A lengyel kormányfő szerint nehéz beszélgetésen van túl Orbánnal

2015. február 19. 15:00
A magyar miniszterelnök varsói látogatásán az ukrán válság kapcsán újra üdvözölte a minszki megállapodást, illetve beszélt arról is, hogy Európának szüksége lenne az Oroszországgal közös eurázsiai gazdasági térségre. Ewa Kopacz lengyel kormányfő mindeközben azt közölte: őszinte és nehéz beszélgetést tartottak Orbánnal az Európai Unió Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő viszonyáról.

Magyarország továbbra is eltökélt a lengyel-magyar barátság mellett, a magyar és a lengyel mindig is szabadságszerető népként tekintett egymásra – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón. Ukrajna ügyében Orbán Viktor azt mondta: Magyarország üdvözli a közelmúltbeli második minszki megállapodást. „Üdvözöljük, hogy múlt héten az Európai Unió ezt a megállapodást tette a közös európai álláspont alapjává. Az európai egység ma a Minszk 2-es megállapodás körül jött létre” – fejtette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy „Magyarország ezt az európai egységet, amely erre a minszki megállapodásra épül, a végsőkig támogatni és védelmezni fogja, és (...) Lengyelország e tekintetben számíthat is Magyarországra”.

A fegyvereket le kell tenni, a fegyvereket ki kell vonni a veszélyes zónából, Ukrajnának alkotmányos reformot kell végrehajtania, és Európának dolgoznia kell azon, hogy Oroszországgal közösen egy eurázsiai gazdasági térséget hozzon létre – sorolta a minszki megállapodást idézve.

Orbán Viktor jelezte, „gyakorlati kérdésekről” is szót ejtettek a lengyel kollégájával folytatott megbeszélésen, így például a visegrádi négyek együttműködéséről, az energiaunió kérdéséről és a közös fellépésről az EU különböző színterein a közös érdekek alapján. Utóbbira példaként említette a német minimálbér hatását a közép-európai szállítmányozási iparágra.

A magyar kormányfő hozzátette, hogy „Lengyelország mindig is egy speciális helyet foglal majd el a szívünkben”. Ez még olyan nehéz pillanatokban is lehetséges volt – idézte fel –, amikor a magyarok a lengyelek ellenségeivel voltak szövetségben, „mégis megtaláltuk a módját annak, hogy a lengyel-magyar barátságot fenntarthassuk”.

Kopacz: Szükség van az egységre Ukrajna ügyében

Őszinte és nehéz beszélgetést tartottunk az Európai Unió Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő viszonyáról, ahogyan az a barátok között szokás. Ebben az őszinte és nehéz beszélgetésben tudattam Orbán miniszterelnök úrral, hogy az EU-tagországok és a visegrádi országok egysége az ukrajnai helyzettel szemben alapvető fontosságú” – közölte Ewa Kopacz lengyel kormányfő csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel Varsóban folytatott megbeszélése után a két politikus közös sajtóértekezletén. Kopacz elmondta, hogy a találkozón alapvető fontosságúnak nevezte az Európai Unió és a visegrádi országcsoport egységét Ukrajna ügyében és emlékeztette vendégét az 1848-as szabadságharc, valamint az 1956-os forradalom idején megnyilvánuló lengyel-magyar szolidaritásra.

Lengyelországot és Magyarországot mindig igazi, nemcsak a közmondásból ismert barátság kötötte össze. Kiváló példája ennek Bem József tábornok alakja, aki Lengyelország és Magyarország közös hőse, az ő személyében összefonódik a történelem és az értékek közössége. Büszke vagyok arra, hogy országaink az elnyomatás évei után ma a Nyugat közösségének tagjai” – mondta Kopacz.

A lengyel kormányfő rámutatott, hogy a rendszerváltás során a két országnak joga volt önnállóan dönteni sorsáról, és nyomatékosította: ugyanolyan jog illeti most meg Ukrajnát. Elmondta, hogy a két nemzet „külső segítségnek köszönhetően” nyerte el a függetlenségét a rendszerváltás idején, ezért Lengyelországnak és Magyarországnak „becsületbeli kötelessége van” a most függetlenségükért harcoló nemzetekkel szemben.

Kopacz Lengyelország szempontjából alapvetőnek minősítette „Oroszország Ukrajna elleni agressziójának” elítélését, és hangsúlyozta: ugyanolyan fontos a visegrádi együttműködés is. Kijelentette: „Magyarország és Lengyelország mindig veszített, amikor a nemzetközi politikában a jogot az erőszak váltotta fel”.

Összesen 276 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

".Mission Impossible V. - Back to the USSR
Director: Orbán Viktor
Starring: Orbán Viktor
Screenplay: Habony Árpád & Századvég
Also starring: Lázár János, Szijjártó Péter
Crowd: 10 million Hungarian
Producer: Vlagyimir Putyin
Cynematography by: Andy Vajna ..."

Egyetértek, Sándor, bár egy kicsit másképp fogalmaznék.
:)
Üdv

Nagyon jól tette.

"... ettől volt nehéz a beszélgetés" - pedig a titkos CIA börtönökről vsz szó sem esett.

Akkor minek ragasztott minket oda a Templeton Global Fundhoz a mi szeretett vezérünk??

Nem értem a lengyel kormányfőt.
Nem értem, mert túlzott mértékben egyoldalas, nem komplexen értékel.
Nem értem ezen túl azért sem, mert feledékeny.

Elfelejti az angolok elmaradt segítségét Lengyelország tekintetében.
Elfelejti, hogy a béketárgyaláson a Lengyelország keleti részének egy részét meghagyták Szovjetuniónak és Németország keleti részéből kárpótoltak.
Elfelejti, hogy Amerikának, Angliának fontosabbak voltak az afrikai gyarmatok, ásványkincsek, mint Európa és csak akkor szálltak partra, amikor közel volt, hogy esetleg a szovjet csapatok elérik Németország nyugati határvonalát.
Elfelejti a béketárgyalást, hogy az USA-Anglia- Franciaország úgy osztotta fel Európát, úgy jelölte ki a határvonalakat, hogy a rajtuk kívül lévő országokban szembenállás alakuljon ki.
Elfelejtette, hogy a szovjet megszállást is ezek az országok hagyták jóvá.

Ezért nem értem a lengyel kormányfőt.

Ugyanakkor megértem, hogy nehéz tárgyalása lehetett, ha mindazt figyelembe vesszük, amit írtam.

Szerinted kik az USA csicskásai??


2011. december

"..Több mint ezermilliárd forintnyi magyar államkötvényt halmozott fel a Franklin Templeton befektetési alap, ezzel valószínűleg az ország legnagyobb hitelezőjévé vált. Az ilyen koncentráció rendkívül komoly veszélyt jelenthet, de vész esetén stabilizálóan is hathat, írta a Napi Gazdaság.
Franklin Templeton amerikai befektetési alapkezelő az elmúlt fél évben hatalmas mennyiségű magyar állampapírt vásárolt, állománya meghaladja az ezermilliárd forintot, a forint- és a devizás államadósságunknak is több mint tíz százaléka a Templeton-alapok kezében van..."


Elkészült a 2014-es költségvetésünk:

2013. december 09., hétfő, 16:44

"..Varga Mihály a Templeton Global Bond Fund képviselőjével, Sonal Desai-jal tárgyalt hétfőn Budapesten..."

Majd elfogadják a költségvetést.

2014. november 12.

"..A nemzetgazdasági miniszter szerdán hivatalában fogadta Michael Hasenstab-ot, a Franklin Templeton Investments befektetési alap kötvénypiacokért felelős alelnökét és munkatársait.

A miniszter tájékoztatást adott a magyar gazdaság helyzetéről, növekedési kilátásairól, valamint a 2015. évi állami költségvetés tervezéséről.

A magyar államadósság mintegy 11 százaléka van a Templeton alap tulajdonában..."

Majd elfogadják a költségvetést.

Nem lettünk gyarmat.....

Kik rohantak referálni a Putyin találkozó után egyenest az amerikai nagykövethez??

"..Colleen Bellnek személyesen Szijjártó mesélt a Putyin-látogatásról.."



http://index.hu/belfold/2015/0..

Jobban fogva vagyunk mint bármikor.

Kitiltási ügy sincs már :) Milyen kitiltási ügy?? :))

Milyen másfél millió lengyel él Ukrajnában?
Tudtommal nem több, mint Kárpátalján amennyien a magyarok vannak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés