Tovább megy végül Bécsig, vagy befejezte az utat?

Nem. Az út véget ért. A terv is flexibilis volt és organikusan változott, mint a menekültválság. Nincs értelme tovább menni. Az már egy másik történet lenne. Vagy lesz.

A riportot olvasva arra gondoltam, milyen jó lenne egy hasonló sorozatot olvasni mondjuk az Afganisztántól vagy Szudántól Európáig vezető útszakaszról. Ha volna rá lehetősége, megcsinálna egy ilyen utat? Esetleg komolyan el is gondolkodott rajta?

Naná. Én arra gondoltam, hogy jó lenne legalább Délkelet-Törökországba lemenni, ahol sokat jártam még kurd ügyekből kifolyólag a kilencvenes években, és onnan elindulni a menekültekkel. Ott, a szíriai határ török oldalán élnek a legtöbben olyanok, akik elveszítették mindenüket a polgárháborúban.

Nekem írt üzenetében azt írta: „egy csomó mindent máshogy látok, nézek, értelmezek már. Ez állítólag ezeknek a Caminóknak a célja”. Mit lát, néz, értelmez mostantól másként?

Az eredeti EL Camino, a Szent Jakab útja egy népszerű útvonal a fejlett világban, tízezrek vágnak neki minden évben. Keresik a megvilágosodást, a megváltást, Istent, a jelet, mindenki mást. Ennek a balkáni El Caminónak százezrek vágnak neki, keresve az életet. Az élethez való lehetőséget. Jönnek, mert ahol eddig éltek, már nem alkalmas az emberi életre. És ha én ezt egy kicsit is megértem, akkor máshogy kell tekintsek arra is, ami ma Magyarországon történik. Ez most lehet, hogy naivul hangzik, de ezek után már csak egy dolog számít, jó ember vagy vagy sem. Nem érdekel, ki melyik oldalhoz tartozónak van elkönyvelve. Mert az egy percepció. Mert ha így megy tovább, akkor Magyarországból is emberi életre alkalmatlan hely válik.

Térjünk a politikára: újságírói pályafutás után/mellett miért folyt bele a magyar pártpolitizálásba?

Mert fontosnak tartottam, hogy azt, amiben hiszek, a nyilvánosság előtt is felvállaljam. Úgy gondolom, még mindig így is tudok tenni valamit ezért a szerencsétlen sorsú országért.

Gyurcsány Ferencről, gondolom, homlokegyenest eltér a véleményünk, és itt elkezdhetnénk egy hosszabb vitát, de most csak röviden: miért éppen Gyurcsány, miért éppen a DK?

Én Gyurcsány politizálását messziről, külföldről figyeltem. Nekem akkor is szimpatikus volt. Elhittem neki, hogy ő egy nyugatos, európai Magyarországot akar csinálni. Rossz volt nézni azt a keserves bukást, amit el kellett szenvednie. Azt gondolom, hogy ő és persze az egész DK ilyen politikusokból áll. Nem, mi sem vagyunk tökéletesek, de tisztességünket senkinek nincs oka megkérdőjelezni.

Még egy kérdés erről: átlátszós interjúját fekete Join the revolution feliratú pólóban adta, blogjához pedig az Anonymus és más rendszerellenes, rendszerkritikus szervezetek által használt Guy Fawkes-maszkot használta fel avatarként. Ez eddig rendben. De miért dolgozik akkor együtt egy olyan politikussal, aki a kommunista rendszerben kezdte pályafutását, a rendszerváltás homályos éveiben alapozta meg vagyonát, majd a magyar establishment egy tipikus figurájaként ismerhettük meg az elmúlt 25 évben. Hogyan lehet rendszerkritikusnak lenni Gyurcsány Ferenc mellett?

Hát azért ezek a dolgok ma Magyarországon ugye rég áthallásosak. Én egy baloldali meggyőződésű ember vagyok, aki hisz a szolidaritásban. Hisz abban, hogy igenis lehet csökkenteni a társadalmi különbségeket és nem eleve elrendeltség az, hogy olyan gazdasági rendszereket működtetünk, amelyek csak a gazdagoknak kedveznek. Nem hiszek a piac mindenhatóságában. Egy jól és szakszerűen működtetett állam igenis tud jólétet teremteni egy országban. Vissza kellene menni a felvilágosodás alapgondolatához, miszerint minden embernek emberi élet jár. Ennek szól ez, azt hiszem.

Szily László a Cinken arról írt: „Nevessünk együtt: gyurcsányista kígyót melengetett a keblén a Mandiner”. Ön meglepődött azon, hogy a riportját méltattuk?

Meglepődtem, de nem azért, amin a Szily Laci nevet. Megtisztelt, amit írtak. Mert ez tényleg annak szólhatott, ami – a szakmai teljesítménynek. És ez igen jól esett. 

Én természetesen most is fontosnak és tanulságosnak tartom a riportsorozatát – de Szilyhez hasonlóan ön szerint is meg kellett volna döbbennem, kínosan kellene éreznem magamat, hogy egy „gyurcsányistát” dicsértem?

Pont erről beszélek néhány kérdéssel korábban. Nem gondolom. Én egy olyan országban akarok élni, ahol a szakmai teljesítménynek nincs párthovatartozása.

Hogyan tovább? Nem kapott kedvet további kalandos útiriportok írásához? Vagy vissza a pártpolitikába?

Kedvem, az lenne. Persze. És közben azt is gondolom, hogy a kettő nem zárja ki egymást.

Ha találunk egy jó témát és felkérjük vendégszerzőnek, írna hozzánk a Mandinerre?

Természetesen.

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ami sajnos immár egy teljesen reális alternatíva, figyelembe véve a mandiner, ergé és társai (illetve eltartójuk) irányultságát."

lebuktam, igazából egy évtizede Gyurcsány szekerét tolom, valóban ezer bizonyíték van rá :((

Válaszok:
Berecskereki | 2015. augusztus 14. 17:34

"Jönnek, mert ahol eddig éltek, már nem alkalmas az emberi életre"

es ahol utkozben atjonnek, az mind ilyen?

Ha nekem leeg a hazam, akkor bekoltozok a szomszedhoz hogy hello, mostantol itt fogok lakni?

Válaszok:
Csigorin | 2015. augusztus 14. 16:57

ja, es hadd tegyem hozza: ha meg a szomszedhoz! de ha nekem Mucsarocsogen leeg a hazam, akkor megyek a Rozsadombra lakni, hogy akkor en ide szeretnek menekulni?

csináltunk már nagyinterjút Fletóval

http://mandiner.hu/cikk/201402..

Nem hiszem, egyszeruen csak rajottek, hogy "barati" cikk alatt nehanytucat kommentben megallapitjuk hogy milyen igaza van.
"ellenseges" cikk alatt meg parszaz kommentben anyazunk boszen.

Namost az oldal ugye a kattintasok szamabol el, szoval...

"Kőkemény magyarellenes agitpropot művelsz."

Ha megkérlek, összeállítanád a top10 magyarellenes írásom listáját?

Válaszok:
ottapont | 2015. augusztus 14. 17:16

A "feljelentés igazi magyaros sticht"-re büszke vagy?

Válaszok:
ergé | 2015. augusztus 14. 17:23

Nem, nem igaz.

De ha valakit kéjes érzéssel tölt el egy hazug általánosítás ne csodálkozzon, hogy esetleg ugyanazt kapja vissza.

"A "feljelentés igazi magyaros sticht"-re büszke vagy?"

Nem vagyok büszke a feljelentős hagyományainkra, pl. az ilyen történeteket is megspórolhattuk volna magunknak:

http://mandiner.blog.hu/2014/0..

Válaszok:
ottapont | 2015. augusztus 14. 17:26
Berecskereki | 2015. augusztus 14. 17:57

Azt állítod, hogy hasonló történetek csak Magyarországon fordultak elő azokban az időkben?

Vagy esetleg van valamiféle kimutatásod arról, hogy sokkal nagyobb számban fordultak elő Magyarországon mint más európai országokban a második világháború alatt?

Mint minden mai "baloldali"-nak, ennek is rengeteg zavar van a fejében.
Miközben arról beszél, hogy az állam is kifogástalanul be tudja rendezni a társadalom életét, ugyanakkor a Gyurcsányt, mint egy őszinte nyugatos politikust idealizál.
Szegénykém maga sem veszi észre, mennyire zavarodott.
Ma európaiként baloldalinak lenni egyre megvetendőbb, hiszen ideológiai zavart, szellemi fejletlenséget, vagy ha azt nem, akkor retardáltságot, eszmei leépülést fejez ki, bizonyít.
Csak meg kell nézni például, hogy az egyre sorvadó MSZP milyen káderekkel igyekszik a víz felett maradni, de láthatóan egyre nehezebben megy nekik, már csak zavaros, marginális büfögésekre futja.
Ez a pasi, kb. ezen a szinten üzemelteti zavaros elméjét.

Nagyon is érdekes, ugyanis azt írta "magyaros sticht" (e ronda szó!),tehát magyar jellegzetesség. Tudja bizonyítani, hogy

1. valóban jellegzetes, jellemző nagy általánosságban a magyarokra?

2. implicite benne van a kijelentésben, hogy sokkal inkább jellemző a magyarokra, mint bárki másra. Erre mi a bizonyíték?

Ez válasz? Te normális vagy?

T. ergé!

Tegnap is kritikával illetem az írást, azóta sem változott a véleményem. Arra gondoltam, hogy a szerző balos és rá tippeltem, csak nem írtam le, mert azt hittem tudja, hogy ki van az anonim név mögött. Az nem probléma, hogy balos ha korrekt írás lenne és benne lenne az is amit hiányoltam, hiányolok. Ha a EL Camino, a Szent Jakab útja valóban a megvilágosodás igénye lenne, akkor azonban annak is benne kellene lenni, amit hiányoltam. Továbbra is élek a gyanúperrel, hogy itt a cél nem megvilágosodás, hanem ködösítés.
Másként fogalmazva: a moralitás csomagoló anyagával eltakarni az okot.

(Hozzászólásom pedig a követező volt:

T. ergé!
Ebben a riport sorozatban semmi érdekes sincs. Ezt eddig is tudni lehetett. Ez amiről szól a riport az okozatnak a leíró része, hiányzik ami ennél sokkal fontosabb lenne, az ok/okok nyílt és őszinte, hiteles kifejtése.
Ezt követhetné egy elemzés, amely rámutatna a következményre, amely kisebb mértékben Olaszországban, Franciaországban, Angliában már érezteti társadalmi hatását, de amelyik állam a legnagyobb ludas, harmadik félként nevet a markában.)

Egyébként így utólag bevallom; azt hittem az írás posztolásával provokálni akar.

De tudod, hogy mi a dolga ergének! :D

Úgy vettem észre a zsidókkal szembeni hasonló általánosításokra nagyon érzékeny szoktál lenni. Gobdolom az más...

1.A második világháború alatt Magyarországon kiemelkedően több feljelentés történt, mint máshol?

Bizonyíték??

2. A kommunista országok mindegyikében volt titkosrendőrség, ezek sokszor akaratuk ellenére, minden aljas eszközt kihasználva szervezték be a besúgókat.
Tehát egyáltalán nem magyar 'sticht'.

3. Ne diktálj nekem, elem, ha van kérdésem felteszem. Minek képzeled magad ezen a fórumon, cenzornak? A cenzorság milyen sticht?

Ez nem kényszer, ez tény. A kettős mércédre bizonyíték.

Az életet keresik a menekültek. Miért nem a hazájukban? Nógrádi György és az Ökumenikus Szolgálat egyik vezetője beszélgetett a rádióban a kialakult helyzetről.

Nógrádi úr beszélt arról, hogy az USA idézte elő a mai népvándorlást, önti Európa nyakába a migránsokat. Az Szolgálat vezetője pedig elmesélte, hogy ezek nem igazi menekültek. Az igaziak azok a krízis sújtotta ország szomszédos területein élnek sátorvárosban, s várják, akár hosszú évekig a szülőföldjükre való visszatérés lehetőségét. Ezek valóban menekültek, szükséget szenvedők, de nem futnak el a nehézségek elől, ragaszkodnak hazájukhoz.

A Szolgálat vezetője elmesélte, hogy a mostani "menekültek" zömmel a középosztályból kerülnek ki, nincsenek anyagi gondjaik, de elégedetlenek az életszínvonalukkal. Német, svéd, norvég, dán, angol életszínvonalon szeretnének élni, nem több.

Fél Magyarország nem? Mi lenne, ha pusztán anyagi megfontolásból a magyarok fele úgy döntene, hogy elhagyja szülőföldjét, mondván, neki is jár az említett országokban megvalósult jólét?

Egyáltalán, miért kell az Eurostat adatai szerint 92 millió szegénységi szinten élő ember mellé az afrikai és más nációból származó milliókat befogadni Európába azzal az elvárással, hogy számukra is Európa teremtse meg a jólétet?

Ezt milyen írott, vagy íratlan szabályok írják elő? Mi kötelezi az európaiakat arra, hogy a nyakukba vegyék más kontinensen élők gondjait?

Az újságíró nem megy el az okok feltárásáig, nem mondja ki, hogy ki a felelős ezért a helyzetért, ezért torzít, hiteltelen.

Az egykori munkásszállói irodalmat, újságírást juttatja az eszembe. Amikor a pesti unatkozó, értelmes témát nem találó, legtöbbször középszer újságírók, írócskák beköltöztek egy munkásszállóra, majd cikket, könyvet írtak róla.

A szerző hiteltelenségét, gyávaságát, szenzáció hajhászását jól jelzi, hogy nem Kurdisztánból,Szíriából, az Isis területéről indult el, az izgalmakat a biztonságos tiszai árterületen próbálja felkelteni. Nevetséges.

Miként a DK-t a szolidaritás fogalmával egy lapon említeni, különösen a baloldalhoz csak nagyon erőszakoltan köthető Gyurcsány Ferenc személyével.

Amennyiben a szerző magát baloldalinak gondolja, akkor e kirándulás helyett elutazhatott volna Londonba, s bekukkanthatott volna a Munkáspárt bugyraiba.

Szeptember 12-én lesznek a Labour előválasztások. A mostani állás szerint a jelöltek listáját Jeremy Corbyn vezeti. A szerző beszámolhatott volna arról, hogy az angol baloldal mivel kampányol. Mit mondott Corbyn? Hát azt, hogy sok a tanulni való Marx Károlytól. Hogy állami tulajdonba kell venni a vasutat, a postát, az villamos energetikai hálózatot, a termelőeszközöket, s szoros kapcsolatot kell kiépíteni Oroszországgal.

S ami érdekes, Corbyn roppant népszerű a fiatalok körében.

Günter Wallraff "Ganz unten" című nagy sikerű könyvében számolt be arról, hogy a németek miként dolgoztatják a török vendégmunkásokat. Wallraff is maszkírozta magát, s úgy járta be a német munkavállalói alvilágot.

Ajánlom a szerzőnek, hogy ha újabb kalandra vágyik, maszkírozza magát jazidnak Kurdisztánban, vagy zsidónak Malmöben, vagy Dél-Franciaországban, vagy itthon árufeltöltőnek valamelyik multi áruházban.

A szerző indoktrinációja a legszomorúbb.

Azért megjegyezném, hogy nem ártott volna a levél hátulját is bemásolni, mivel ott is található kézzel írott rájegyzés.
Mi az oka, hogy ez elmaradt?

Kérdezem:

Milyen ember az, aki egy olyan személy mögé áll, aki az országot lekurvázta?

Értem. Szóval akkor te a kurvák közé tartozol. Jó ezt tudni.

A magyar népmesékben (mindegyikben) a szegény ember ahogyan csak tudott segített az oda tévedt vándoron.

Sokan ma is ezt teszik.

Olvasom, hogy egy afgán hazeri megmentette egy balesetet szenvedett életét.
Itt egy másik hazeri:

chrome-extension://klbibkeccnjlkjkiok..://index.hu/video/2015/04/27/2015_0404_menekult/

Ők az életüket mentik meg azzal hogy elhagyják a szülőföldet.

Válaszok:
oskar | 2015. augusztus 14. 18:19

A színvonalon aluli te vagy. Tudnék még jelzőket írni, de még arra sem vagy méltó. Így mész a trolltartóba.

Na ja!
Ismeri saját magát és azt hiszi az ország is olyan, mint ő.

Ilyen vagyok azzal aki lekurvázza az országot, akinek csak az ország értékei kellenek és akik ezt előállítják kurvának nézi. Már egyszer kiiktattam, nagyon sajnálom, hogy ismét szóba álltam vele.
Abban igazad van, hogy az évek elmúltak felettem, de ebben biztos nem változtam. Szégyellhetik magukat azok, akik ott voltak és nem utasították helyre, sőt még méltatták a beszédét. Nálunk a kocsmában is tisztességesebben beszélnek.

Rendben. Örülök neki, hogy a te gyomrod beveszi és felveszed a kesztyűt.

Igen tudom, férjem kollégáit kiküldte a cég időnként, erre a célra bérelt lakásban voltak elszállásolva. Szomszédok figyelték őket, és időnként feljelentették, például olyan indokkal, hogy túl hangosan slattyognak a padlón a papucsaikkal.

Mindegy, a magyargyűlülőket úgysem fogjuk meggyőzni. Zárójelben megjegyzem ergét távolról sem tarom annak, sőt, javát akarja az országnak, ez számos írásából kiderült. Ezért is lepődtem meg ezen a böffeneten.

"...a rendszervaltozas utani magyar tortenelem legjobb beszede volt...."

Na ne!!!
Mert a nyilvánosság kizárásával zajlott csak cinkosi körben?
Miért, több mint három hónapig nem tudtunk róla? Utána is azért mert valakik kiszivárogtatták.

Bevallja, hogy mindent elkövettek, "trükkök százait" hamisított adatokat., hogy ne az ellenzék nyerje a választást.
Ez lenne a demokrácia???

Szerintem, azzal, hogy hazudott 2004, 2005-ben, és ezt bevallja titokban amikor megnyerték a választást. Majd ez kiszivárog.
Na elkövették azt amit nem szabad demokráciában csinálni.
Ezért jött 2010-ben a Fidesz kétharmada.

„Az élethez való lehetőséget keresi…”

Nagy élményem van, melyet meg kell osztanom veletek.
Olvasom Kanalas nagykövet asszony „memoárját” amely így indít:

„Felemeltem a puskát és a katonai távcsövön át pásztáztam a behavazott tájat, a halott kukoricaszárak és a csupasz fák közt vadkant fürkésztem. Ahogy ott kuporogtam a spártai, fából ácsolt vadászlesben, miközben a magyar-ukrán határ fölött szolgálatot teljesítő helikoptereket hallgattam, azon tűnődtem, …”

No min tűnődött?
Vajon ki lehet az a vadkan, akit fürkészett?

Legközelebb majd beszámolok róla. Most elköszönök és folytatom az „izgalmas” történetet, s talán arra is fény derül kit/kiket lesett meg a nagykövet asszony.

Kérdés, hogy mit lépnek erre, lépnek-e egyáltalán?
Vagy kussolnak és annyi, mint Merkel amikor megtudta, hogy lehallgatják.

Üdv kedves barátom.
Van igazság abban amit írsz, de én Lucius Annaeus Seneca által mondottakat fogadom el. "A lélek tükre a beszéd."

A szakmai teljesítmény elismerése rendben van. A más gondolkozásúakkal közölt interjúk is. Az ilyen vendégszerzőségnek nincs értelme! Egy ilyen lapnak, mint a Mandiner, értékrendet kell építenie és kivitatnia, s ehhez azonos alapállású szerzőket kell összegyűjteni.

Ők már addigra réges régen nem itt lesznek, hanem azoknak az araboknak a helyén, akik ide jönnek a Közel-Keletről. Nyugodj meg, erre megy ki a játék.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés