Magna Chartát Európának!

2015. június 22. 16:01

Hörcher Ferenc
Mos Maiorum
Ígérjék meg az európai vezetők, hogy soha nem fognak visszaélni hatalmukkal!

„800 évvel ezelőtt született, 1215. június 15-én, Runnymede-ben, nem messzire Windsortól.

A Runnymede-on-Tames Hotel szobájában ülve elnézem azokat az elegánsan öltözött hölgyeket és urakat, akik az emlékezetes esemény ünneplésére sietnek. Én magam csak azért lehetek itt, mert egy amerikai közhasznú alapítvány egy kicsit formabontó konferenciát rendezett a témáról e helyszínen. Mindenesetre az évforduló apropóján érdemes végiggondolnunk, vajon miben áll, ha van egyáltalán ma is jelentősége a Magna Chartának.

Úgy gondolom, egy efféle dokumentum csak akkor őrizheti meg jelentőségét a történelmi viharok között, ha mindig új szerepre tud szert tenni. Egyértelműen szeretnék fogalmazni! Például most új életre támadhatna, hisz Európának ma épp egy ilyen Magna Chartára van szüksége. Javaslatom a következő: az Európai Unió jelenlegi vezető tisztségviselőiinek közösen kellene aláírniuk és kiadniuk egy nyilatkozatot, mely az európai politikai közösség/eknek szól. Földnélküli János királyhoz hasonlóan ígérjék meg az európai vezetők, hogy (mutatis mutandis):

    - soha nem fognak visszaélni hatalmukkal,
    - hogy soha nem fognak további lépéseket tenni a politikai intézmények újabb központosítása érdekében a választók és közösségeik kifejezett felhatalmazása nélkül,
    - hogy soha nem fognak kísérletet tenni arra, hogy a helyi közösségeknek saját sorsukra vonatkozó döntési jogait átvegyék, s ha ilyennel rendelkeznek, arról készek lemondani és
    - hogy soha nem kísérlik meg arra használni hatalmukat, befolyásukat, a törvényhozást és egyéb jogalkotási technikákat, valamint társadalmi rangjukat, hogy megrövidítsék az európai polgároknak és önkéntes társulásaiknak a szabadságait.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A valóság interpretáció kérdése , ahogy Hansfried Keller és Peter L. Berger a Für eine neue Soziológie c. könyvében meggyőzően bemutatta , s ahogy mi magunk is átéljük ezt . Ezért NEM gondolom jónak ezt az ilyen cseppfolyós tartalommal aláírandó új Magna Charta aláírási gondolatot : számonkéréskor bármit könnyedén a maguk szája íze szerint értelmeznek a politikusok is / pl. gondoljunk a választási eredmények elemzésére , illetve a parlamenti vitákra / . Vagyis : alárírnák , s minden menne a régiben , s ha elégedetlenség lenne , gördülékenyen elmondanák , miért tartották be ezeket a "vállalásaikat"...

Magna Charta Libertatum (lat. 'nagy szabadságlevél'), 1215. jún. 17.: az angol nemesség jogainak törvénybe foglalása. - Az I. (Földnélküli) János ang. kir. (ur. 1199-1216) ellen fölkelt földesurak 61 cikkelyben szabályozták a főnemesség kiváltságait, s korlátozták a kir. hatalmat. Legfontosabb pontjai:
az angol egyh. szabad;
szabadjaitól a földesúr nem szedhet adót;
szabad ember a vétek mértéke szerint fizessen engesztelési díjat;
az egész kirság ter-én azonos mértékrendszert kell használni;
törv-es ítélet az, amit az orsz. törv-ei alapján a vele egyenlők hoztak; szabad embert törv-es ítélet nélkül elfogni, bebörtönözni, javaitól megfosztani, törv-en kívül helyezni v. száműzni tilos;
igazságot és bírói ítéletet nem szabad eladni, megtagadni v. elnapolni;
a zsidó uzsorások üzletelését korlátozni kell;
a bárók választhatnak körükből 25 tagú tanácsot, amely ellenőrzi a ~ rendelkezéseinek betartását, kényszerítheti a kir-t a biztosított jogok betartására.

Morton, A. I.: Az angol nép tört. Bp., 1946. I:82.

János király sem volt egy ártatlan bárányka, amikor aláírta. :)
HF

Ezt gondolták János király bárójairól is, anno?

HF

Kedves Greffiti!

A másik szidása nem éppen elegáns vitamódszer.
Amúgy VIdnyánszky Attila kért fel, hogy írjak a Nemzeti Színház bemutatóiról. S nincs társszerző.
Csak vitapartner.

Ennyit a pontos tájékoztatásáról!

Üdv,
HF

Kedves GV0917!

Érdemes különbséget tenni Charta és Charta között.
A briteknek pár száz éve elég jól működik az alkotmányos rendszerük.

Üdv,
HF

Az ígéret, kedves Akitlosz, nem azt jelenti, hogy a politikus betartja. Hanem azt, hogy elismeri, hogy mostanáig nem volt méltó vezető, s hogy számon kérhetővé válik a betartatlan ígérete.

A rule of law eszménye épp arra való, hogy e természetes hajlandóságot kordában tartsa.

Üdv,
HF

Kedves nemormester!
Ismerjük egymást?
Az európai Aranybullát 2022-ben lesz időszerű követelni.

ÜDv,

HHF

Kedves pétercx - az angol bárók mért nem gondolták ugyyanígy 800 éve?

ÜDv,
HHF

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés