Financial Times: Végre elszámoltatják a FIFA-t

2015. május 28. 9:02
A Financial Times szerint a FIFA vastagon megérdemli, hogy előestéjén így megalázzák, hiszen átláthatatlan döntéshozatali rendszerében ezidáig büntethetetlenül működhetett. Mind az UEFA-nak, mind pedig a szponzoroknak változtatásokat kellene követelniük a szervezettel szemben.

A FIFA megérezheti, milyen messzire elér az amerikai igazságszolgáltatás keze, s végre valaki elszámoltatja a világ futballszervezetét – foglal állást csütörtöki számában a Financial Times brit gazdasági, politikai napilap európai kiadása. A lap megjegyzi, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) döntéshozatali rendszerét tökéletesen a visszaélésekre szabták, semmilyen külső ellenőrzés nincs, a szervezet pedig mindezidáig a büntetlenség légkörében működhetett, átláthatatlan döntéshozatallal.

„Nem mehetnek úgy tovább a dolgok, ahogy eddig. Az e heti eseményeknek forradalmat kellene elindítaniuk a világ labdarúgásának irányításában” – írja a lap szerkesztőségi cikkében. A Financial Times szerint a FIFA „vastagon megérdemli”, hogy kongresszusának előestéjén így megalázzák, mert évtizedeken át működött elszámoltathatatlanul, s állt ellen mindenféle változásnak. A lap úgy véli, hogy Sepp Blatter és a FIFA az egyre több, vesztegetést alátámasztó bizonyíték fényében dönthetett volna a reform mellett, de nem így tettek.

Miután az önszabályozás kudarcot vallott, ünnepelendő, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium előásta a csatabárdot” – húzza alá az újság, hozzátéve: Blatternek rég le kellett volna mondania. Az újság szerint a szervezetet milliárdokkal finanszírozó szponzoroknak is változást kellene követelniük, kiemelve az Adidast, a Coca-Colát és a Visát. Emellett a lap szerint a nemzeti és nemzetközi tagszervezeteknek, mindenekelőtt az UEFA-nak is a FIFA átalakítását kellene követelnie, s ha ez elmarad, a kilépés lehetőségét is fel kellene vetnie. A lap szerint a FIFA-botrány túl régóta húzódik, s ha a szervezetet nem lehet „valami működővé és átláthatóvá átalakítani”, akkor „ki kell állítani a játékból”.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1978 Argentína.
Törőcsik, Nyilasi.
37 éve.

Elég sokáig bírta a korsó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés