Orbáni bevándorláspolitika kontra orbáni bevándorláspolitika

2014. december 2. 10:58

Pintér Bence
Mandiner
Mit ér a miniszterelnök által aláírt szakpolitikai stratégia, ha ugyanaz a miniszterelnök mond neki ellent nap mint nap?

Mit ér a miniszterelnök által aláírt szakpolitikai stratégia, ha ugyanaz a miniszterelnök mond neki ellent nap mint nap? A Migrációs Stratégiáról kérdeztük a Belügyminisztériumot, de érdemi választ nem kaptunk.

Tavaly ősztől kezdve a Komáromy-ösztöndíj keretében vizsgáltam a hazai menekültügy helyzetét. Az apropót a Vámosszabadiban létrehozott befogadóállomás megnyitása adta, de mentem egy kört a családegyesítés és az integráció területén is. A téma azért is fontos, mert idén újabb rekordot döntött a hazánkba érkező menekültek száma: a szerb határon az utóbbi hónapokban ezresével érkeztek a menedékkérők.

A menekült- és bevándorlásügy sokáig nem volt a magyar belpolitika homlokterében. Egyedül a Jobbik foglalkozott vele rendszeresen, ennyiben hasonlítanak a nyugat-európai kollégáikra. Az utóbbi időben azonban Orbán Viktor miniszterelnök is egyre gyakrabban emelte fel szavát a kérdésben: a miniszterelnök európai kérdésként értelmezi a migrációt, és a korábban uralkodó vélekedéssel szemben a kontinens demográfiai gondjainak megoldását nem a bevándorlásban, hanem a következetes családpolitikában látja, az általában bevándorlók által végzett munkahelyek betöltését pedig például az európai cigányság integrálásával oldaná meg.

Már augusztusban írtam arról, hogy ez az elképzelés szöges ellentétben áll azzal a Belügyminisztérium által 2013-ban legyártott Migrációs Stratégiával, amelyet maga Orbán Viktor írt alá. A stratégia szerint egyenesen támogatni kell a legális migrációt, és az ezzel kapcsolatos előítéletek csökkentésére kell törekedni. A cikkben több tanulmányt is idéztem, amely Magyarország esetében kimutatta: a hazánkba érkező bevándorlók általában jobban képzettek, mint a hazai munkavállalók, így olyan szektorokban épülnek be a hazai piacon, amelyekben szakemberhiány van.

Végül három kérdéssel fordultam a belügyhöz:

  1. Emlékeztette-e a Belügyminisztérium a miniszterelnök urat, hogy mostanában hangoztatott nézetei szöges ellentétben állnak az általa aláírt Migrációs Stratégiával?

  2. Érkezett-e megkeresés a miniszterelnök úr részéről a minisztérium felé, hogy megváltozzon az elfogadott Migrációs Stratégia szövege?

  3. Fog-e a fentieknek megfelelően változni a Migrációs Stratégia iránya és szövege, és ha nem, hogyan oldhatók fel a fent leírt ellentmondások? Összességében: mennyit ér a Migrációs Stratégia, ha annak elfogadója nem támogatja a benne foglaltakat?

Az alábbiakban közlöm a Belügyminisztérium válaszát:

Tisztelt Pintér Bence!

A Migrációs Stratégia változtatásával kapcsolatban javaslat, megkeresés nem érkezett a Belügyminisztériumhoz, és annak megváltoztatása nincs is napirenden. Miniszterelnök úr szavai teljesen egyértelműek és világosak.

Üdvözlettel,
Belügyminisztérium Parlamenti Sajtóosztály

A miniszterelnök szavai ugyan tényleg egyértelműek és világosak, arra azonban továbbra sincs magyarázat, hogyan mondhatja mindezeket úgy, hogy az ország témával kapcsolatos, általa elfogadott stratégiája teljesen mást mond.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pintér Bence, nincs itt semmilyen ellentmondás, legfeljebb az Ön logikájában.

Migrációs Stratégiával a hazánkba érkező bevándorlások kezelésével kapcsolatos. Ez az elhelyezést, a továbbengedést és kiutasítást tartalmazza.
A bevándorlók nagyobb része pedig továbbmegy. Már a 2012 felmérések is azt mutatják a továbbmenők nagyobb része célállomása nem az EU, hanem USA, vagy Kanada. Bővebben itt lehet tájékozódni; http://epp.eurostat.ec.europa...

A demográfia kérdés, amellyel kapcsolatos Orbán Viktor álláspontja egy másik téma. A migráció, bevándorlás nem oldja meg a demográfiai problémát és hosszú távon több problémát tartalmaz. Ebből eredően igaza van Orbán Viktornak, hogy; a következetes családpolitikában látja, az általában bevándorlók által végzett munkahelyek betöltését pedig például az európai cigányság integrálásával oldaná meg.
Nem valós állítás, hogy a elvándorlók, bevándorlók többsége szakképzett munkaerő, hanem a fordítottja igaz. Továbbá az, hogy a szakképzett munkaerő továbbmegy, nem Magyarország a célállomás.

Csak az ökör nem tágít.
Ide sokan akarnak bevándorolni, tudvalevő.
De azért mondd csak, mit csinált _ma_ rosszul az Orbán?
(Ha nincs a cikkben egy kis tudományos orbánológia, nem ér semmit, ugye?)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés