A McCain Intézetet is támogatta Fellegi amerikai alapítványa

2014. december 8. 10:43
A legalább százezer dollárt adományozó kiemelt támogatók között sorolja fel a McCain Institute honlapja a Fellegi Tamás volt miniszter által irányított The Hungary Initiatives Foundationt. Az alapítvány azt közölte: a százhuszonötezer dollárt kifejezetten arra adták, hogy az Intézet magyar fiatal vezetők amerikai képzését támogassa.

Legalább százezer dollárral támogatta a The Hungary Initiatives Foundation (HIF) a McCain Intézetet: ez derül ki az amerikai intézet honlapjáról. A támogatás pontos összege az intézet honlapjáról nem derült ki, ezért megkérdeztük az alapítványt erről, és a támogatás okáról is. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Fellegi alapítványa 2012 óta működik, és évente elkülönítenek a részére költségvetési forrásokat. Az Átlátszó nyári összesítése szerint a tavaszi parlamenti és EP-választások előtt nyolcszázezer dollárt osztott ki az alapítvány különböző amerikai szervezeteknek, melyeknek a többsége helyi magyar szervezet.

A 2015-ös költségvetésből hatszázmillió forintot különítettek el a HIF részére – írta a Napi.hu. Az alapítványtól azt is megkérdeztük, hogy ebből az összegből támogatják-e McCain intézetét, főleg az után, hogy McCain neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort.

A McCainről elnevezett agytröszt 2012-ben alakult és Kurt Volker volt amerikai NATO-nagykövet vezeti. Volker tagja a The Hungary Initiatives Foundation kuratóriumának is. Erről a személyi összefonódásról is kérdeztük az alapítványt.

Felleginek egyébként az alapítvány mellett van egy tanácsadó cége is, amely tavaly amerikai lobbitevékenységre kapott pénzt a kormánytól, az idei évtől azonban már a Századvég kapott erre 1,4 milliárdos megbízást.

Frissítés:

Az alapítványtól érdeklődésünkre közölték: a McCain Intézet tevékenységét nem általánosságban támogatták, hanem 125.000 dollárt adtak arra, hogy a jövőben tehetséges magyarok is részt vegyenek az Intézet Next Generation Leaders elnevezésű programjában, melynek keretén belül fiatal leendő vezetők töltenek el egy évet az Egyesült Államokban egy vezetői képzésen.

A program támogatásáról az alapítvány kuratóriuma döntött, de a szavazásban a McCain Intézetet vezető Kurt Volker, mint érintett nem vett részt – írják. 

Arra a kérdésünkre, hogy a jövőben tervezik-e az Intézet támogatását, nem adtak egyértelmű választ, de leszögezték: „Fellegi Tamás álláspontja szerint a McCain Intézet egy kiemelkedő vízióval és szakmai programmal rendelkező nonprofit szervezet, mely ugyan a szenátor nevét viseli és azonosul az általa évtizedeken keresztül képviselt szakmai értékekkel, mindazonáltal a szenátortól függetlenül működik. Hasonlóan Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Fellegi is értékeli a szenátor háborús múltját, de véleménye szerint ez nem menti minden szempontból elfogadhatatlan és meggondolatlan politikai minősítéseit.”

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ezeknek mindig sikerül barátot találni, annyira jó az emberismeretük, mint egy vakondnak

Egyenes arányos ezzel :D

mert hinni szép dolog és jó emberismerők, sok nálunk a nagy tudós a külügyben, akik focizni tudnak, de ehhez nem értenek :D ehhez sem

mert hinni szép dolog és jó emberismerők, sok nálunk a nagy tudós a külügyben, akik focizni tudnak, de ehhez nem értenek :D ehhez sem

A kezemet nézzétek, ne a számat- mondta valaki. Leghelyesebb, ha a pénzt nézzük, honnan hova megy, sok bajt lehetne így elkerülni!

Ez az akció jól tükrözi a magyar külügy amerikanisztikai ismereteinek mélységét :) A Fidesz fekete/fehér szemlélete itt is érvényesült: a demokraták szemét liberálisok, a republikánusok f@sza konzervatívok.
Gyerekek, hát miért nem kérdeztétek meg a pénzosztás előtt a clevelandi Samu bácsit? Ő megmondta volna nektek, hogy ki a kosher és ki a tréfli :)))))

Miért? Romániába nem pumpálunk magyar közpénzeket direkt párt- és egyház támogatásra? Csak a dörzsölt románok tiltakozás, vádaskodás helyett hygják, hogy befolyjon az átutalás, aztán meg röhögve kiszívják a lóvét a megtámogatott magyar szervezetekből.

Nem Őt tämogatja, hanem a róla elnevezett Republikánus Intézetet. A néven kivül semmi köze nincs az Intézet munkájához, mivel vezetője Kurt Volker aki igenis támogatja Orbánékat, vagyis a konzervativ keresztény polgári kurzust. Hallottam többszőr nyílatkozni Volkert és a KOngreszusi Magyar koaliciót és annak müködését.

Ez pont olyan, hogy a Tom Lantos Intézet Sem azt a vonalat viszi, mint amit életében feltételeztünk róla és úgy Volt eladva, hogy Tom Lantos a hazai ballibekkel egy követ fújt. Sokkal árnyaltabb Volt.

Az, hogy az öreg, mint elszabadúlt hajóágyú viselkedik mióta a szenátusban a republikánusok neokon írányzatához csatlakozva akik kissebbségben vannak a párton belül és teljesen elvadúltan a hadiipari lobbi kiszolgálói nem jelenti azt, hogy az alapitvány is osztja McCan jelenlegi politikáját és nézeteit.

Amit most előadott inkább a kormány elleni kirohanásának számitott a Nagyköveti kinevezések kapcsán. Nagyot akart rugni az Obama adminisztrációban és ezt használták ki vagy használta ki atanácsadói közül azok akik érdekeltek az eu-orosz viszony megrontásához gazdasági érdekei kapcsán, ami inkább a katonai lobbi akik érdekeltek a fegyvereladásokban a keletközép europai térségben.

Egyet azért nem kell elfelejteni, hogy az USA-nak a kül és birodalmi hatalmi politikája nem nagyon tér el.


Így kell ezt vizsgálni. Úgyanakkor az USA-ban más befolyásos szervezetek Magyar származású tagjai is ledöbbenve hallgatták a szenátor kirohanását és kikérték azt.

Ott is megy a belpolitikai harc ami nem angol kisasszonyok teadélutánját idézik.

Mert gondolom ezzel együtt egy van :D

Mondják, a legnagyobb szemtelenség valakinek az ablaka alá kakálni, aztán bezörgetni papírért-ez a Káin fia ezt most túlszárnyalta, hiába, van még az amcsiktól mit tanulni-

Ön tapintott rá a lényegre. Ilyen volumenű kérdésekben nem lehet aprópénzen megvásárolni senki jóindulatát sem.

Köztudottan a norvégok is lobbiznak Washingtonban, azonban az ő politikai és pénzügyi hinterlandjuk azért más.

Brüsszelben is elfogadott a lobbizás, ennek komoly struktúrája van, de ott profik művelik.

Ön tapintott rá a lényegre. Ilyen volumenű kérdésekben nem lehet aprópénzen megvásárolni senki jóindulatát sem.

Köztudottan a norvégok is lobbiznak Washingtonban, azonban az ő politikai és pénzügyi hinterlandjuk azért más.

Brüsszelben is elfogadott a lobbizás, ennek komoly struktúrája van, de ott profik művelik.

Üzleti pályája

1995 és 1996 között a kommunikációs és politikai tanácsadó tevékenységet folytató EuroAtlantic Kft. alapító ügyvezetője volt.
(Wiki)

Menj b te a jó anyád azon testrészébe, ahonnan jöttél!
mit képzelsz magadról?
Te vagy itt az egyik legprimitívebb kemmentelő.

Persze!
Ha engedné, te gennyláda!

A történet - a 100 ezer dollár NcCain intézetének - teljességgel másról szól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában