Scott Walker is versenybe szállt a Republikánus Párt elnökjelöltségéért

2015. július 14. 7:21
Scott Walker wisconsini kormányzó hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy versenybe száll az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségéért. Walker a republikánusok jobbszárnyához tartozik, aki Wisconsinban korlátozta az abortusz lehetőségét és enyhítette a fegyverviselési szabályokat, valamint szkeptikus a felmelegedést illetően.

Scott Walker wisconsini kormányzó hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy versenybe száll az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségéért.

A keményvonalas jobboldali nézeteiről ismert Walker felmérések szerint már hivatalos ringbe szállása előtt is a több mint tucatnyi indulót számláló republikánus mezőny egyik legnépszerűbb tagja volt. A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint a republikánus választók 9-10 százaléka szavazna rá, s ezzel a második-harmadik legnagyobb támogatottsággal bíró konzervatív elnökjelölt-aspiráns.
 
A kormányzó a Wisconsin állambeli Waukesha városában jelentette be indulását helyi idő szerint hétfőn este. Beszédében a Republikánus Párt jobbszárnya számára fontos társadalmi-gazdasági kérdésekben kormányzóként elért eredményeit hangoztatta: azt, hogy Wisconsinban csökkentették az adókat és az állami kiadásokat, harcot hirdettek a szakszervezeteket ellen, az abortuszt korlátozó törvénykezést léptettek életbe, enyhítették a fegyverviselési szabályozást, valamint a tanárok és egyetemi oktatók „kiváltságait” megnyirbáló oktatási reformokat hoztak.
 
Külpolitikai elképzeléseit illetően az „iszlamista terrort” nevezte az Egyesült Államokra leselkedő legfőbb nemzetbiztonsági fenyegetésnek, és – sok más egyéb mellett – azért gúnyolta Barack Obama elnököt, mert a klímaváltozás elleni küzdelemre összpontosít.
 
Scott Walker 2012-ben szerzett széleskörű országos ismertséget az Egyesült Államokban, amikor is szakszervezetek kezdeményezték visszahívását, mert a kormányzó megfosztotta a közalkalmazottakat a kollektív béralku jogától, és a munkavállalói érdekvédők több szerzett jogát is korlátozta. Miután Walker „túlélte” a visszahívási szavazást, a republikánusok egyik sztárpolitikusa lett.
 
Ugyanakkor elemzők arra is figyelmeztettek, hogy ha a wisconsini kormányzó elnyerné a Republikánus Párt elnökjelöltségét, kompromisszummentes és megosztó konzervatív nézetei hátrányt jelenthetnek számára a szilárd pártpreferenciával nem rendelkező, jellemzően mérsékelt szavazók megnyerésében a 2016-os elnökválasztáson.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Engem érdekelnek az USA elnökjelöltjei. Jobban, mint a napi 20. hír a homoszexuálisokról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés