Népszavazás: a Kúria az NVB-jével ellentétes döntést hozott

2015. július 4. 9:20
A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottságnak a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulásával, az ingyenes gyermekétkeztetéssel és a hozzátartozói vagyonnyilatkozatok nyilvánosságával összefüggő népszavazási kezdeményezésekre vonatkozó határozatát. Az NVB korábbi határozatával ellentétben a Kúria az első két kérdésben engedélyezte, a harmadikban megtiltotta a népszavazás kezdeményezését.

Megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulásával, az ingyenes gyermekétkeztetéssel és a hozzátartozói vagyonnyilatkozatok nyilvánosságával összefüggő népszavazási kezdeményezésekre vonatkozó határozatát a Kúria a Magyar Közlöny legfrissebb száma szerint.

 
Az NVB korábban megtagadta annak a nyugdíjszabályok módosítására vonatkozó kérdésnek a hitelesítését, amely a férfiak számára is biztosította volna a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. A választási bizottság érvelése szerint ez érintené a központi költségvetési törvényt, s az alaptörvény ez esetben tiltja a népszavazást. Az NVB azt is megállapította, hogy a kérdés nem felel meg a választói egyértelműség követelményének; a Kúria önkormányzati tanácsa azonban ezt nem osztotta és megalapozottnak tartotta a felülvizsgálati kérelmet.
 
A bírói testület értékelése szerint a kérdés az esélyegyenlőség megteremtéséről szól és nem jár automatikusan pénzügyi hatásokkal, ezért megváltoztatta a korábbi határozatot.
 
Egy másik határozat az év minden napjára vonatkozó, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek tervezett ingyenes gyermekétkeztetést érinti. A Nemzeti Választási Bizottság korábban megtagadta a kérdés hitelesítését, ugyancsak a költségvetési törvény érintettségére hivatkozva. A Kúria szerint ugyanakkor a törvényalkotó a büdzsé keretei között szabadon dönthet, hogy milyen körnek biztosítja az ingyenességet, vagyis a szabályok a központi költségvetés módosítása nélkül is módosulhatnak. A bírói testület emiatt az aláírásgyűjtő íven szereplő kérdést hitelesítette.
 
Az önkormányzati tanács harmadik döntésével azt a határozatot írta felül, amely a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezettekkel közös háztartásban élő hozzátartozók bevallásának nyilvánosságára vonatkozott. Ezen országos népszavazási kezdeményezést az NVB hitelesítette, míg a Kúria úgy ítélte meg, hogy az alapjog aránytalan korlátozását jelentené, ezért megtagadta a kérdés hitelesítését.
 

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyik szemem sír a másik üveg

Ku-ku-Qria..

és ha nyer a népszavazás, akkor visszaállítják a kedvezményes nyugdíjat?

de az hoyg tiltjuk a nép akaratát kifejező népszavazás mitn intézmény gyakorlását dolgokban azért ez jelent valamit...kurvára nem bizok bennetek, mert elrontjátok a játékomat

ez is betegesen magyar...azaz újmagyar

Nem mindegy, lehetnél te is

de vizsgálható, ha úgy adódna?

A Kuriánál az utobbi ídőben egyre több zavar látszik. Nem tudni, hogy ez mivel magyarázható, de nem tesz ót az amúgyis tekintélyét vesztett Biroságoknak.

Mellesleg, megint hamisan érvel, mikor az esélyegyenlőségre hivatkozik, mivel tudjk, hogy a nők 40 év munkaviszony után teljes jogú nyugállományban(100%) vonulhatnak amibe beleszámit a gyermek száma is akikkel gyesen voltak, vagy ha munkában akkor gyermekszámtól függően kedvezményt kapnak.

Akkor lehetne itt esélyegyenlőségről beszélni, ha a férfiak is szülnének mivel a törvény ezt a tényt vette figyelemben a kedvezményes nyúgdíjnál.

A gyermekétkeztettés meg szintén nem vonatkoztattható el a költségvetéstől.

Ám legyen, de gondolom, hogy ha a Referendum elindúl majd meglátjuk a társadalom többsége hogyan reagál a konkret kérdésekre.

A jobbik következő követelése lehetne az ingyen sőr s a Kuria igazán zöld utat adhatna, mivel az is legalább annyira lenne kompetens, mint a mostaniak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés