Déli határzár: tiltakozásul lemond magyar állampolgárságáról egy erdélyi lány

2015. augusztus 4. 12:20
Mivel álláspontja menekültügyben gyökeresen ellentétes a magyar kormányéval, lemond magyar állampolgárságáról a székelyudvarhelyi Nágó Zsuzsa, aki korábban több táborban is nyújtott segítséget menekülteknek. Nágó úgy látja, a magyar kormánynak inkább táborokat kellene építenie, amiben akár önellátó termelő életmódot is folytathatnának az ott lakók.
„A menekültekkel kapcsolatban az én személyes meggyőződésem összeegyezhetetlen a magyar kormány álláspontjával. A pengés vaskerítés egyáltalán nem megoldás, csak egy gyáva, fasiszta lépés. A falon kívül a kormány más lehetséges megoldást még csak fel sem vetett. Egy kormány az állampolgárai nevében cselekszik. Én visszautasítom, hogy az én nevemben fal épüljön háborús menekültek ellen. Ez a lemondás az én tiltakozásom” - nyilatkozta az Átlátszó Erdély-portáljának a székelyudvarhelyi Nágó Zsuzsa, aki korábban törökországi menekülttáborokban önkénteskedett, később pedig Budapesten segítette a szerb-magyar határon keresztül érkezőket.
 
Nágó Zsuzsának augusztus 4.-én, helyi idő szerint 15 órára van időpontja Magyarország londoni konzulátusán, amikor le fog mondani az ezelőtt egy évvel könnyített honosítással megszerzett állampolgárságáról. Hozzátette: „a magyarságomat egy hivatalos dokumentum megléte vagy hiánya semmiben nem befolyásolja”. Szerinte a magyar kormány és ő annyira gyökeresen másképp gondolkoznak, hogy „nem morális, hogy kihasználjam az útlevél adta előnyöket”. Mint mondta: „a magyarságom változatlan, de ez által a kormány által vezetett államhoz nincs többé közöm”
 
Nágó szemében a déli határzár megépítése „bűncselekmény”, a kormányzati kommunikáció pedig „gyűlöletkampány”. A lány már több cikket írt a témában, így „a lemondás az állampolgárságról az utolsó lépésem. Azért döntöttem így, mert egyszerűen nincs más eszközöm arra, hogy kifejezzem, mennyire elítélem a falat és a kormány passzivitását.”
 
Nágó Zsuzsa három hónapot töltött egy táborban szíriai kurdokkal, szeptemberben pedig visszatér Törökországba. A lány úgy látja: a kormánynak be kellene fogadnia valamennyi menekültet, és menekülttáborokat kellene építenie, akár mezőgazdasági területre, hogy az ott élők saját ellátásukra zöldséget, gyümölcsöt tudjanak termelni, és állatokat tudjanak tartani, és akár mesterségekre is lehetne őket tanítani.  

Összesen 282 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A " menekültek" nyilván épp erre várnak: külön enklávékban középkori önellátó szinten vegetáljanak nálunk.
Agymosott leányzó.

1.Kit érdekel , hogy lemond a magyar állampolgárságról ?
2.Ez a primitív-rövidlátó szemlélet a táborbeli termesztésről pedig nevetséges .
3. A szövegéből kiderül , hogy egy ultrabalos bolha köhög...

"a magyar kormánynak inkább táborokat kellene építenie, amiben akár önellátó termelő életmódot is folytathatnának az ott lakók"

Ez a cel, csak attol tartok nem a menekultekkel hanem az egesz orszaggal.

Peldat vehetne rola minden ellenzeki...

Mi magyarok is sokfélék vagyunk. Sajnos, ő is az, nem lehet elvitatni tőle.

Rendben.
De ha teszem azt, nem sikerül a kísérlet, és mintafalu helyett gettó lesz a táborból, akkor a költségeket a hölgy állja.

Nem tolom be semelyik politikai szekértáborba , hanem a szóhasználatából következtetek , hogy minden "tolás" nélkül , hol van .. De nem is ez a lényeg : miközben most már gyakorlatilag egész Európa elismeri a magyar megoldást , addig ez a hölgyike utópikus hülyeségekkel traktál minket , sértegetve a magyar kormányt .

Megértem.
Üdv, Sándor!

Majd Nágó Zsuzsa elintézi , hogy magát vigye el...

A torkanal ragadta meg a kerdest :)

Most hogy igy mondod, nem lenne kifogasom ellene)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés