Szemerkényi: Teljes mértékig lezárult a kitiltási ügy

2015. február 13. 8:05
Az új washingtoni magyar nagykövet szerint az amerikai-magyar nézeteltéréseket mindig méltó módon megbeszélve, a párbeszéd erősítésére törekedve kell kezelni. Szemerkényi Réka szerint a kitiltási ügy már lezárult, mivel nincsenek új információk, nincs mit firtatni.

A magyar-amerikai kapcsolatrendszer minden területét a párbeszédet erősítve kell kezelni – hangsúlyozta Szemerkényi Réka, Magyarország leendő washingtoni nagykövete az elutazása előtt az MTI-nek adott interjúban. Hangsúlyozta: biztonságpolitikai szakmai háttere lehetőséget ad az együttműködés kiemelt területe tovább erősítésére. Hozzátette: emellett azonban a külpolitika területén a női megközelítésnek különleges szerepe lehet, hiszen a feladat szinte folyamatosan érzékeny kérdések egyeztetése. A diplomata úgy fogalmazott, hogy nézeteltéréseket mindig „méltó módon megbeszélve, a párbeszéd erősítésére törekedve kell kezelni”.

A kinevezett nagykövet fő feladatának „a kapcsolatok hármas rendszerében minden elem továbberősítését” tekinti, vagyis azt, hogy az erős és mindkét fél számára pozitív gazdasági- és biztonságpolitikai kapcsolatokkal megegyező szintre kerüljenek a politikai kapcsolatok is. Szemerkényi Réka elmondta, hogy a magyar-amerikai viszony kiemelten fontos, stratégiai kapcsolatrendszerét jelenti a magyar külpolitikának, és „különösen a jelenlegi nemzetközi változások közepette fontos feladat, hogy ezt a kapcsolatrendszert a lehető legjobbá, legdinamikusabbá tegyük”.

Kitért arra, hogy a két ország közötti kapcsolat egyes elemei – különösen a gazdaság- és biztonságpolitikai együttműködés – jól működtek és fejlődtek az utóbbi években is. Ezen a két területen a magyar kormány kiemelt szándéka a kapcsolatok trendjének fenntartása és további erősítése. Fájó pontnak nevezte a „meg nem értéseket és nézeteltéréseket” azon politikai kérdésekben, amelyekben „ugyanaz a cél vezérli mindkét felet, hiszen mindketten demokráciában hiszünk, mindketten jogállamot építünk és szeretnénk azt egyre jobbá, hatékonyabbá tenni”.

Az új washingtoni magyar nagykövet azt mondta: „személyes szakmai hátterem predesztinál is arra, hogy az eddigi biztonságpolitikai, energiapolitikai, stratégiai kapcsolatokat tovább erősítsük”. Hangsúlyozta, hogy számára mindig a szakmaiság volt a legfontosabb a munkájában, és ezt szeretné folytatni. „Még a nézeteltérések mentén is látszik, hogy mindkét fél szempontjából elsődleges a jó partneri kapcsolat. Ennek keretében kell kezelni minden kérdést.” – hangsúlyozta azzal kapcsolatban, hogy várható-e enyhülés az utóbbi hónapok amerikai-magyar diplomáciai csatározásai után. Álláspontja szerint az Egyesült Államokból kitiltottak ügye „teljes mértékben lezárult”. Kijelentette, hogy nem fog lépéseket tenni a lista nyilvánosságra hozatala érdekében, hiszen „nincs újabb információ, nincs mit firtatni”.

A washingtoni nagyköveti poszton Szapáry Györgyöt váltó Szemerkényi Réka elmondta, hogy február 13-án utazik az Egyesült Államokba, és február 23-án adja át megbízólevelét Barack Obama elnöknek a Fehér Házban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 23-án úgy nyilatkozott az M1 televíziónak, hogy az új budapesti amerikai nagykövet érkezésével és munkájának megkezdésével új fejezet nyílhat a két ország közötti politikai együttműködésben. A politikus szerint több olyan tényező is van, amely alapján túlzás nélkül kijelenthető, hogy a Magyarország és az Egyesült Államok közötti politikai kapcsolatok visszaemelhetők a gazdasági és védelmi együttműködés magas szintjére.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Telefonáltak a Templetontól?????

Diplomatához méltó megközelítés , mondatok ...

Az USA kitilt több magyart.
Az USA ezt nem nyilvánosan teszi.
A Fidesz közeli újság kiborítja a bilit.
A magyar kormány tiltakozik, még per is lesz a dologból, de az USA elhajtja a .csába a kormány képviselöit.
Ezek után a magyar kormány képviselöje kijelenti, hogy minden rendben, a kapcsolatunk tök jó az USÁ-val.
Most az új nagykövet kijelenti, hogy "a kitiltási ügy már lezárult".
Igaz ez csak a magyar kormánynak volt (saját maga által generált) "ügy".

Igazi siker sztori, magyar módra...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés