Magyar offshore gázcégeket talált egy svájci lap

2014. november 4. 9:29
Lakatos Benjámin, a MET Csoport vezetője körül koncentrálódó céghálózatról ír a Tages Anzeiger. A MET tulajdonosai közt van negyven százalékos részesedéssel a Mol, valamint közvetve több másik cég, amelyek közül kettőről most kiderült, hogy szintén Lakatoshoz köthetők. A MET csoport több tagja is a svájci Zug kantonban van bejegyezve.

A MET csoport energetikai vállalat vezetője, Lakatos Benjámin a céget tulajdonló másik két vállalatnak is tulajdonosa a svájci Tages Anzeiger cikke szerint. MET csoport tulajdonosai közt van a Mol is, negyven százalékos részesedéssel. A MET azzal vált ismertté, hogy egy kormányrendeletnek köszönhetően nagyon kedvezően tudott gázt beszerezni, és így ötvenmilliárdos adózott eredményt ért el 2012-ben – emlékeztet az Átlátszó.

Az Átlátszó korábban azt is megírta, hogy a fehérvári focicsapat tulajdonosa, a felcsúti fociakadémiát is finanszírozó Garancsi István és a korábbi wallisos Nagy György. A MET ötven százalékos tulajdonosa egy ciprusi holding. Egyébként a svájci Zug kantonban is eléggé kedvezők az adófeltételek, ezzel kapcsolatban Lakatos Benjámin a Tages Anzeigernek azt mondta: nem tiltja semmi, hogy egy cég keresse a kedvezőbb adózási környezetet.

A Tages Anzeiger rámutat: Lakatos a csoport két, egyenként 10 százalékos részesedéssel bíró tulajdonos cégét is birtokolja. 

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én nyugodtan alszom, a miniszterelnök azt mondta, hogy hazánkban a zéró tolerancia az úr.

Minden nép olyan vezető réteget emel fel, ültet a nyakába és tart el fényesen, amilyet megérdemel.

A látszólag egymásnak feszülő pártok kakaskodása csak parasztvakítás. Mikor közös az anyagi érdekük, villámgyorsan nagykoalícióba tömörülnek. Vállt vállnak vetve, közös erővel korszerűsítik, fejlesztik tovább lopásmódszertanukat, a nép kizsigerelését.

Vajon hogy számolnak el a lelkiismeretükkel a túlvilágon, ahová sajnos nem a beszari birka nép aktív közreműködésével jutnak???

Ez van; a világ legtöbb országára jellemző, hogy a politikai-gazdasági elit óriási mértékben lop: mert megtehetik. Magyarország nincs, sohasem volt és szerintem nem is lesz azon kisszámú nemzetek között, ahol a elit és a társadalom igyekszik elviselhető keretek között tartani, adott esetben megszüntetni az ilyen lopásokat.

Válaszok:
Felebarát | 2014. november 4. 11:38

jah eddig 30%-ot loptak el egy forintból, most 70%-ot

Én is az arányokról beszéltem.

tényleg ilyen elmebetegek lehetnek képviselők, megint az okozatot adóztatják és nem az okot keresik

LOL

Ügyes ködösítés, sikálás, függetlenül attól, hogy lehet az állításokban igazság, de ez a teljes igazság egy szelete. Annyira azért nem ügyes, hogy a szakmai kritériumoknak is megfelelne. Amolyan teológusi agymenés a Benedek írás.

Lakatos Benjámin 2001-től a MOL dolgozója. 2007-ben alapított MOL Energiakereskedő Kft. ügyvezetője, majd 2009 decembere óta a mára már a közép-európai régió több országában aktív, svájci központú MET Csoport vezérigazgatója, továbbá a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség Igazgatótanácsának tagja.

Mindez arra enged következtetni, hogy a céghálózat a balliberális kormány alatt alakult ki és terjeszkedett. Így az lenne a racionális, ha ettől az időponttól kerülne átvilágításra.
„2009. december 18-án a MOL Nyrt. mellett a Normeston Ltd. szerzett 50%-os résztulajdont a vállalatban. A Társaság és az időközben megalapított ausztriai, román, szlovák, horvát és svájci leányvállalatainak együttes célja – missziójának megfelelően - a nemzetközi földgázpiacokra való belépés volt.
A cégcsoport tradicionális európai földgázpiacon való dinamikus növekedése azonban újabb szervezeti átalakítást igényelt, amelynek eredményeképpen 2012. november 15-én a Normeston Ltd. 50%-os résztulajdonát az RP Explorer Liquid Fund Ltd. pénzügyi befektető vette át. A MET Csoport tulajdonosi struktúrája a következő:

50%-os résztulajdonos: WISD Holding Ltd.*
40%-os résztulajdonos: MOL Nyrt./Ticinum Kft.
10%-os résztulajdonos: MET ManCo AG

* Az RP Explorer Fund Ltd. 2014. február 28-i hatállyal WISD Holding Ltd.-re módosította a nevét.

2013-ban új üzletág, az árampiac felé is nyitott a csoport, ezáltal tovább szélesítve a termékportfoliót.” – olvasható a MET Magyarországi Zrt. honlapján http://hugas.met.com/hu/tarsas..

Az index pedig a következőket írta: „A cég 2007-ben még 100 százalékban a Mol tulajdonában állt, majd 2009-ben a felét megvette egy Normeston Trading Ltd. nevű belize-i cég, amely mögött a legtöbben orosz köröket sejtettek. Az orosz sajtó szerint a Normeston Trading Limited egy bizonyos Mihail Arusztamov (aki 2012-ig a Transznefty igazgatóhelyettese volt) és egy meg nem nevezett Lukoil-igazgatóhelyettes biznisze.
2012-ben aztán a Normeston kiszállt, részét megvette a kajmán-szigeteki RP Explorer Liquid Fund és a svájci ManCo. 2013-ban került a képbe közvetett tulajdonosként a ciprusi Westbay, valamint a szintén ciprusi Inather Trading Ltd., amely 10 százalékos közvetett tulajdont szerzett a cégben.”
http://index.hu/gazdasag/2014/..

Érdemes lenne azt is megvizsgálni nagyító alatt, hogy 2009-ben milyen ügyletek folytak és esetleg vannak e magyar-orosz kapcsolatok kormányzati szinten.

A kedvezményesen eladott gáz esetében pedig jó lenne, ha a számokat is ismernénk, mennyiség, beszerzési ár, továbbértékesítési ár, időpont, hely, irányultság, kinek. Még az sem biztos, hogy a 50 milliárdos nyereség csak a MVM által kedvezményesen „értékesített” gázból származik.

Az írásokból, a céghálózatból jól látható, hogy a szerteágazó cégek kapcsolódnak össze, s a legtöbbjük nem magyarországi székhelyű. Ennek következtében a média által közölt adatok csupán részek, ellenőrizhetetlenek, emiatt megbízhatatlanok.

Mindezek figyelembevételével és okán, már 2009-ben – amennyiben tényleges volt benne tulajdonrésze a MOL-nak – el kellett volna adni a részvényeket és minden közvetlen kapcsolatot meg kellett volna szüntetni a társasággal. Ezt kellene most is tenni, mert az egész szövevényes és átláthatatlan. Ebből eredően ellenőrizhetetlen és mindig fennáll egy bukás lehetősége.

Nem számítok rá. Majd jönnek, hogy a FIDESZ-t védem. A vád pedig kérdésként az lesz: Ha az egyik nem megfelelő magatartást tanúsít, akkor elnézőnek kell a másikkal lenni?

A bejegyzésem azonban nem erről szól, hanem arról, minden történetet az elejétől kell megvizsgálni ok-okozati összefüggésben, s ebből levonni következtetést és amit nem tettek meg korábban, most meg kellene tenni.

Ettől függetlenül magasról teszek rájuk. A véleményem, amely a sajátom leírtam és a többi nem érdekel.

Ezt az állítást soha nem vitattam. Most se.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés