Obama két évig republikánus többséggel néz szembe az amerikai Kongresszusban

2014. november 5. 7:55
Elhódította az amerikai Republikánus Párt a többséget a szövetségi felsőházban, miután – saját korábbi pozícióinak megőrzése mellett – hétnél több, eddig demokrata kézen lévő szenátusi mandátumot megszerzett a keddi „félidős” választásokon. Így az amerikai képviselőházban és a szenátusban is republikánus többség lesz Obama maradék elnöki ciklusa alatt.

A szövetségi törvényhozás mindkét kamarája a republikánusok ellenőrzése alá kerül 2015 januárjától, miután a konzervatív párt a képviselőházban is megőrizte, sőt tovább növelte fölényét. A szenátus elhódítása a demokratáktól a legdrámaibb politikai fordulatot jelenti Washingtonban Barack Obama hivatalba lépése, 2009 óta. A republikánusok ugyanis minden eddiginél nagyobb engedményekre kényszeríthetik az elnököt, akinek a mozgástere kormányzása utolsó két évében jelentősen leszűkül.

A republikánusoknak, akiknek legkevesebb 52 szenátoruk lesz lesz a 100 tagú szövetségi felsőházban, amelyben legutóbb 2006-ban sikerült többségbe kerülniük. A győzelmükhöz legkevesebb hat mandátumot kellett elvenniük politikai ellenfeleiktől. A szenátusi választások kedden nem zárultak le, mert Louisianában – ahol sem Mary Landrieu hivatalban lévő demokrata szenátor, sem legfőbb kihívója, a republikánus Bill Cassidy nem kapta meg a szavazatok 50 százalékát – második fordulót tartanak december 6-án.

Harry Reid, a szenátusi demokrata többség jelenlegi vezetője nyilatkozatban gratulált Mitch McConnelnek, a republikánus kisebbség kedden Kentuckyban újraválasztott vezetőjének győzelméhez és ahhoz, hogy ő lesz az új felsőházi többségi vezető. Reid egyúttal leszögezte, hogy „a választók üzenete világos: azt szeretnék, ha együttműködnénk”, és kifejezte készségét, hogy utódjával közösen munkálkodjon a középosztály érdekében.

A republikánusok egyébként Floridában megnyerték az év legkiélezettebb kormányzóválasztását is: az állam hivatalban lévő első embere, Rick Scott a demokrata színekben induló Charlie Crist támadását verte vissza. Crist korábban, még republikánusként volt már az állam kormányzója. A floridai küzdelem eldöntésére a két fél több mint 100 millió dollárt áldozott.

Wisconsinban is újraválasztották a republikánus kormányzót, Scott Walkert, akinek 2012-ben sikerült túlélnie egy visszahívási szavazást, miután korlátozta a közalkalmazottak szakszervezeteinek jogait. A győzelem nyomán a várakozások szerint Walker 2016-ban pártjának egyik elnökjelölt-aspiránsa lesz.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez bizony igaz és ha ez így marad az elnökcsere után is és ehhez egy republikánus elnök kapcsolódik, akkor az Obamamaki féle tesze-tosza bizonytalankodó langyosságnak vége.

Sajnos, megint ostobaságot beszélsz.
Erre nincs módjuk, bár neked - jellemző módon - megfelelne, hogy egy idegen hatalom a magyar belügyekbe csak úgy belecsaphasson.
Szánalmas a lelkivilágotok.
Valószínűleg túl fiatal vagy ahhoz, hogy tudd, pontosan ezt tette a Szovjetúnió az ötvenes években a "Béketábor"-on belül.

Nagyon kell igyekeznünk, hogy távol maradjatok a hatalomtól, a frusztráltságotok teljesen elvette az eszeteket.

Ja, és mivel az USA-ról van szó, amit a republikánus vezetésről írtam, az alatt azt értettem, hogy a nemzetközi politikai életben a republikánusok hajlamosabbak erőből, katonai erőből való politizálásra. Eddig legalább is így volt.
És kis pitiánerkém, ez nem azt jelenti, hogy holmi 10 millió dolláros korrupcióval fognak szarakodni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés