Igen, én megvenném a 600 Ft-os pólót

2015. április 30. 10:55

Edward Blake
Spíler
Inkább megveszem az általuk gyártott termékeket, minthogy a nyugati világ nagyfokú segélyekkel támogasson országokat lelkiismeret-furdalásból.

„A társadalmi kísérlet a következőkből állt: kiállítottak egy pólóautomatát Berlinben, ahol 2 euróért, azaz 600 Ft-ért lehetett venni egy pólót. Miközben nyomkodod a gombokat, egyszer csak megjelenik azoknak a fényképe, akik ezt a pólót legyártották: szegény kisfiúk/kislányok, akik a világ túlsó felén, éhbérért dolgoznak azért, hogy te a százötvenedik ruhadarabodat megvásárolhasd. Az automata utolsó kérdésként azt a kérdést teszi fel, hogy szeretnéd-e inkább támogatni ezt a kisgyermeket, vagy megveszed a pólót. És láss csodát, az emberek a »Donate«, azaz a támogatás gombra böktek rá, mivel az egész kellően manipulatív volt ahhoz, hogy összeszoruljon a gyomruk és megessen a szívük a kisgyerekeken. 

De valóban ez lenne a jó megoldás? Tényleg az lenne a helyes, ha inkább támogatnánk – magyarul segélyeznénk – az ott élőket, ahelyett, hogy megvesszük az általuk elkészített termékeket? Mégis hová vezet ez? Természetesen én sem vagyok a rabszolgaság híve, ahogy annak sem, hogy a multinacionális vállalatok visszaéljenek erőfölényükkel. De inkább megveszem az általuk gyártott termékeket, minthogy a nyugati világ nagyfokú segélyekkel támogasson országokat lelkiismeret-furdalásból. Ugyanis annak elsősorban az ott élők szenvedik meg a kárát. Gondoljunk csak azokra az afrikai országokra, amelyekben például az nyugati- és ENSZ-segélyeknek köszönhetően tönkrement a textilipar, mivel a segélyként küldött ruhák miatt megszűnt a helyi keresletet az ott gyártott ruhaneműk iránt. A ruhagyárban dolgozó helyiek így elvesztették megélhetésüket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kétszeresen hamis és manipulatív ez az egész. Egyrészt attól, hogy a berliniek vásárlás helyett támogatást küldenek, még tovább dolgoztatják a gyerekeket, a helyzet nem változik meg. Másrészt csak arról nem esik szó, hogy a nyugati világ dolgoztatja rabszolga munkában rabszolga bérért az ottaniakat, nem a csúnya helyiek. Pontosabban a nyugati világ kőgazdag erkölcsi söpredéke. És, hogy a szemeteken kívül mindez senkinek sem jó. Mindannyian nekik szolgálunk: ők rabszolga-léttel és rabszolga-munkával, mi egyen-élettel és egyen-fogyasztással. S felhabzsoljuk az erőforrásainkat, mert egyikünk sem él egyensúlyi életet. Ők önkorlátozás nélkül szaporodnak, mi önkorlátozás nélkül fogyasztunk.

Ezeket az automatákat is "multiék" tették oda, hogy még hülyítsenek is bennünket. Én ugyan meg nem gyomnék még egy gombot, ha véletlenül és elővigyázatlanul pénzt dobnék bele.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés