Ipsos: Az emberek kétharmada nem ért egyet a vasárnapi zárva tartással

2015. március 13. 18:22
A felnőtt lakosság több mint kétharmada nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással – derül ki az Ipsos március eleji felméréséből. A megkérdezetteknek csak a 22 százaléka szokott vasárnap vásárolni, azonban akkor a nagybevásárlást végezték el.

Az Ipsos 2015. március elején országos reprezentatív kutatást végzett a felnőtt magyar lakosság körében a vasárnapi zárva tartással és a bevásárlási szokásokkal kapcsolatban. A felmérés szerint a magyar lakosság a vasárnapokat jellemzően otthon tölti, de közel negyedük a hét utolsó napjára ütemezte eddig az élelmiszer- és háztartási cikkek beszerzését. Ez főként az aktív keresőkre volt jellemző, valamint Budapesten volt magasabb a vasárnapi bevásárlást végzők köre. A felnőtt lakosság több mint kétharmada nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással.

Az Ipsos azzal kapcsolatban végzett felmérést, hogy a március 15-én bevezetésre kerülő vasárnapi zárva tartás milyen hatással lesz hétvégi tevékenységekre, beleértve a tervezett és nem tervezett bevásárlásokat.

A lakosság 22 százaléka szokott vasárnaponként vásárolni, az aktív keresők és a fővárosiak nagyobb része járt vasárnap boltokba

A lakosság jellemzően jelenleg is otthon tölti a hétvégéit: a válaszadók 77 százaléka állította, hogy vasárnaponként olvas, tévézik, más szabadidős tevékenységet folytat otthonában, vagy éppen a családjával szervez programot. A megkérdezettek közel negyede, 22 százaléka szokott vasárnap élelmiszert vagy egyéb háztartási cikkeket vásárolni, 12 százalékuk pedig ekkor nézelődik vagy vásárol ruházati, lakberendezési vagy műszaki boltokban.

Az aktív keresők körében több a vasárnapi vevő: 28 százalék az aktív keresőknek szokott vasárnaponként élelmiszerboltokban vásárolni, míg tartós fogyasztási cikkeket árusító üzleteket 15 százalékuk látogat ilyenkor. Eltérést láthatunk ugyanakkor a lakóhely típusától függően is: a fővárosban élők mind élelmiszer, mind tartós cikk jellegű termékeket magasabb arányban szereznek be vasárnaponként, míg a községekben élők az átlagosnál kevésbé vásárolnak ezekből.

Vasárnapra a tervezett nagybevásrlásokat időzítették

A felmérésből kiderül: a vásárlók többsége olyan nagyobb üzleteket látogatott, amelyek ezentúl kötelesek lesznek vasárnap zárva tartani. A válaszadók több mint fele említette a hipermarketeket, 43 százaléka a nagyobb élelmiszerüzleteket, szupermarketeket, 29 százalék pedig diszkont üzletekben is rendszeresen vásárolt vasárnaponként. A vasárnapi vásárlók 10 százaléka vásárolt kisebb boltokban, míg a piacon csak 7 százalékuk.

A vasárnapi élelmiszervásárlások túlnyomó többsége rendszeres, tervezett „túra” volt: a hét utolsó napján vásárlók 85 százaléka állította, hogy előre megtervezett nagybevásárlást vagy kisebb készletfeltöltést intéz ilyenkor. A felmérés szerint megállapítható, hogy a vasárnapi bevásárlás jellemzően nem egy „jaj, most jutott eszembe, hogy nincs otthon tej” helyzet eredménye, hanem tudatosan megtervezett, szükséges elintéznivaló.

Szombat lesz az új vasárnap

A vasárnapi zárva tartásra a megoldást a bevásárlás elhalasztása jelenti, legalábbis a megkérdezettek kétharmada válaszolta ezt az Ipsos kérdésére. A válaszadók többsége ezután szombaton végzi majd el a bevásárlást, egynegyedük azonban kisebb, vasárnap továbbra is nyitva tartó boltokban tervezi elintézni a szükséges élelmiszerek, háztartási cikkek beszerzését.

Nem igazán hat a turizmusra a több idő

A kormányzati kommunikáció fontos eleme volt a törvénnyel kapcsolatban, hogy a felszabaduló idő miatt az várhatóan pozitívan fog hatni a turizmusra és vendéglátásra. A különböző turisztikai és vendéglátóhelyek hétvégi látogatásának gyakorisága meglehetősen alacsony a magyar lakosság körében: a válaszadók kicsivel több, mint egyharmada megy évente legalább egyszer moziba, múzeumba, koncertre vagy színházba. Valamivel több, mint felük kirándul a szabadban évente legalább egyszer, s hasonló az arány az éttermek, kávézók, cukrászdák látogatása esetén is (57 százalék). Fürdőt vagy wellness szállodát 31 százalék látogat legalább egy alkalommal egy évben, míg 58 százalék évente egyszer sem utazik el pihenés céljából. A válaszadók azonban mindössze 6 százaléka gondolja úgy, hogy ezek bármelyikére több időt szán majd a törvény életbe lépése után.

Kétharmaddal szavaznák le a vasárnapi zárva tartást

A felnőtt lakosság több mint kétharmada, 68 százaléka inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással. Egynegyedük érzi úgy, hogy az új törvény jelentősen megnehezíti az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek beszerzését, s ez az arány érzékelhetően magasabb, 32 százalék az aktív keresők körében. A válaszadók csak kevesebb, mint fele nyilatkozott úgy, hogy a törvény semmilyen nehézséget nem jelent majd bevásárlásainak megszervezésében. Az üzletek vasárnapi zárva tartásának következményeként 8 százalék gondolja úgy, hogy a törvény bevezetése után teljesen át kell szerveznie a hétvégéit. Bár ez csekély aránynak tűnik, valójában körülbelül 600 ezer embert érint.

Összesen 214 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kötelezővé tenném nekik a vasárnapi plázázást.
Erre a célra nyitnék nekik egy külön plázát valamelyik pusztaságban.

A magam részéről minden multit bezárnék, de véglegesen.

Csak magyar tulajdonú üzletek nyitását tenném lehetővé, igazoltan magyar termelőtől származó, megfelelő növény egészségügyi bizonylatolással ellátott magyar árukészlettel. Természetesen nem zárva ki a más égövről származó termékeket sem, de velük szemben is érvényesítve a legszigorúbb egészségügyi előírásokat.

Így azután a Pick szalámiban holland hús helyett ismét csak a magyar paraszt által hizlalt, nevelt több mázsás anyakoca húsa lenne, az őrölt paprika magyar paprikából készülne, a burgonya választékot nem az jelentené, hogy franciát, vagy hollandot akarunk-e venni, egyáltalán, nem engedném meg, hogy Európa, a fél világ ide hordja az élelmiszer ipari szemetét. Miként teszik most.

S így a nagy multik sem rabolnák le az országot, nem lopnák ki különböző adótrükkökkel a bevétel döntő hányadát, papíron veszteségesnek feltüntetve magukat.

Sok ezer magyar ember juthatna tisztes munkához, megélhetéshez a kereskedelemben, s a termelésben is.

A multik most azért sírnak, mert nem tudnak minden nap extraprofitot termelni, kivinni az országból.

A pláza hölgyek és urak, akik igény szintje beállt a vasárnapi vásárlásra, persze sírnak. A sok buta honpolgárral egyetemben, aki a templom, a múzeum, s egyéb kulturális programok, családi együttlétek helyett már csak a sok konzum idióta között érzi otthon magát.

Akkor jó. Már megijedtem, hogy a fiatalokat és a gyerekes családokat megfosztják az ebédelési lehetőségtől. (Egyszer valami nagyeszű idős hölgy ezen aggódott a valamelyik betelefonálósban).

Csak halkan kérdezném meg a szintén nagyeszű ballibákat, hogy ha Magyarországon négymillió szegény ember van, akkor a plázákat kell növelni, vagy az embereket megfizetni?

Már megint nálad a pont.
Viszont: Mi lenne az USA GMO-s cuccaival és az "enerzsi" italokkal, más egészség-növelő termékekkel, amire rácuppanhatnak a szintén külhoni gyógyszergyárak az összes forradalmian új , örökéletet garantáló szereikkel???

"Kétszer nem léphetsz bele ugyanabba a patakba" A vázolt helyzet a hetvenes évek, azóta viszont az emberek jó része most (márciusban) is akar két szem paradicsomot meg paprikát venni. A műszaki cikkekről,a telefon meg Trabant várakozásról, az óvatosan mesélt viccekről, a SZER-ről etc. nem is beszélve. (Az újságokban csak a sportrovat volt olvasható, meg talán az "Élet és Irodalom"...) A globalizáció a fejlődéssel együtt jött, nem kértük, kaptuk...

Mondd az asszonynak, menjen ki a piacra, ott nincs fóliázott alma!
Amúgy : Csak vasárnap szoktatok almát venni?
Vagy több kilót esztek belőle, hogy naponta tankolni kell?

És igen... elérkeztünk életünk legfontosabb, húsbavágó kérdéséhez:
LEHET-E VASÁRNAP VÁSÁROLNI A TESCÓBAN? (INTERSPARBAN, CBA-BAN stb. stb.)

(Ez nagyjából ugyanaz a szitu, mint ami a "Parkinson törvénye" című zseniális szatírában olvasható. Amikor is a nagyvállalat közgyűlésében minden vita nélkül, azonnal megszavazzák a soktízmillió fontos atomreaktor-bővítést, de órákig tartó, heves vita kezdődik arról a néhány penny-s kérdésről, hogy milyen üdítőt és kávét szolgáljanak fel az ilyen meg olyan üléseken. :)))))))) )

"Ahogy ez kultúrállamokban kialakult magától...német....osztrák...stb...előbb volt a társadalmi igény és reakció és utólag lett a törvény!"

???

Ausztriában már vagy 50 (!!!) éve zárva vannak a boltok vasárnap. (Tudod, akkor még Magyarországon is zárva voltak...)

És még mindig nem tört ki a forradalom Kismartonban, Salzburgban vagy Klagenfurtban. Szörnyű. :(

Megyjegyzem, az eddigi magyarországi - gyakorlatilag semmit nem szabályozó, ultraliberális - rendszerre sem találni sok példát Európa civilizált felén.

Az Egyesült Királyságon át Franciaországon keresztül Németországig és Ausztriáig mindenhol vannak korlátok.
Azt persze nem tudom, hogy ott is vannak-e "blicc" nickek, akik mindezt az állam "emberek életébe való beletenyereléseként" kívánják interpretálni. :D

Nem lehetnek nyitva éjfélig, mert csak 22 óráig lehetnek nyitva hétköznapokon is.

Szóval az általad említett Tesco-pénztáros anyuka is csak addig fog dolgozni, szemben a jelenlegi rendszerrel, amikor is van olyan Tesco, amelyik éjfélig nyitva van, sőt olyan is, amelyik non-stop (szóval hajnali 3-kor is).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés