Egy tanulmány, ami „nincs”

2015. március 21. 8:51

Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet
A vasárnapi nyitva tartás nálunk már-már ideológiai kérdéssé vadult. Pedig nem az. Kényelmi kérdés, szabadidő kérdés. Ami viszont rossz vért szül, az a kényszer.

Mindezt csak azért bocsátom előre, mert a vasárnapi nyitva tartás nálunk már-már ideológiai kérdéssé vadult. Pedig nem az. Kényelmi kérdés, szabadidő kérdés. Ami viszont rossz vért szül, az a kényszer. A magyar ember nem szereti, ha különböző elméletek nyomán ráerőltetnek valamit. Talán éppen azért, mert nálunk a lehetőségek eléggé megszabottak nemcsak a szegényeknek, hanem az alsó középosztálynak és a polgárnak is. (A felső tízezer nem a vasárnapi bevásárlás engedésén vagy tiltásán tipródik.) A rendszerváltás óta politikailag szabadok vagyunk, de az életünk erős egzisztenciális korlátok közé van szorítva. Az osztrák nyugdíjas aközött választ, hogy földközi-tengeri hajóútra menjen, vagy inkább meglátogassa az újjávarázsolt Prágát. A magyar nyugdíjas jó, ha arról dönt, gépsonkát vegyen-e, vagy parizert. Politikusainknak tudniuk kellene, hogy ahol az életet átívelő döntési skála szűk, ott az egyes ember toleranciaszintje alacsony. A vasárnapi üzletbezárás tapasztalataim szerint még azokat is bosszantja, akik egy hónapban egyszer ha vásárolnak ezen a napon.

Az emberi cselekedeteknél az észérvek mindig számítanak, de sosem csak azok döntenek. Ezért mindig meglepődöm, amikor komoly apparátussal bizonygatják politikai vagy gazdasági elemzők, mi hasznos, mi ésszerű. Mintha csak az számítana. Elemzések? Hatástanulmány? Az ma nem divat. Pedig sok feszültséget kioltana, ha a lakossági igényekre vonatkozóan lennének előzetes fölmérések, elemzések.

Nem akarnánk Varga Mihály orra alá dörgölni, de ami tény, az tény: tavaly novemberben a nemzetgazdasági miniszter még nem támogatta a KDNP javaslatát, miszerint vasárnaponként ne nyithassanak ki az áruházak. Idén januárban már támogatta. Tavaly még úgy tudtuk, hogy a KDNP elképzelése volt a vasárnapi bezárás, pár napja viszont Rétvári Bence (KDNP) azt nyilatkozta, hogy ez nem is az ő ötletük volt, hanem egy szakszervezeté, amely pártoknál házalt az écával, amely a KDNP-nek megtetszett.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A mi szeretett, nagy és okos Basink tudja, hogy mi kell az ő népének, tehát hatástanulmányokra és egyéb fa.zságokra nincs szükség.

A láncos kutyák lassan falkába verődhetnek annyian lesznek. :)

Húsvét után ül össze a fideszes zsinat ahol kollektíve kiátkozzák Luis-t valamint a Hírtv és a MN munkatársait.

KZs egyre bátrabban kritizálja a kormányt. Gratuláljak? Nem! Szánakozom.
Pedig ez a mondata nagyon jó:
"A rendszerváltás óta politikailag szabadok vagyunk, de az életünk erős egzisztenciális korlátok közé van szorítva."
Magyarán: lehülyézheted még a min.elnököt is, de lehet, hogy kilakoltatnak. (De nem politikai okok miatt, hanem "csak" azért, mert nincs annyi jövedelmed sem, hogy a közmű díjakat befizesd.)

1. Körmendy: "A vasárnapi nyitva tartás nálunk már-már ideológiai kérdéssé vadult."

A "nálunk" nem terjeszthető ki mindenkire, hanem a kormányellenes médiát (Például a Simicska által tulajdonolt médiát) jellemzi.

Nyomják a vasárnapi nyitva tartás ügyét, mint süket a csengőt.

2. Körmendy: "Elemzések? Hatástanulmány? Az ma nem divat."

Ebből a mondatból látszik, hogy Körmendy Zsuzsannát elfogja a szent áhítat, ha meghallja a „Hatástanulmány” szót és azt gondolja, hogy egy hatástanulmány készítői különleges anyagból vannak gyúrva, mert a Gondviselés kizárólag őket ruházta fel a tévedhetetlenség és jövendőmondás képességével.

Ezért akármilyen vad és irracionális dolgokat jósolgat a hatástanulmány bölcs készitője,

akkor is hinni kell benne, ha már sok-sok európai ország tapasztalata bizonyította, hogy a vasárnapi zárva tartás nem jár ilye apokaliptikus következményekkel.

Ezért hatástanulmány nélkül a döntéshozóknak mozdulni sem szabadna. Ha történetesen férfiemberek a döntéshozók és pisilni akarnának menni, ahhoz is egy háttértanulmányt kellene íratni, hogy melyik kezükkel húzzák le a slicc cippzárját.

A kommunistáknál mindig is így volt, a vezetés jelölte ki az ellenséget, a láncos kutyákat, a tagság meg követte őket, nem gondolkodtak soha.

Persze a fidesznél ezt tovább fejlesztették, hiszen fideszesnek lenni lényegében már olyan mintha egy szektának lennének a tagjai,akik hisznek a felcsúti élő isten mindenhatóságában. Ész érvek nem számítanak, aki kritizál és ellenük megy azt kiátkozzák.

Kinek a szabadsága? Az a gyanúm, hogy a munkáltatók szabadságát tartják olyan fontosnak. A vásárlók csak azt hiszik, hogy értük van minden. A munkavállalók szabadideje kit érdekel?

Ne hazudj te sánta kutya!

Írod: "azokban az országokban mindig is zárva voltak a boltok vasárnap."

Ausztriában vitáznak az 1967-ben bevezetett szigorú vasárnapi nyitvatartási tilalomról (2014.12.19, HRportal)

Nektek enni csak "Kell", de hazudni "Muszáj"?

Na itt van a nagy csusztattás, mivel nálunk is nyítva vannak a boltok, amelyek megfelelnek a törvényben előírtaknak. Gondolom, hogy az országban nemcsak plázák és bevásárlóközpontok találhatok.

Mellesleg az unioban erre is arra is vannak példák. PL németországban ausztriában teljes zárvatartás van, ehhez képest a nálunk bevezetett "liberálisnak" mondható.

A kormány és a fidesz kommunikációja nem tudott átjőnni a médiákba, mivel csak egy-két mondatos hirt közvetitette a médiák többsége szemben az ellenzéki véleményeket szakmányba nyomták amivel a nagyérdemüt etették.

Az sem zavarta anagy ellenkampányt folytatólag, hogy felmérés szerit a tiltatokoz és ellenzők 25% a vásárolt vasárnap a plázákba és bevásárló központokba, ami azt mutattja, hogy az emberek inkább a hecckampány miatt mondták, hogy ellenzik a vasárnapi bezárást ami tudjuk, hogy így egy nagy csusztattás volt.

Inkább arról van szó, hogy a bevásárlóközpontok és plázákból a kiskereskedelem felé terelte a rendelet a bevételt, valamint a vasárnapokat piheőnap és családi szabadidős kulturális és sportolási lehetőségek írányába tolta el.

A döbbenet az, hogy a médiák vették át a véleményformálás terepét aminek az ellenzékiek a balliberálisok voltak a kezdetben az írányitó, s az volt a döbbenet, hogy a polgári jobboldali médiákként számontartottak beálltak ezek mögé mellé, s sok esetben élre álltak a kormányellenes kampányban. SEm a tolerancia, sem a lojalitás csiráját sem mutatták.

Nem hiszem el, hogy ezt ezekben a médiákban dolgozó médiamunkások nem vették észre, s nem hiszem el, hogy sok esetben saját értékrendjük és erkölcsi morális érzekükkel szakmai etikájuknak megfelelően tették.

Ami most van nem most kezdödött, a Kövér interju sem az égből pottyant ide. A médiamunkások elöszőr a háttérbe való lecserélése, valamint az, hogy egy pont után maguktól való felállása és azóta is folyamatos felmondásokat azért nem kellene borju szemekkel és panaszkodással közvetiteni a poruljárt médiáknak.

Azért belátható, hogy az az ut amit közel egy éve járnak egyes magukat polgári konzervativ jobboldali médiák nem lesz diadalmenet, hanem csak a meghasonulást a bukást hordozza.

Azért azt be kell látni, hogy a költségvetési törvény vitája alatt a jobboldali médiák a többszáz intézkedés törvény változás és tervezés közepette nem tudtak pozitivumokat találni ami társadalom számára előrevivő, hanem három négy negativnak vélt intézkedést elképzelést turbozták szinte már az absztrakt világba, s ráadásúl még a politikai támadásokat amik demostrációkat hoztak magukkal ami szintén az USA hathatos támogatása mellett a "civilek" vezettek a kormány ellen elnyomva a kormáy valódi teljesitménye nem került a médiumok középpontjába.

Ezért a sirás-rivás helyett a megmaradt médiamunkásoknak is meg kellene vizsgálni a szerepüket a mostani helyzet kialakulásába.

„Angliában a 280 négyzetméternél nagyobb üzletek vasárnaponként legfeljebb 6 órán keresztül lehetnek nyitva. Az intervallumot délelőtt 10 és délután 6 között tetszőlegesen választhatják meg. A 280 négyzetméternél kisebb boltok nyitva tartására ilyen korlátozás sincs.”

„Nagyjából 2000 angliai Tesco-dolgozó munkahelye van veszélyben az angol Tesco mai közleménye alapján, amiben az áruházlánc 43 áruház bezárását jelentették be – írja a Guardian.

Az áruházakat azért zárják be, mert veszteségesek, és a bejelentés szerint más intézkedéseket is hoznak még, hogy javítsanak a cég eredményein a katasztrofálisan gyenge tavalyi év után. A bezárások több város boltjait érintik, az érintett boltok között 30 kisebb Tesco, és hét hipermarket is van.”

Hasonló tapasztalható a magyarországi kereskedelmi forgalomban is. Így inkább habverésnek tűnnek a KZS féle írások.
A hatástanulmányról pedig annyit, hogy e témakörben nincsenek objektív tényezők amelyekkel mérni lehetne. Így a legjobb hatástanulmány lesz a bevezetés után kialakuló állapot, amely bizonyítja, vagy cáfolja az ekézők állításait.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés