Déli Áramlat: az LMP szerint Orbán rossz lóra tett

2014. december 2. 10:42
Az LMP szerint bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor és kormányra rossz lóra tett, mikor „minden elv és józan megfontolás ellenére egyoldalúan elköteleződött az oroszoknak”. A Liberálisok szerint hiábavaló volt „Orbánék keleti nyitása ezen a fronton is”. Az Együtt szerint Európa felé kell fordulni.

Az LMP szerint azzal, hogy az oroszok lemondtak a Déli Áramlat projektről, bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor kormánya rossz lóra tett az érdekvezérelt külpolitikával. Szél Bernadett társelnök keddi sajtótájékoztatóján bírálta a kormányt, amiért szerinte „minden elv és józan megfontolás ellenére egyoldalúan elköteleződött az oroszoknak”. Szerinte ez a magyar külpolitika csődje, hiszen Norvégia jelenleg olcsóbban és nagyobb mennyiségben szállít gázt Európának, az ország mégis ezzel az országgal került „kényes diplomáciai helyzetbe”.

A képviselő úgy látta: a helyzet a paksi előkészületekre is árnyékot vet, miután bebizonyosodott, hogy ha Oroszországnak finanszírozási nehézségeik vannak, gyorsan kihátrálnak bármilyen projektből.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette: Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását, ezért az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé irányítják.

A tájékoztatón Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő bírálta a bányászati törvény módosítását – amelyről kedden szavazott a Ház –, az ugyanis könnyíti a jelentős környezeti károkkal járó palagáz-kitermelést. Kifejtette: a változtatások értelmében a környezetvédelmi hatóságtól már első eljárásban nem kell engedélyeznie a kitermelést, csak szakhatóságként vesz részt. Kijelentette: palagáz-kitermelés ott folyhat, ahol alacsony szintű a szabályozás, így a változtatás Magyarországot „a harmadik világbeli országok intézményrendszerébe sorolja”.

Liberálisok: a Déli Áramlat meghiúsulása a kormány hintapolitikájának kudarca

Az MLP az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írja: miközben a kormány az utolsó pillanatig is látványosan és határozottan kiállt a Déli Áramlat mellett, annak meghiúsulása jól mutatja, mennyire hiábavaló volt „Orbánék keleti nyitása ezen a fronton is”.

Hozzáteszik: jól látszik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kénye-kedve szerint változtat leírt szerződéseken és megállapodásokon, ami fontos tanulságul szolgálhat Paks bővítésének ügyében is. A Liberálisok meggyőződése, hogy a bővítést nem titkosítani kell, hanem azonnali hatállyal felmondani – zárják a közleményt.

Együtt: A kormány forduljon Európa felé!

Az Együtt arra szólít fel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ismerje el, a keleti nyitás politikája megbukott, a kormány tervezze újra a magyar energiastratégiát, biztosítsa az ország energiaellátását, kül- és gazdaságpolitikájában pedig forduljon Európa felé. Az ellenzéki párt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében írta ezt azzal összefüggésben, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette: Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását.

Az Együtt szerint Orbán Viktor Vlagyimir Putyin legjobb barátjaként viselkedett az elmúlt években, „persze alárendelt, meghunyászkodó barátjaként”, és úgy kalkulált, hogy a Déli Áramlat megépítésével évtizedekre bebiztosíthatja oligarchái helyzetét Magyarországon. Most, hogy „térdre kényszerült” a Nyugattal szemben, Putyin félresöpörte ezt a barátságot, Orbán Viktor pedig olyan leckét kapott, amelyet vagy megtanul, vagy elbukik mindent – írták.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

palagáz nem ér semmit, már az amcsik is tudják belefürödtek, ha csak nem akarnak rengeteg földrengést

Az USA-val tettunk rossz lora.

"ha Oroszországnak finanszírozási nehézségeik vannak, gyorsan kihátrálnak bármilyen projektből."

Ti elolvastatok egyaltalan a nyilatkozatot? Az hol penzugyi nehezseg, hogy a bolgar lakajkormany usa parancsra nem engedi az epitkezest?

Az LMP szerint mit kéne tenni? Erről semmit nem tudunk, csak azt, hogy minden rossz. Csak a duma jön tőlük, semmi több.

És te honnét szereznél gázt Bulgáriának, nekünk, Szerbiának, Ausztriának?

"Az USA-val tettunk rossz lora."

Nem mi. A németek, az EU és Merkel kancellár.

"A Die Welt emlékeztetett arra, hogy a volt kancellár, Gerhard Schröder hivatali idejének végén kötelezte el magát az Oroszországot Németországgal összekötő Balti-tengeri földgázvezeték megépítésére. Merkel pedig ehhez való ragaszkodásával azt a vezetéket - azaz a Nabuccót - igyekszik megakadályozni, amely egyedüliként biztosíthatná a Moszkvától való nagyobb függetlenséget - írta a lap, utalva arra: Németország a legfőbb szószólója volt annak, hogy a Nabucco vezetéket vegyék ki az unió által tervezett konjunktúraélénkítő csomagból.

Az újság rövidlátónak nevezte ezt a politikát, hangsúlyozva, hogy az nem szolgálja Németország hosszú távú stratégiai érdekeit sem. Igaz, hogy a Balti-tengeri vezeték építéséről kötött szerződés nem mondható fel könnyen, annak ellenére sem, hogy jelentősen növelné az Oroszországtól való német energiafüggőséget. Ennek ellenére mindez nem jelentheti azt, hogy az egyszer elkövetett hibához ragaszkodni kell - vélekedett a lap.

Álláspontját védelmezve Berlin azzal igyekszik érvelni, hogy a Nabucco megépítése aligha jelenthet gyors hozzájárulást a konjunktúra élénkítéséhez - írta a Die Welt, elismerve, hogy ez igaz lehet. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy olyan projektről van szó, amely erősíti Európa biztonságát. Ezért mindenképp megéri, hogy pénzt költsenek rá - fogalmazott az újság."
http://hvg.hu/gazdasag/2009032..

Szóval, honnét jöjjön a gáz, meg az olaj? A megújulókkal egyelőre semmire nem mennénk, olyan drága, egyébként is, az egyelőre csak duma, a gáz pedig a jelen kikerülhetetlen szükséglete.

Putyin megvonta a vállát, ha nem kell, hát nem erőlteti. És most csend van, nincs mi ellen tiltakozni, de érdekes módon ötletek sincsenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés