Érik a gyümölcs

2015. március 30. 16:50

Bencsik Gábor
A Fideszből kiábrándultaknak eszükben sincs balra szavazni. Inkább átmennek a Jobbikhoz. Mert az még olyan pártnak tűnik, amely nem a fennálló rend része.

Érik a gyümölcs. De ez, ha megérik, olyan keserű lesz, amilyet rég nem kóstolt Magyarország. Jobb volna nem kipróbálni.

Persze, hogy a Jobbikról van szó. Amely párt két hét múlva, Tapolcán – bármi lesz is a konkrét eredmény – tovább erősödik majd. A baloldali ellenzék, immár megtámogatva a Simicska-lapokkal, jól láthatóan tovább folytatja az eddigi politizálást. E politika karakteres képviselője az Együtt nevű formáció, amelynek honlapján ilyen szalagcímek olvashatók: „Orbán Viktor a tolvajok fejedelme! Leleplezzük a fideszes Quaestor-bűnbandát! Habony és Vajna bemutatja: Tolvajtempó”. Az Együtt elnöke nem támogatja a brókerek vagyonának zárolásáról szóló törvényjavaslatot, mert szerinte „a fideszes állam, a fideszes jegybank, a fideszes ügyészség és a fideszes kormány” a bűnös.

Ez a kiabáló politika kétségkívül hatásos. A kormánykoalíció támogatását folyamatosan erodálja, és a választók növekvő részében egyre nagyobb dühöt ébreszt a fennálló rend ellen. Csakhogy a többség a baloldali pártokat is a fennálló rend részének tekinti. A Fideszből kiábrándultaknak eszükben sincs balra szavazni.

Inkább átmennek a Jobbikhoz. Mert az még olyan pártnak tűnik, amely nem a fennálló rend része. Mert az még nem korrumpálódott bele a hatalomba. Hátha ők.

Nagyon fontos megérteni, hogy a Jobbik új szavazóinak kilencven százaléka nem a párt radikalizmusa, rejtve és kódolva jelen lévő cigányellenessége és antiszemitizmusa miatt csatlakozott, hanem annak ellenére. Eddig a Fidesznek bocsátottak meg sok ballépést, mert hittek benne. Most, hogy kiábrándultak, a Jobbiknak bocsátják meg a penetráns megszólalásait.

Az új szavazók nem azért támogatják a Jobbikot, amit mond és tesz, hanem azért, amit belelátnak. Akár a Jobbik politikusainak szavai és tettei ellenére is.

Van a Jobbiknak még egy nagy előnye: fő ellenfelével, a Fidesszel szemben a piszkos munkát nem neki kell elvégeznie, a baloldal megteszi helyette. Ezért belehelyezkedhet a józan, higgadt, békességszerző, már-már árokbetemető politikai erő szerepébe.

Vona Gábor pontosan látja, hogy a Fidesz hibáit végletekig kihasználó, külhoni támogatást élvező magyar baloldalnak köszönhetően új szavazótábora támadt. Ez az új tábor, noha idegen tőle, megbocsátja Novák Elődöt, a betyársereget meg a kurucinfót. Mert úgy gondolják, ha nagy is az ár, megéri.

A Jobbik két hét múlva – akár nyer, akár nem – valószínűleg átlép egy újabb kritikus támogatási szintet, felgyorsul a pénzemberek, profi politikusok és a párttagságban karrierlehetőséget látó új tagok odaáramlása. Nőni kezd azon befolyásos emberek száma, akik a Jobbikra teszik a tétjeiket. Ami önmagát gyorsító folyamattá is válhat.

Csakhogy Novák Előd, a betyársereg és a kurucinfó mégiscsak ott van. Ma még bezárva Pandora szelencéjébe. De nehéz évek várnak Magyarországra, ha a választók egyszer kinyitnák ezt a szelencét.

Összesen 150 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Jobbiknak a legfőbb előnye, hogy még nem volt hatalmon, nem volt kormányban.
A nagyon naivaknak ez elég is, hogy szeplőtlennek gondolják.

Az országot az MDF és az MSZP-SZDSZ kormányok tették tönkre.
Azért mert: 1. irigység volt, van. Inkább egy külföldi ölébe hulljon egy vagyon mint egy hazaiba, vallják.

Az helyett, hogy magyar szakemberekkel más gazdasági rendszerbe hozták volna az állami vagyont elkótyavetyélték külföldieknek. Közben az ország adóssága nem csökkent.

Azért egyet nem szabad elfelejteni. Én emlékszem a 2010 es választások előtt mikor a jobbik igaz, hogy a MIÉP-et eltiporva és bázisára ráépülve a rasszista hecckampánnyal a kezdetben közel 40% ra felfutott s Vona már 2/3 ról ábrándozott és tudjuk mi lett a vége. A szoci szavazókat vitte el akik mindig is rasszsta, antiszemita cigányellenesek voltak amit az mszp tagadott és a polgári oldalt vádolta. A fidesz-kdnp ahol a jobbik felfutott a fidesz nem vesztett sőt nyert még szavazatokat.

Úgy gondolom, hogy a permanens kampányukkal az ellenzéki pártok túl lőnnek a célon és választásokra kifujnak, mivel szájkaratéval demagogiával és a nemekkel hosszútávon nem lehet profitálni, ha közben a kormány teszi a dolgát és ennek következtébe a társadalom többrétegél pozitiv változások eredménye beérik.

Azért emlékszem még 2012-re mikor a kormánypártok támogatottsága 21% Volt és az mszp 18-ra közelitette. A pozitiv változások a kormányzati kemény munkának a választásokra érnek be, mivel minden cirkusz ellenére senki nem maga és családja ellensége, mert azért azt is figyelembe veszi, hogy meyik párt az amelyik kormányzóképes aminek azért vannak kritériumai.

Orbán Fideszében több a pragmatizmus, Csurka MIÉP-jében meg több volt a patriotizmus,

Nem.
Ennyi a cikkhez.

Nem kell parasztozni és prolizni. Mert ahogy mondják, 'ha a paraszt nem sz.rik, az úr nem eszik'.

Nézze meg mindenki a "Jobbik" önkormányzati teljesítményeit : Tiszavasváritól Gyöngyöspatajig kudarc...

"Kiábrándultak" a Fidesz-szavazók ?...
1. Még mindig vezet a közvéleménykutatásokban IS !
2.Ha a sajtópropaganda és az ellenzéki - 2002-es szemfényvesztést idéző - kommunikációs trükkök "százait" átvilágítja valaki , nem a felületes/passzív "kiábrándulást" választja , hanem a Fideszt . mely VALÓS teljesítményt ad a polgároknak ...
3. Okos , tájékozott , elemzésre képes választók meg fogják erősíteni a kormányt !

Amint már korábban is írtam, egyik pártnak sem vagyok a szavazója, támogatója.

Kívülről szemlélve a történéseket csak azt észlelem, hogy amint említettem már, a Fidesz-váza reped tovább. Megállíthatatlanul.

Ezt segíti a belső kuszaság, alkalmatlan miniszterek, tanácsadók szereplése, s a jól hangszerelt külső rásegítés.

Ma már a leghétköznapibb módon mérhető a Fidesz nagyon komoly térvesztése, amit persze lehet demagóg módon indokolni, magyarázni, de egyet nem lehet, eltitkolni. Miként azt sem lehet a szőnyeg alá söpörni, hogy az eredménytelen kormányzás, a személyi megnyilvánulásaik okán roppant irritáló kormánypárti politikusok, miniszterek, államtitkárok, tanácsadók tevékenysége okán társadalmi mérvűvé vált az elégedetlenség.

Mi közlekedünk a metrón, a villamoson, s bemegyünk a boltokba is,s beszélgetünk is egymással, amit nem tesznek meg a kormány tagjai. Így végzetesen elszakadtak a mai magyar valóságtól.

Szerintem szegénységi bizonyítvány az, ha egy párt, egy újságíró a versenytársak pocskondiázására, alkalmatlanságára fókuszál.

Bencsik írása tulajdonképpen az Orbán kormány legitimációját hivatott alátámasztani. Azt, hogy minden rendben van, nincs korrupció, nincsenek alkalmatlan kormánytagok és felháborító kormányzati intézkedések, tulajdonképpen örülni kell annak, ami most van.

A Jobbik ördögként jelenik meg, aminek képéhez képest az erényt, a tisztességet, a felkészültséget, az alkalmasságot kizárólag a Fidesz jeleníti meg.

A Fidesz ugyanezt eljátszotta a baloldal kapcsán, amely örökös mumusként jelent meg a földi halandó előtt.

A ballib és a Fidesz is kizárólag önmagát tekinti az egyedüli üdvözítő megoldásnak. Akkor is, amikor ezt már társadalmi méretekben kérdőjelezik meg az emberek.

A Fideszben csalódottak többsége szerintem sem fog a Jobbikra szavazni - ez most csak a retorikai riogatásra jó - , hanem Veszprémhez hasonlóan otthon fog maradni., Ezzel fog személyes elégtételt szerezni a választási ígéretek elcsalása, a rossz kormányzás,az alkalmatlan miniszterek, a korrupció, a föld-és trafik mutyik okán.

Szerintem felesleges belelátni a Jobbikba a mai, saját kormányából kiábrándult tábort.

Nem a rémképek alkotásában kellene jeleskedniük, Bencsiknek sem, hanem a minőségi kormányzásban, a társadalmi konszenzus teremtésben.

Kevés lesz 2018-ban azt mondani, hogy ha nem a Fideszre szavaznak, akkor visszajönnek a kommunisták, vagy jönnek a "nyilasok", mármint a Jobbik. Ezen retorikai fordulatok nagyon kontraproduktívakká válhatnak.

A Fidesznek láthatóan nincs válasza, stratégiája arra sem, hogy a ballib ellenzék, minden bizonnyal erős amerikai pénzügyi, logisztikai támogatással, információkkal, a kormányon belüli ügynökökkel folyamatos pergőtűz alatt fogja tartani a kormányt.

A Fidesz mindeközben öncsonkítást hajt végre azzal, hogy nem nyilatkozik választási győzelmeinek korábbi főszereplőinek, a Hír TV-nek, a Lánchíd Rádiónak, a Magyar Nemzetnek.

A Lánchíd Rádió napi sztárjaiként az LMP és az Együtt politikusai, szakértői szólalnak meg, már csak egy lépés hiányzik ahhoz, hogy a "Jó reggelt Magyarország!"-ot Schiffer és Szigetvári közösen susogja bele az éterbe.

A Fidesz tehát elveszítette média támogatását is, a fent említettek az ismert ballib médiumok segédcsapataivá fejlődtek fel. S ezzel szemben a Fidesznek az egy százalékos nézettségű királyi csatornák maradtak, meg a mindörökre ballib befolyás alatt maradt Kossuth Rádió.

A Fideszt, a kormányt szép lassan ki fogják véreztetni, s kialakítják a masszív alkalmatlanság képzetét, érzetét az emberekben.

Miközben a Fidesz rémeket vizionál. S elfelejti korábbi választási ígéreteit. A szavazók már kétszer megadták a Viktor által kért legnagyobb felhatalmazást például az elszámoltatáshoz is, amit meg is ígértek, s nem lett belőle semmi sem. Akkor mit várjanak az emberek harmadszorra?

Azt, meg hogy ki alakít kormányt, nem a nép fogja eldönteni, hanem a nemzetközi nagytőke. Ne ábrándozzon senki sem a szuverenitásról. Három év múlva lehet, hogy Magyarország sem lesz.

A "röhej" kifejezés mindig az érvtelenség jele...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés