Érvénytelen lett a szlovákiai népszavazás a család védelméről

2015. február 8. 11:10
A szavazásra jogosultak mindössze 21,4 százaléka ment el Szlovákiában a család védelméről tartott népszavazásra, így a szavazás érvénytelen lett. A szavazók többsége egyetértett azzal, hogy házasság csak férfi és nő között lehet. A KDNP szerint győzött a normalitás.

Érvénytelen lett a család védelméről szombaton Szlovákiában tartott népszavazás, mivel az ország történetének nyolcadik össznépi voksolásán a részvételi arány jelentősen alatta maradt az 50 százalékos érvényességi küszöbnek. A Családért Szövetség (AZR) civil ernyőszervezet által kezdeményezett népszavazáson, annak vasárnap hajnalban a Statisztikai Hivatal (SÚSR) által nyilvánosságra hozott nem hivatalos végeredménye szerint, a mintegy 4,4 millió szavazásra jogosult szlovák választó mindössze 21,4 százaléka vett részt. Ezzel az alacsony részvételi eredménnyel, a több mint négyszázezer aláírás alapján kezdeményezett össznépi voksolás, érvénytelennek minősül.

A voksoláson – amely minden korábbi népszavazásnál láthatóbban és élesebb törésvonalak mentén osztotta meg a szlovákiai társadalmat – három kérdésre lehetett igen vagy nem választ adni. Ezek sorrendben a következőek voltak: egyetértenek-e azzal, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket, valamint, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma.

A referendum végeredményei szerint a népszavazáson mintegy 944 ezer választó adta le voksát. A népszavazáson részt vevők túlnyomó hányada igennel válaszolt annak kérdéseire, az igen válaszok aránya mindhárom kérdés esetében meghaladta a kilencven százalékot. A legmagasabb arányban az első, a viszonylag legalacsonyabb arányban a harmadik kérdésre válaszoltak igennel a voksolók.

A népszavazáson részt vevő választópolgárok aránya, régiók szerinti lebontásban a kelet-szlovákiai Eperjes megyében (Presov) bizonyult a legmagasabbnak, ott 32,3 százalék volt, ellenben a legalacsonyabb részvételi arányt – 15,8 százalékot – a közép-szlovákiai Besztercebánya megyében (Banská Bystrica) mérték. Pozsony megyében a népszavazás részvételi aránya 16,9 százalékos volt.

A család védelmére tartott népszavazás végeredményei az előzetes várakozásoknak megfelelően alakultak, ugyanakkor a voksolás részvételi aránya még a becsültnél is alacsonyabb szinten maradt. Ez utóbbiban részben igazolódott az eddigi tapasztalat, az, hogy a szlovákiai választók a népszavazások iránti érdeklődése rendkívül alacsony, de megmutatkozott a népszavazással és annak kérdésfelvetéseivel szemben folytatott masszív ellenkampány hatása is.

A KDNP szerint győzött a normalitás

A KDNP üdvözli az igenek győzelmét a családok védelméről szóló szlovákiai népszavazáson. Semjén Zsolt pártelnök az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: a szlovák nép tanúságot tett a közös keresztény értékekről és a normalitásról. A pártelnök rámutatott arra is, hogy a szavazók véleménye visszatükrözi, amit Magyarország alaptörvényébe foglalt a család védelméről. 

Összesen 135 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Butaság volt belemenni ebbe a népszavazás-dologba. Szlovákiában nem szeret a nép népszavazni. Várható volt, hogy érvénytelen lesz.

az a baj, hogy ezzel meg en is egyet tudnek erteni, de ezek olyanok, hogy a kisujjadat nyujtod az egesz karod kell.

Eloszor eltoroltek, hogy buncselekmeny legyen, oke. Utana engedtek, hogy regisztralt elettarsi viszonyuk lehessen, ez is oke.
De ez nem eleg, nekik az kell, hogy a buzulast is "hazassag"nak hivjak. Jo, legyen, meg ez is oke (bar attol hogy torvenyt hoznak arrol hogy mostantol este hetkor is lehet reggelizni, az akkor se lesz reggeli, hanem vacsora...).

De nem fognak megallni, addig nem nyugosznak amig az orokbefogadast ki nem harcoljak. Azt pedig semmikepp se szabad hagyni.

hat epp ezt mondom, engem egyaltalan nem zavar, azt csinalnak amit akarnak, ket felnott ember, ugy elik az eletuket ahogy akarjak, senkinek semmi koze hozza.

De gyerekeket nem szabad rajuk bizni, mert nem a normalis, tarsadalmi szempontbol hasznos csaladmodellt tanitanak nekik.

Ugy vagyok vele mint a fenyevokkel, felolem ha akarnak egyenek fenyt, de gyereket nem adnek a kezuk koze.

Masha Gessen,közismert LGBT aktivista, író. Aktívan politizál, kíméletlen kritikusa a putyini Oroszország melegpolitikájának
http://en.wikipedia.org/wiki/M..

kimondta nyíltan milyen sorsot szánnak valójában a házasság intézményének:

"Egyetértek azzal, hogy jogunk van megházasodni, de ugyanakkor azt is gondolom, hogy a házasság intézményének mindenképpen meg kell szűnnie! (hangos ováció a közönség részéről)
Harcolni a házasság jogáért hazugság, hazugság arról, hogy mit fogunk tenni a házassággal, ha egyszer elértük majd, hogy kiharcoljuk maguknak . Azt hazudjuk, hogy a házasság intézménye ettől még nem fog megváltozni, és ez egy hazugság. A házasság intézménye meg fog változni, meg kell változzon, úgy gondolom, hogy meg kell szűnjön!
Nem szeretek fikciókat gyártani az életemet illetőleg, nem ezért léptem a nyilvánosság elé harminc évvel ezelőtt.
Három gyermekem van, akiknek van öt szülője körülbelül (nevet ) és nem látom semmi okát miért ne lehetne nekik törvényesen is öt szülőjük... Massachusetts államban mentem hozzá a volt partneremhez, aki orosz, lett egy örökbefogadott és egy saját gyerekünk. Pár évre rá szakítottuk, akkor megismertem a mostani parteremet, neki éppen akkor született gyermeke. Az ő gyermekének biológiai apja az én bátyám . A lányaim biológiai apja Oroszországban él, az örökbefogadott fiam is őt tekinti apjának, szóval az öt szülő két egyenként háromfős csoportra oszlik, a csoport tagjai között más más kapcsolattal. (nevetés) Nagyon szeretnék egy olyan jogrendszerben élni amely a családom valós helyzetét tükrözi , de ez összeegyeztethetetlen a házasság jelenlegi intézményével."

https://www.youtube.com/watch?..

Normális ember tudomásul veszi a másságot, a mássággal megáldott embernek is tudomásul kell vennie, hogy mindenre minden nem húzható rá.
Vagyis: A család kizárólag férfi-nő -gyerek kapcsolatot feltételez, nem kizárólagos felállásban. (élettárssal, gyermeküket egyedül nevelő szülőkkel is család a család.)
Két férfi, vagy két nő kapcsolata pedig más.

Ha a tobbseg es a kisebbseg nem ert egyet, akkor szuksegszeruen az egyik velemenye gyoz a masikeval szemben.
Ha a tobbsege, az a tobbseg diktaturaja, avagy demokracia. De ha ez nem demokracia, akkor:

Ha a kisebbsege, az a kisebbseg diktaturaja, es meg annyira sem demokracia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés