Ilyen sem volt még: szélsőjobb-baloldali koalíció Ausztriában

2015. június 5. 17:26
Sosem látott, szélsőjobboldali-szociáldemokrata koalíció született Burgenlandban, és ehhez még csak körülményes, elhúzódó egyeztetésekre sem volt szükség: az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) rekordgyorsasággal egyezett meg az új burgenlandi tartományi kormány mielőbbi felállításáról.

Rekordgyorsasággal lezajlott tárgyalások után koalícióra lépett pénteken az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), és megegyeztek az új burgenlandi tartományi kormány mielőbbi felállításáról. Hasonló kormánykoalícióra még sohasem volt példa Burgenlandban, ahol 1964 óta az SPÖ rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal. 

Hans Niessl szociáldemokrata tartományi kormányfő Johann Tschürtz-cel, az FPÖ burgenlandi vezetőjével közösen, Kismartonban (Eisenstadt) megtartott sajtótájékoztatón úgy vélte, jó koalíciós megállapodás született.

Országos szinten erősen megosztotta a szociáldemokratákat Niessl lépése. A Der Standard című osztrák liberális lap pénteki száma szerint Hannes Swoboda, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának korábbi vezetője nem tartotta jó ötletnek a tartományi kormányfő lépését. Norbert Darabos, az SPÖ ügyvivője ellenben úgy vélte, a koalíció akár „sikeres kísérlet” is lehet, ha az FPÖ megfontolt politikát folytat – írta a Die Presse osztrák konzervatív napilap. Hannes Androsch korábbi alkancellár úgy vélte, a kialakult helyzet a párt fejetlenségét mutatja, és Werner Faymann szociáldemokrata kancellárnak „végre fel kellene hagynia a szép szavakkal” és el kellene kezdenie kormányozni.

Emellett az SPÖ néhány tagja attól tart, hogy az eddig Burgenlandban és Stájerországban is a szociáldemokratákkal közösen kormányzó, konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) a koalíció felrúgása miatti „bosszúból” szövetségre léphet a szélsőjobboldallal Stájerországban – írta a Standard.

A múlt vasárnap lezajlott burgenlandi tartományi választásokon a szociáldemokraták a szavazatok 42 százalékával megőrizték első helyüket, támogatottságuk azonban visszaesett 6 százalékkal. A második legnépszerűbb párt, az ÖVP 5 százalékot veszített, és 29 százalékot ért el. A szélsőjobboldal viszont legutóbbi eredményéhez képest 6 százalékkal erősödve a voksok 15 százalékát kapta.

Stájerországban – ahol még zajlanak a koalíciós egyeztetések – az FPÖ 26 százalékos eredménnyel a harmadik helyen végzett, a szociáldemokraták támogatóik 9 százalékának elveszítésével a szavazatok 29 százalékát, a konzervatívok pedig szavazóik 8,6 százalékának elpártolásával a voksok 28 százalékát szerezték meg. 

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne tegyél meggondolatlan fogadalmakat. :)))

Helyben már simán együttműködnek, a parlamenti bizottságokban is simán együttműködnek... Vona... Mesterházy... sokszor mintha ugyanazt hallanád két hangon.
És akkor a "cukiságkampányról", meg a "nyugodt erőről" [á la MDF, LOL!] még nem is beszéltünk.

A közös ellenség - "Orbánsátán" - pedig adott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés