Békemenet

2015. április 20. 18:09

Bencsik Gábor
A jobboldal mulasztásban van a békemenet értelmezését illetően. Még mindig vannak, akik elhiszik, amit a baloldal kezdettől fogva állít: hogy a jobboldali szavazók csupán terelhető birkanyáj. Az embereket nem lehet „utcára vinni”, ilyet csak az gondol, aki lenézi őket.

Először is a történetet tisztázzuk, mert már túl sokan emlékeznek úgy, hogy ők csinálták az egészet. Az első békemenet elindítója Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője volt. (Igen, a testvérem. Az elfogultság vádját vállalom.)

Akkoriban, a 2011-12-es év fordulóján sokan gondolkoztak valami hasonlón, de a konkrét kezdeményezés az övé. Mikor elhatározta, hogy meghirdeti a demonstrációt, először felhívta Bayer Zsoltot, aki nem sokkal korábban egy írásában már javasolt egy menetet. Bayer rögtön igent mondott. Ezután Bencsik felhívta Széles Gábort, hogy a Magyar Hírlap és az Echo televízió támogatását kérje. Széles egyetértett, csak amiatt aggódott, hogy nem lesznek-e túl kevesen. Széles után Bencsik felhívott még néhány embert, köztük Csizmadia Lászlót, a Civil Összefogás Fórum elnökét – aki nem mondott sem igent, sem nemet, időt kért, hogy tájékozódhassék. Ezért az első felhívás aláírói között – vissza lehet keresni – Csizmadia neve nem is szerepel, csak később csatlakozott, talán miután tájékozódott.

A menetet Bencsik András jelentette be a rendőrségen, az ő szerkesztőségi irodájában voltak a szervezők megbeszélései, a menet napján, 2012. január 21-én a Magyar Demokratának a Hősök tere közelében lévő szerkesztőségében gyűltek össze a rendezők, és várták izgatottan, vajon hányan lesznek.

Félmillióan jöttek el.

És megmentették a második Orbán-kormányt.

Hiszen pontosan ezért mentek. Mert meg voltak győződve arról, hogy az a hazai baloldali és liberális értelmiségiek által fűtött nemzetközi támadás-sorozat, amely a megelőző hónapokban a magyar kormányra zúdult, mélyen igazságtalan. A felháborodás vitte az embereket az utcára, és annak a vágya, hogy a kormánynak megmutassák: mellette állnak.

Aki ott volt, tapasztalhatta: a résztvevők mégsem dacot éreztek, hanem valami kiáradó örömöt, a jó ügy melletti kiállás örömét. A baloldal máig nem végezte el azt a munkát, hogy önmaga számára világossá tegye, mi vitte ki akkor az embereket az Andrássy útra. Választási eredményein meg is látszik ez a mulasztás.

De a jobboldal is mulasztásban van a békemenet értelmezését illetően. Még mindig vannak, akik elhiszik, amit a baloldal kezdettől fogva állít: hogy a jobboldali szavazók csupán terelhető birkanyáj. Csizmadia László a Népszabadságban tartotta szükségesnek kifejteni erről a véleményét: „Ami a békemenetet illeti: Csizmadia László szerint ma is tudnának »ötszázezer« embert az utcára vinni, de ennek most nincs itt az ideje.”

Hát nem tudnának. Az embereket ugyanis nem lehet „utcára vinni”, ilyet csak az gondol, aki lenézi őket. Az emberek a maguk elhatározásából mennek utcára – vagy nem mennek. 2012. január 21-én, majd még néhányszor maguktól mentek, hittel, meggyőződéssel, örömmel, lelkesedéssel. Nem azért, mert valakik „utcára vitték” őket, hanem mert valakik a megfelelő pillanatban helyettük is kimondták azt, amit ők maguk gondoltak.

Most viszont mást gondolnak. Azt gondolják, hogy baj van. Ilyenkor egy közéleti ember kétféleképpen szokott reagálni: vagy – saját érdekeit félretéve – továbbra is kimondja, megfogalmazza az emberek gondolatait, vagy pedig hűségnyilatkozatokat tesz a hatalomnak, és az őszinte szavak kimondóját lejáratva próbál nála jópontokat szerezni. Az már a hatalmat minősíti, hogy melyikre hallgat.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amivel egyet értek, hogy az embereket nem lehet "kivinni", de közkívánatra meg lehet szervezni a felvonulást. Az akkori felháborodás (az EU-s és nyugati sajtótámadások miatt) pedig elemi volt, aminek az emberek hangot akartak adni.

Ugyanakkor azt is le kell szögezni. Az ország tönkretételét az értelmiség árulása övezte. Ma az éppen kikapaszkodó ország visszalökését a szakadékba (ha sikerül nekik) az álkonzervatív értelmiség és újságírók végzik. Az emberek megzavarhatók.

Erre azért kell rámutatni, mert mire az emberek rájönnek, hogy megint becsapták őket, késő lesz.
(Nem mondom, hogy minden döntés a helyén volt / van. De azt igen, hogy az egész a legfontosabb kérdésekben pozitív és már az eredmények is mutatkoznak. A visszaesés nagy baj lenne.)

Igen. Bírkázni nem igazán helyes.
Az első Békemenet teljesen őszinte meg spontán volt.
A buszoztatás is teljesen az, és önköltséges.
Én nem tudok egyetlen olyan esetet sem, hogy ingyen busz ...stb.
De, hogy még egyszer legyen, ahhoz a Fidesznek nem kellene olyan hibákat elkövetnie!!!
Azok az emberek akik saját pénzből önként idejöttek, azok ha nem akarnak, ingyen sem jönnének.
Csakhogy ezt egy ballib megérti??? Kétlem.

I

Vigyen a baloldal ennyi embert az utcára, rajta, mi akadályozza őket? Csak nem a hiteltelenségük, az irántuk való érdektelenség?

Csak kis félművelt HaHa gyerekeket tudják felbiztatni néhány idétlen dologra.

Te miről beszélsz? Azzal, hogy azt mondta g.ci???
Hűha! Tehát mindig az volt, de csak a legszűkebb kör tudta ezt?
S. haverotok (most hirtelen az lett) csak bedühödött, mert azt mondták neki, mindennek van határa.

Ez tetszik. Meg Bencsik Gábor is. (Nem először!)

Bocsáss meg, de azt, hogy ki a "legjobb alternatíva", nem te, hanem az emberek fogják eldönteni. A CÖF már olyan szinten a kormány puli kutyája lett, hogy már aligha tudna ismét egy félmilliós tömeget az utcára vinni. Nem véletlenül mondta azt Viktor amikor ismét vonulni akartak, hogy most nincs itt az ideje a tüntetésnek. Ő nagyon jól tudta, hogy mekkora égés lett volna az egészből.

Amúgy a CÖF annyi pénzt kap a kormánytól, hogy nagyon is érdekli őket, hogy ki van hatalmon...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés