Menekültáradat: mire jó egy kerítés?

2015. június 24. 17:20
Egy kerítés nem állít meg senkit – ebben többen is egyetértettek a Külügyi és Külgazdasági Intézet menekültügyről szervezett kerekasztal-beszélgetésén. Nagy Boldizsár nemzetközi jogász szerint a menekültnek minősülő személyeket akkor is be kell majd engedni a határon, ha már áll a kerítés. Nógrádi György viszont továbbra is kitart a határra építendő kerítés szükségessége mellett. Tudósításunk.

Az Európára nehezedő bevándorlási nyomásról és a déli határra felhúzandó kerítésről tartottak kerekasztal-beszélgetést a Külügyi és Külgazdasági Intézetben szerdán délelőtt. Az Európa válaszai a migrációra – megoldás lehet-e a határok lezárása? címet viselő eseményen az intézet Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt, a CEU és az ELTE jogi karának oktatóját; Tálas Péter történészt, biztonságpolitikai szakértőt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóját; valamint Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt, a Corvinus Egyetem oktatóját ültette egy asztalhoz. 

A beszélgetés Tálas Péter rövid gondolatébresztőjével kezdődött, melyben kifejtette: csodálkozik, hogy Európát váratlanul érte a bevándorlási hullám, szerinte korábban lett volna idő és lehetőség felkészülni erre. Nyilvánvalónak nevezte, hogy ameddig Szíriában polgárháború dúl, Líbiában pedig káosz uralkodik, ezekről a területekről menekülni fog a lakosság. Tálas kétségét fejezte ki, hogy ezeket a menekülteket egy kerítés megállítaná. „Aki ezer kilométert megy, azt egy kerítés nem állítja meg” – fogalmazott Tálas. Amíg a válságövezetekben nincs megoldás, addig a bevándorlási hullámot nem lehet megállítani – vélekedett; hozzátéve, szerinte Európának ebben a folyamatban kellene közreműködnie. 

Tálas Péter arról is beszélt, hogy a bevándorlással kapcsolatos politikai retorika részben népszerűséghajhász és képmutató, mivel Európának nagy szüksége van a bevándorlókra, tudniillik elöregedő társadalma egyre kevésbé képes önmaga fenntartását finanszírozni. Különösen elhibázottnak gondolja azt, ha megpróbálják a bevándorlókat a terrorizmussal összefüggésbe hozni. Másfél évtizedes szakértői munkájára hivatkozva állítja: „Soha nem a bevándorlók a terroristák. Nincs is hozzá hely- és nyelvismeretük”. Azt elismerte, hogy a bevándorlók második-harmadik generációi közül kerülnek ki terroristák, itt azonban – tette hozzá – az oktatás felelősségét is meg kell vizsgálni, miképpen nem sikerült őket európai iskolákban megtanítani arra, „hogy ne robbantsák fel a metrót”. Európa problémája, hogy nem tud hatékonyan integrálni – foglalta össze Tálas. 

A magyarországi helyzethez annyit még hozzáfűzött, hogy a támogatja a budapesti konferencia ötletét. „Ha úgy azt fogalmazzuk meg, hogy Európa ne hagyjon minket egyedül ebben a helyzetben, akkor ezzel mélységesen egyetértek” – jelentette ki a szakértő. 

Ezután Nagy Boldizsár nemzetközi jogász kapott szót, akinek előadása nagyban támaszkodott statisztikai adatokat és táblázatokat tartalmazó diasorára. Megszólalásának elején azonban fontosnak tartotta érzékeltetni a bevándorlók és a menekültek közötti különbséget egy olyan fiú történetével, akinek családját lemészárolták iszlám radikálisok, rajta kívül csak a járásképtelen nagymamája maradt életben, akit a hátán vitt át a török határon. Azt elfogadja Nagy, hogy a koszovóiak gazdasági bevándorlók, a szírek viszont nem azok, annál is inkább, mert 20 százalékuk 13 év alatti. 

A menekültek nem illegális bevándorlók – hívta fel a figyelmet a jogi különbségre Nagy Boldizsár, továbbá arra is figyelmeztetett, hogy a nemzetközi jog alapján menekültnek minősülő személyeket akkor is be kell majd engedni a határon, ha már áll a kerítés.

A kerítéssel kapcsolatban osztotta Tálas Péter azon gondolatát, miszerint az nem állítja meg azokat, akik be akarnak jutni. „Hiába négyméteres egy kerítés, akkor is 80 centinél vágják át” – mondta. Szerinte a megoldás csak akkor tud hatékonyan működni, ha teljes hosszában éjjellátó kamerarendszerrel szerelik fel, azt folyamatosan figyelik, és szükség esetén a megfelelő szervek azonnal a helyszínre tudnak érni. Mindez óriási költség lenne a kerítés megépítésén felül. Nagy Boldizsár úgy látja: ez nem éri meg, mert a Belügyminisztérium szerint eddig is elfogták az illegális határátlépők 97-98 százalékát, tehát a kerítésépítéssel a fennmaradó 2-3 százalék elfogására költünk el milliárdokat.

A jogász arról is beszélt, hogy hosszú távú terhet csak azok az irreguláris határátlépők jelentenek Magyarország számára, akiket menekültként védelemben kell részesíteni (tavaly nagyjából 500 fő volt ilyen), mindenki más kitoloncolható. Emellett a dublini rendszer egy további fontos szabályára hívta fel a figyelmet: azt a Magyarországra illegálisan belépett bevándorlót, aki öt hónapnál tovább tartózkodik egy másik uniós országban, ezen határidő után már nem lehet visszaküldeni Magyarországra. Akit pedig visszaküldenek, azokat is ki lehet toloncolni, ha nem felelnek meg a menekültstátuszhoz szükséges feltételeknek. 

Nógrádi György vitába szállt az előző két megszólalóval, és jelezte, fenntartja korábbi kijelentését, amelyben a kerítés megépítését szorgalmazta. Úgy véli, az Egyesült Államok által kezdeményezett fegyveres konfliktusokért most Európa fizet. Nógrádi egyetért az olasz miniszterelnök törekvéseivel, azaz hogy a hírszerzés eszközeivel fel kell térképezni az embercsempészek útvonalait, módszereit, eszközeiket meg kell semmisíteni, Líbiában pedig részt kell venni a rend helyreállításában. Sajnálatosnak nevezte, hogy ezek az ENSZ BT felhatalmazása híján nem valósulnak meg, és hogy ez EU a bevándorlás ügyében sem tudott hatékony, közös megoldást kidolgozni. 

Nógrádi a bevándorlás kedvezőtlen hatásai között említette, hogy a svédországi bevándorlók kilencvenszer annyi bűncselekményt követnek el, mint a helyiek; illetve, hogy az albán maffia 15 év alatt nagyjából egymillió embert csempészett az EU-ba, és ez nyilván nem független a bűnszervezetük jelentős erősödésétől. Vitapartnerei ennek kapcsán figyelmeztették: albán maffia előtte is volt Európában, és a növekedésüket aligha érintené a kerítés megépítése. Azt is megjegyezte Nógrádi, hogy azokon a helyeken, ahol kerítést („technikai határzárat”) létesítettek, a tapasztalatok szerint 90 százalékkal visszaesett a bevándorlás mértéke. Nagy Boldizsár és Tálas Péter ezt az állítást hevesen vitatták, az pedig nem derült ki, hogy ennek a számadatnak mi a forrása. A vita során Nagy Boldizsár többször olvasott fel azon melegében az internetről kikeresett számadatokat, pontos forrásmegjelöléssel, és felrótta Nógrádinak, hogy ő csak általánosságban „statisztikákra” vagy „német statisztikákra” hivatkozik.

Nagy Boldizsár reagált Nógrádi azon kijelentésére is, miszerint Európa nem tud mit kezdeni a képzetlen szubszaharai bevándorlókkal. Ismét a gazdasági bevándorlók és a menekültek közötti különbséget hangsúlyozta: előbbiek között sokan éppen azért jönnek, mert versenyképes képzettséggel rendelkeznek. Nagy elmondta, az itt tartózkodó fekete-afrikai bevándorlók körében kétszer akkora a felsőfokú végzettség aránya, mint a magyar lakosság körében.

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fityiszt. Mindenki illegális bevándorló aki nem a határátkelő helyen jelentkezik.

Senki nem állította, hogy nem lesznek a kerítésen túl műszaki berendezések.

Az uniós határ védelme pedig az unió államainak közös feladata lenne és nemcsak azé az országé amely a problémával határos. Azokat az országokat akik uniós tagok, de most problémásnak neveznek, akkor miért vették fel az unióba? Amennyiben mégis felvették, akkor miért nem követelik meg, hogy tartsák be a biztonsági szabályokat?

Más a helyzet amikor éves szinten egy-két ezer volt a bevándorlók száma és más amikor ez napi szinten jelentkezik.

Befogadni pedig csak annyit lehet, amennyit el lehet helyezni. Ellenkező esetben társadalmi feszültség lesz.

A demográfiai problémára - főleg amikor magas a munkanélküliek száma - nem a bevándorlás, betelepítés a megoldás.

Összességében Nógrádival értek egyet. Annál is inkább, mert Ő már tavaly is ugyanezt mondta.

Aki a soros fiú Nagy Boldizsárral leül vitázni az sem teljesen hiteles ember...
Boldizsárunk bírta egy előző meetingen azt kijelenteni, hogy az iszlám békés vallás, nem kell félni az Európába özönlő muszlimoktól, hiszen 2013-ban egyetlen terrorcselekményt sem követtek el a kontinensen. Mondta ezt rezzenéstelen arccal a Charlie Hebdo mészárlás után három hónappal.
Azt hittem ez a csúcs, de Boldizsár meg kell hagyni megdolgozik a pénzéért, mert ezek után arról filozofált, nem baj ha Európa eliszlámosodik, mert ezek a vallások már csak ilyenek, kétezer éve pl meg a keresztények nyomultak.
Amúgy egy dolgot nem értek, mikor a kerítés hatékonyságáról hadovált NB, Nógrádi miért nem csapta agyon a zsidók 140 mérföldes, 2013-ban az egyiptomi határra telepített kerítésével, ami az eritreai és szudáni beözönlő feketék 99.9%-át sikeresen kiszűrte azóta.

Furcsa mennyire nem látják egyesek, hogy a kerítés miért is jó ötlet.
Egyrészt a kerítés valamilyen szinten szűri a potyautasokat (koszovóiak), ez tehermentesíti a magyar hatóságokat, másrészt pedig a kerítés miatt kénytelenek lesznek kerülni, ezt pedig csak olyan országokon keresztül tehetik, amelyek EU-tagállamok és biztonságos országok, tehát sírás nélkül vissza lehet toloncolni oda az embereket.
A szigorodó jogszabályok pedig azt előzik meg, hogy átvágják a kerítést, hiszen aki azt megteszi, akármennyi baja is van, mehet a picsába.

A kerítés persze önmagában nem gátolja meg a bejutni akarókat, de ha őrzik is, hatásosabb lehet. Az erőszakos betolakodókkal szemben meg 'amilyen az adjonisten, olyan legyen a fogadjisten' módján kell fellépni.

Nesze neked egységes Európa?
Miért, ami most van, az egységes?
4-5 országon kívül mindenki vígan el van, nem érinti őket ez a probléma, nehogy már a horvátokat meg a románokat sajnáljam, hogy ki kell venniük a részüket egy közös európai problémából.

Ma már intelligens kerítésrendszereket építenek, amelyek kombinálva vannak különböző érzékelőkkel, és azt is azonnal jelzik, hogy pontosan hol próbálták meg elvágni őket....

Te sem érted. Boldizsár statisztikákból dolgozik. Csak egy tényt közöl , dátum nélkül. Nem azt mondja, hogy a befogadótáborokban idén megfordult fekete zseniket mérték fel, hanem a Magyarországon húsz éve élő háromezer afrikai felmérését idézi, csak trükkösen ezt nem említi. Így dolgozik egy három danos-soros...

Én is a kerítés ellen vagyok de mégis Nógrádinak adok igazat.
Mert jobb mintha nincs kerítés!!
De ez a kerítés nemcsak embereket hanem állatokat is akadályoz a mozgásban.
Úgyhogy jó lenne ha nem lenne.

A háború ellen menekülő szír családokat -szerintem- be kellene fogadnunk és segíteni. Azok valószínűleg vissza akarnak majd menni ha béke lesz.

Azokat akik Afrikából jöttek vissza kell küldeni.
Szerintem becsapták őket az embercsempészek.
Itt is van szegény ember, itt is nehéz munkát találni...stb
Ezt kellene tudatni azokkal akik most készülnek.
Ott ahol élnek.
Nem itthon plakátokkal.

Mondom, az egyetemeinken tanult, majd itt maradt feketékről van szó kilencven százalékban, pár ezer emberről. Ezeket egy statisztika ma is ugyanúgy mérné mint 2011-ben. A most problémát okozó "özönnéger" képességeit legjobban a svéd, vagy brit eritreai, szomáliai négerek közelítik: PISA tesztekben egy SD értékkel rosszabbak, börtönökben 5-6 szoros túl reprezentáció. Csak azt nem értem Nógrádi miért nem alázta ezekkel az adatokkal ezt a hájas és gonosz zsidót...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés