Miért nemzetellenes az illiberalizmus?

2014. december 19. 16:28

Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk
Az illiberalizmus aljas ajánlata a kapitalizmus és a liberális demokráciák építő kritikája helyett azok meghaladásával kecsegtet.

„Az illiberalizmus igézetében egymásra talált az autokratikus hajlamú fideszes hatalmi központ és a társadalomnak az a – döntően két része – amely vagy a könnyű pénz lehetőségét látta a hatalmi központ kiszolgálásában, vagy menekült a kapitalizmus teljesítményelvű világától. Az eredmény egy olyan torz morál és gyakorlat lett, amely kiszívja az erőforrásokat a társadalomból (kompetenciákban, anyagi és erkölcsi téren), és teljesen téves perspektívába helyezi egy nemzet boldogulásának lehetőségeit. Röviden, a legjobb esetben is azt hiszik, van királyi út a ravaszkodáson keresztül a felemelkedéshez.

Azzal, hogy a magyar társadalom politikailag domináns része hatalomban tartja a Fideszt, folyamatosan rombolja a nemzetet és a közjót. Az illiberalizmus aljas ajánlata a kapitalizmus és a liberális demokráciák építő kritikája helyett azok meghaladásával kecsegtet. Az ajánlat azért aljas, mert egy alapvetően tudatlan, a nyugati civilizáció értékeinek védelmére felkészületlen közvéleményt vezet félre az alternatív politikai berendezkedésekben rejlő lehetőségek dicséretével, sőt amikor az ilyen alternatívák orosz gyöngyszeme éppen elgurulni látszik a semmibe, és már éppen leesne a hű fideszeseknek is a tantusz az alternatíva tényleges értékével kapcsolatban, a nemzetellenes miniszterelnök nem átall rákontrázni a nyilvánvaló valóságra, és megvédeni az autokratikus rezsim lehetőségeit (merthogy az képes, úgymond, »újratervezni«). A legrosszabb, sőt abszurd, tervgazdasági propaganda.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Péter talán jobban tenné, ha a fogalmakat nem mosná össze, s ami ideológia azt ideológiának és ami a kormányzati formáció azt kormányzati eszközként venné figyelembe.

Ön is tudja, hogy a liberalizmus, konzervativizmus, szocializmus, kommunizmus eszmerendszer. Lényegében mindegyik gyűjtőfogalom, így mindegyiknek különböző irányzatai vannak. A kormányzás - eszközrendszer - pedig vagy demokratikus, vagy diktatórikus. Az autokrácia is egy olyan kormányzási rendszer amelyben a korlátlan hatalom egy személy kezében van. Jelen írásában azt állítja, hogy ma Magyarországon autokrácia van, egyeduralom, önkényuralom, diktatúra. Ez azonban nem igaz. Mivel ezt tudja - ahogy mások is - ezért tartják fontosnak az ideológiát is belevinni. Ezt tették azok is akik kitalálták a liberális demokrácia fogalmát és részben ezt teszi Zakaria is amikor az illibáris fogalommal bűvészkedik.

Az Ön bűvészkedése azonban még gyenge lábakon jár, mert Széky János a paraméteren megjelent írásában - http://www.parameter.sk/rovat/.. - már-már professzionális szinten űzi.

Szegény Béndek!
Veszprémben sem fogja megváltani a világot.
Pártja(?) nem tudott megegyezni a volt fideszes jelölttel.
Mi lesz most?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés