A Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítaná Kim Dzsong Unt az EU

2014. október 9. 9:52
Az EU és Japán közösen dolgozik azon az ENSZ-határozattervezeten, amelynek alapján a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítanák Kim Dzsong Unt. Észak-Korea vezetőjét emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolhatják meg. A határozattervezetet az ENSZ most zajló közgyűlésén akarják elfogadtatni.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának vizsgálóbizottsága februárban készített el egy jelentést az észak-koreai helyzetről, miszerint a rezsim megrendelésére módszeres a kínzás az országban, valamint éheztetik a lakosságot, kivégzéseket hajtanak végre és nagyjából 120 ezren vannak munkatáborokban.

A jelentés azt is javasolta, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság járjon el az Észak-Koreában elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

Az EU és Japán most egy ENSZ határozattervezetet dolgoz ki, amely alapján Hágában bíróság elé állíthatnák Kim Dzsong Un észak-koreai diktátort. A tervezetet egyelőre zárt ajtók mögött terjesztik az ENSZ-ben. A tervezetet az ENSZ közgyűlésének most zajló ülésszakkán fogadtatnák el.

Azonban még ha el is fogadja a közgyűlés a határozatot, eléggé valószínűtlen, hogy annak könnyen érvényt lehetne szerezni, Kim Dzsong Un ugyanis nem szokta elhagyni Észak-Koreát, kiadni pedig úgysem fogják – összegzi a hvg.hu.

 

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés