Maláj légikatasztrófa: Kijev támogatja az ENSZ-különbíróság létrehozását, Moszkva nem

2015. július 17. 8:51
Egy éve zuhant le a maláj légitársaság MH17-es járata az oroszbarát szakadárok területére Ukrajnában. Malajzia különbíróság felállítását kéri az ENSZ-től, amit több más ország mellett Kijev is támogat, Moszkva viszont ellenzi az elképzelést. Egy ausztrál hírportál eddig nem látott felvételt hozott nyilvánosságra, amin a felkelők a még égő roncsok között kutatnak.

Az ukrán államfő szerint Kijev határozottan támogatja egy nemzetközi különbíróság felállítását az egy évvel ezelőtt Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító tragédiájának kivizsgálására és a felelősek megbüntetésére. Petro Porosenko a CNN hírtelevíziónak adott interjúban beszélt erről csütörtökön, és bírálta Moszkvát amiatt, hogy ellenzi az ENSZ-törvényszék felállítását.

Porosenko szerint Oroszország reagálása várható volt és helytelen. Kifejtette, hogy a nyomozati szakasz után a felelősségre vonásnak kell következnie. „Határozottan támogatjuk a nemzetközi törvényszék létrehozását, amit jóvá kell hagynia az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Úgy gondoljuk, hogy ha valaki le akarja állítani ezt a folyamatot, akkor magára vállalja a felelősséget” – mondta Porosenko.

A malajziai légitársaság Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata tavaly július 17-én zuhant le a Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen, feltehetően rakétatalálat következtében. A szerencsétlenséget senki sem élte túl, 298-an haltak meg, az áldozatok többsége holland volt. Ukrajna és Oroszország kölcsönösen egymásra hárítja a felelősséget a tragédiáért. 

Malajzia egy héttel ezelőtt az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztett határozattervezetében külön nemzetközi büntetőbíróság megalakítását kérte a katasztrófa kivizsgálására és a felelősök megbüntetésére. A kezdeményezéssel egyetért Hollandia, Nagy-Britannia és több más ország is, de a BT-ben vétójoggal rendelkező Oroszország ellenzi. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön beszélt telefonon erről Mark Rutte holland miniszterelnökkel, és kifejtette, hogy Moszkva túl korainak és a kívánt hatással ellentétesnek tartja a kezdeményezést.

A holland nyomozóhatóságok végleges jelentése várhatóan csak októberben kerül nyilvánosságra, de a CNN hírtelevízió úgy értesült, a jelentés tervezete szerint az összegyűjtött bizonyítékokból arra lehet következtetni, hogy a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok tehetők felelőssé az MH-17-es járat tragédiájáért. A CNN-t tájékoztató forrás szerint a több száz oldalas jelentés megállapítja, hogy egy orosz gyártmányú Buk típusú föld-levegő rakétával lőtték le a gépet egy, a lázadók ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai faluból.

A news.com.au ausztrál hírportál csütörtökön, egy évvel a tragédia után eddig nem látott felvételeket tett közzé, amelyet maguk a Moszkva-barát szakadárok készítettek a becsapódás helyszínén, közvetlenül a tragédia után. A fegyveresek a füstölgő és égő roncsok között járva átkutatják az áldozatok poggyászát, megpróbálják kideríteni, hogy milyen gép zuhant le, és kik voltak az utasai. Mikor megállapítják, maláj polgári járatról van szó, az egyik fegyveres felháborodottan kérdezi, hogy ki adott nekik engedélyt a légifolyosó használatára.

Petro Porosenko közösségi oldalán videóbeszédet tett közzé, amelyben a katasztrófában elhunyt áldozatokról emlékezik meg. 

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés