A jogszabályváltozások nem indokolják a leépítéseket

2015. január 12. 18:42

Miniszterelnökség
MTI OS
Elfogadhatatlan, hogy a Tesco alig burkolt módon a magyar kormányra próbálja hárítani annak felelősségét, hogy 560 munkavállalójának felmond, és 13 üzletét bezárja.

A kereskedelemben életbe lépő jogszabályváltozások nem indokolják a Tescoban zajló leépítéseket – Az elbocsátások és a boltbezárások mögött sokkal inkább társaság anyavállalatának gazdasági nehézségei állnak

Elfogadhatatlan, hogy a Tesco magyarországi menedzsmentje alig burkolt módon a magyar kormányra próbálja hárítani annak felelősségét, hogy 560 munkavállalójának felmond, és 13 üzletét bezárja. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelkedése, a márciustól életbe lépő vasárnapi nyitvatartási rend változása, a 2017-től megkövetelt nyereséges működés nem indokolják az áruházláncnál jelenleg zajló leépítéseket. A kormány továbbra is fontos stratégiai partnerének tekinti a Tescót, de önmérsékletre és igazmondásra szólítja fel a társaság magyarországi vezetőit. 

Méltánytalan a Tesco magyarországi elbocsájtásokról és üzletbezárásokról szóló bejelentése, mert burkoltan a magyar kormányra próbálja hárítani annak a felelősségét, hogy az agresszív terjeszkedési politikája miatt nem tud nyereséggel működni. A Tesco anyavállalatának gazdasági problémái: a 263 millió fonttal (106 milliárd forinttal) túlbecsült nagy-britanniai eredménye, a cég szigetországi vezetőinek lemondása, a Moody’s leminősítése és a társaság részvényeinek szabadesése sokkal inkább indokolják a cégcsoport leányvállalatainál zajló leépítéseket és boltbezárásokat, mint a Magyar kormány piacvédelmi döntései.

A felelősség vállalása helyett azonban kapóra jött, hogy a kormány átláthatóbbá kívánta tenni a multinacionális cégek működését, és ezt a magyarországi vezérigazgató is elismerte, hiszen azt nyilatkozta: »a boltbezárások mögött az áll, hogy két egymást követő veszteséges év után megtiltja a törvény a napi fogyasztási cikkek árusítását«. Ez a szabály azonban csak 2017-ben lép életbe, vagyis ez a lépés közvetlen módon nincs és nem is lehet hatással a piacra. 

A magyar kormány stratégiai megállapodás keretében évek óta a dolgozók védelmében és a hazai áruk arányának növelése érdekében működik együtt a Tescóval; ez is igazolja, hogy a multinacionális vállalat a kormány számára fontos stratégiai partner. Ugyanakkor a nyilvános beszámolók szerint a legnagyobb forgalmú kereskedelmi lánc évek óta milliárdos nagyságrendben ment ki hazánkból a magyar emberek pénzén előállított nyereségét, így csökkentve adózás előtti eredményeit, ezzel óriási károkat okozva a költségvetésnek. Ősszel az is kiderült, hogy miért: mert a brit központban mintegy 106 milliárd forinttal túlbecsülték a 2014-re várt nyereséget a ténylegesnél. A kormány nem ért egyet azzal, hogy az angol és a hazai menedzsment által elkövetett súlyos hibák árát a magyar fogyasztóknak kellene kifizetniük, és a jövőben is mindent megtesz azért, hogy növelje a fogyasztók jogbiztonságát, az az ellátás színvonalát, és csökkentse a kiskereskedelemben dolgozók kiszolgáltatottságát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

mi ezen az elfogadhatatlan?
annyi történt, hogy a kormány betiltotta a veszteséges boltokat, úgyhogy a tesco bezárja a veszteséges boltjait.


inkább az az elfogadhatatlan, hogy a kormánynak ennyire demagóg:
"burkoltan a magyar kormányra próbálja hárítani annak a felelősségét, hogy az agresszív terjeszkedési politikája miatt nem tud nyereséggel működni"
mintha fogalmuk sem lenne arról, hogy mi az a befektetés.

meg még az az elfogadhatatlan, hogy a kormánynak ciki események töredéke jelenik csak meg a mandineren, legtöbbször csak azoknak a fidesz-kompatibilis "cáfolata"

"Ez a szabály azonban csak 2017-ben lép életbe, vagyis ez a lépés közvetlen módon nincs és nem is lehet hatással a piacra."

ez viszont egyszerűen csak egy átlátszó hazugság.
ha 2017-ben lép életbe, akkor a 2015-ös év veszteségessége már beleszámít, szóval igenis közvetlenül hatása van a mai piacra

:O
mert eddig mi gátolta meg őket ebben?

nem olvasok olyat, mert azok borzalmasan elfogultak. (és nem mellesleg ők a baloldalnak ciki eseményeket hallgatják el.)

a mandiner hírei kevéssé elfogultak, csak épp gyakran kihagynak fontos témákat (illetve ami vérlázítóbb, hogy közmédiás tempóban csak a hivatalos cáfolatokat közlik)

Addig lehet itt bármiről lamentálni, amíg szinte minden a külföldi tőke kezében van.
A külföldi tőke meg kaszálni akar. Ha valami nem hozza az elvárt hasznot, akkor lelépnek. Meg akkor is, ha valami bibi van, mondjuk egy leminősítés.

Én azt is tudom, hogy a "próbaidőztetés" nem kifejezetten magyar sajátosság.
Egyet nem értek: Miért nem azért megy a tüntüli, hogy ilyen ne legyen, nőjön az ellenőrzés!
Aztán: Nem hiszem, hogy a szakszervezetek bárkit is megvédtek volna a munkaadó kilengéseitől.
Az is gond, hogy a vállalkozásoknál sem szűnt meg a fő-és-alvállalkozói anomália.
Van, akinek csak egy három személyes irodája van és a szakmában övé fél Magyarország.
Termelt itt ki éppen eleget a rendszerváltás utáni időszak ahhoz, hogy értelmes követelésekkel álljon elő a jó nép.
Ez viszont rohadtul hidegen hagyja a ballibákat.
Annyi történik, amennyire a kormány erejéből kitelik.

akkor még egyszer: mi gátolta meg őket ebben?

te komolyan azt hiszed, hogy a londoni központ elől el tudnák/akarnák titkolni a magyar üzletek teljesítményét?

az az érzésem, hogy gőzöd sincs arról, hogy működnek a vállalkozások. fenéken billentenék őket mert egy üzlet nem jött be? ez a világ erről szól! a befektetésnek mindig megvan a rizikója.
ha nem működik valami, optimalizálnak: csökkentik a területet, bezárják a boltot. ha működik valami, akkor meg növelik. ez a piac lényege: az optimalizálás.
nem mellesleg, ez a technológiai fejlődés alapja is.

Megtiltanám ezeknek a köcsögöknek, hogy a hétvégén törvénymódosításokon agyalogjanak és hétfő reggel már meg is szavaztassák az egyéni indítványukat.
Inkább foglalkozzanak a családdal. Leginkább a jó édes anyjukkal!:)))

"Ugyanakkor a nyilvános beszámolók szerint a legnagyobb forgalmú kereskedelmi lánc évek óta milliárdos nagyságrendben ment ki hazánkból a magyar emberek pénzén előállított nyereségét, így csökkentve adózás előtti eredményeit, ezzel óriási károkat okozva a költségvetésnek."

Azért mégis csak égő, hogy a Miniszterelnökség és/vagy Országos Sajtószolgálat a hivatalos közleményét is képtelen nyelvtanilag helyesen megfogalmazni. (Hogy hazudoznak össze-vissza, azt már megszoktuk:)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés