Aktív Fiatalok: A Jobbik és az LMP a legnépszerűbb a fiatalok között

2015. június 10. 16:44
Az egyetemi és főiskolai hallgatók egyre inkább kiábrándulnak a politikából, miközben nagy az elvándorlási kedv - derül ki az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport 2015-ös gyorsjelentéséből. Csökkent a Fidesz és a baloldal, emelkedett azonban a Jobbik és az LMP támogatottsága: az előbbié országszerte, az utóbbié főleg a nagyvárosokban és Budapesten.

Az Jobbik és az LMP a legnépszerűbb párt a fiatalok között - derül ki az Aktív Fiatalok 2015-ös gyorsjelentéséből. A társadalmi mobilitás szerény, az elvándorlási kedv nagy, a politikai kiábrándultság nőtt.

Szerény a hallgatók társadalmi mobilitása: a családi háttér és a lakóhely nagyban meghatározza azt a képzési szintet, ameddig eljuthat a hallgató -ezt csak kis részben csökkenti a szociális támogatás, az ösztöndíj, illetve a diákmunka.

A hallgatók 63 százaléka jelezte, hogy rövidebb ideig, 52 százaléka, hogy hosszabb ideig vállalna munkát külföldön, 37 százalék pedig külföldön szeretne letelepedni – áll a jelentésben. Két évvel korábban még csak minden negyedik hallgató tartotta lehetségesnek, hogy külföldön éljen, míg hét százalék biztos volt benne, hogy ez a célja. Az elvándorlási szándék nem függ a társadalmi háttértől, befolyásolja viszont a nyelvtudás, és a korábbi külföldi munka- vagy tanulási tapasztalat.

A hallgatók politikai kiábrándultsága nőtt: az eddigieknél is nagyobb arányban asszociálnak negatív fogalmakra, különösen a korrupcióra a „politika” szóról. A hagyományos bal- és jobboldali pártok nemcsak a teljes népességbeli arányukhoz képest, hanem a korábbi adatfelvételekhez képest is lényegesen rosszabbul szerepeltek az egyetemisták és a főiskolások között. Emelkedett azonban a Jobbik és az LMP támogatottsága: az előbbié országszerte, az utóbbié főleg a nagyvárosokban és Budapesten.

A pártot választani tudó hallgatók 35 százaléka a Jobbikot, 25 százaléka az LMP-t, 21 százaléka a Fideszt támogatná, míg a baloldali pártokra (MSZP, DK, Együtt, PM)együttvéve is csak 14 százalékuk voksolna – írja a jelentés. Megállapításaik szerint a Jobbik támogatóinak jelentős része férfi, alapképzésre jár, kistelepülésen él, elsőgenerációs értelmiségi, és a maga módján vallásos. Az LMP-sek jóval nagyobb arányban kerülnek ki a női, a nagyvárosi, a magasan képzett családból származó, mesterképzésre vagy doktori képzésre járó, nem vallásos hallgatók közül.

A fideszes hallgatók legkarakteresebb jellemzője a kutatás szerint a vallásosság, a jövőjükkel kapcsolatban magabiztosabbak, és sokan közülük osztatlan (jogi, orvosi) képzésre járnak. A baloldali hallgatók kevésbé vallásosak, nagyobb arányban rendelkeznek diplomás szülőkkel, többségük nő, nagyvárosi.

A társadalmi részvétel tekintetében ugyanúgy állnak az egyetemisták és főiskolások, mint két éve: 40 százalékuk egy civil-közéleti szervezethez sem kapcsolódik; aki igen az is főleg sportszervezethez (27%). Szakmai-tudományos szervezetnek 19, kulturális–hagyományőrző csoportnak 17, egyházi szervezetnek 17, hallgatóinak 14, környezetvédelminek pedig 10 százalék tagja. Tüntetésen kevesen vesznek részt, a civil–közéleti szervezeteknek történő pénzbeli adományozás viszont egyre jellemzőbb.  A tiltakozó petíciók aláírása és az aláírásgyűjtés változatlanul a legnépszerűbb részvételi formák között találhatók.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ennyi náci, fasiszta egyetemistát...Skandalum.

A DK rendíthetetlen öreg bolsijai a szívükhöz kapnak, a spanyolosokat, Sztálint, Rákosit idézik. S arról elmélkednek, hogy bezzeg, Ők még most is meg tudnák mutatni ezeknek a taknyosoknak, hogy mi az igazi demokrácia. Mi lenne jó ennek az országnak. S lám, mire vezet az, hogy mindenki szabadon beszélhet. Nem ezért áldozták fel fiatalságukat. De majd a Feri megmutatja nekik az irányt.

A politikai, ideológiai identitás nélküli MSZP-ben már senki sem hisz, nincsenek vezetői, s tagsága is csak egymást jár temetni. Ők már nem e világban élnek, nem tudnak mit kezdeni ezzel a felméréssel sem. Már nem róluk szól a magyar történelem.

A városi zsidó értelmiség, a fiatalság számára mára egyetlen vállalható párt maradt, s ez az LMP. Ez a párt identitás képző erővel bír, s intellektuálisan magasan veri az Együtt és PM nevezetű érték nélküli formációkat.

No majd meglátjuk, mit hoz az új generáció.

A még dobogós, harmadik helyezett narancs meg átment citromba. Már a harmadik helynek is örülhetnek. Lázár, Rogán és többiek ezen dolgoznak, de végső céljuk a Fidesz diszkvalifikálása. Igaz, az edző sem tudja már irányítani a csapatot. Orbán hetente szónokol valamilyen holokauszt rendezvényen - amik már követhetetlenek, nevetségesek, csak lejáratják az áldozatokat és a zsidóságot - , miközben egy szót sem ejtett egy budapesti Trianon Emlékmúzeum felépítéséről.

A Fidesz vezetése sokat tesz a harmadik helyért. Mondják, hogy innentől kezdve odafigyelnek. Kérdezem, hogy kire, kiknek az érdekeire?

Arra, hogy az LMP válhat az egyetlen nemzeti liberális erővé. Most nincs sem liberális, s különösen nem nemzeti liberális párt. Ott voltak Erdélyben a felvonuláson, Schiffer nemzetben gondolkodó politikus, tehát ilyen értelemben gondoltam az identitás képző erőre.

Sajnos amíg Bernike velük van,addig nem tudok rájuk szavazni. Bernike megöli a pártot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés