Német Etikai Tanács: Alapjog a vérfertőzés

2014. szeptember 25. 9:40
A vérfertőző szexuális kapcsolat önként beleegyező felnőttek közt olyan alapjog, ami felülírja a család védelmének absztrakt jogát – mondta ki a Német Etikai Tanács a Telegraph tudósítás szerint, szembemenve a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság ítéletével is. A német kormány nem fogja követni a testület javaslatait.

A vérfertőző szexuális kapcsolat önként beleegyező felnőttek közt olyan alapjog, ami felülírja a család védelmének absztrakt jogát – mondta ki a Német Etikai Tanács a Telegraph tudósítása szerint. A testület szerint a büntető törvénykönyv nem alkalmas arra, hogy társadami tabukat fenntartson.

 
A tanács határozata azután látott napvilágot, hogy egy családos testvérpár férfitagját három év börtönre ítélték vérfertőzését Szászországban. A testvérpár kis korában nem ismerte egymást, a férfi már felnőtt, a lány 16 éves volt, amikor találkoztak. Családot alapítottak, négy gyermekük van, ebből kettő fogyatékos. Az ítéletet a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is helyben hagyta.
 
A család felbomlott, miután a bírósági döntés következtében a gyermekeket elvették a szülőktől. Az etikai tanács szerint viszont a bíróság nem hivatkozhatott volna arra, hogy a vérfertőző kapcsolatból származó gyermekeknél nagyobb az esélye a fogyatékosságnak, mivel más párok esetében, ahol ugyanez a veszély fennáll, ez nem jogi akadálya a kapcsolat legalitásának.
 
A legtöbb európai országban a vérfertőzést bünteti a törvény, Franciaországban viszont Napóleon idejében eltörölték az ilyen irányú törvényeket. A Max Planck Intézet felmérése szerint a németek négy százalékának volt életében „vérfertőző tapasztalata”. A német kereszténydemokrata kormánypárt szóvivője szerint Angela Merkel kormánya nem fogja követni az etikai tanács javaslatait.

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt az Etikai Tanácsot Erkölcstelenségi Tanácsra kell átkeresztelni, tagjait bíróság elé állítani.

Az ész (és a tudomány ) megáll. Nem elég bizonyíték a tiltás szükségességére a négyből két sérült gyermek világra jötte ?

Tudomásom szerint Egyiptomban a fáraóknál volt szokás családon belül házasodni (féltestvérek stb.). Különben elég megnézni Eknaton fáraót, egy rakás valószínűleg genetikai eredetű "hibája" volt...A görögöknél, rómaiknál a homoszexualitás (inkább biszexualitás) aránylag elfogadott volt, de a testvérházasság szerintem nem. Azt, hogy egy két őrült császár mit csinált azt, nem lehet általánosítani.

1. Igenis vannak értelmes "tabuk" : a vérfertőzés is ilyen /pl. a rokoni szálak áttekinthetetlenné válása ; genetikai anomáliák /.
2. Ma egy rossz divat az emberi természet elrelativizálása : a "szabadság" az , ha bármit megtehetek . A gyakorlat és a tapasztalat azonban azt igazolja , hogy a figyelembe nem vett előzetes adottságok utólag mindig "bosszút állnak" /pl. ökológiai katasztrófa/.

marpedig attol hogy mindketten beleegyeznek meg nincs joguk hozza.

ha irunk egy papirt hogy pl levagom a szomszedom labat, es o beleegyezik, az is lehet ket felnott ember dontese, de attol meg nem lenne legalis.

vagy mittudomen, vannak szadista emberek sok penzzel, azok szereznenek szegenyeket akiket kinozhatnak jopenzert. Beleegyezesen alapulna, megse lenne legalis.

Szoval ez a beleegyezeses magyarazat nagyon halvany.

Hülye németek.
Az eset meglehetősen egyedi, ritkán fordul elő az ilyen. Erre van a bíróság, hogy enyhítő körülménynek tekintse azt, hogy nem ismerték egymást.
Nem törvényt kellene hozni, ezzel kiengedni a szellemet a palackból.

"Kíváncsi lennék, hogy az ilyen "etikai tanács", vagy micsoda, tagjait hogyan válogatják össze..."
Ugyan már! Egy csomó ilyen "etikai tanács" szellemében hozott jogszabály szabályozza az életedet, csak nem veszed észre.
Például Mo-on (és néhány más országban is) kimutatható, hogy AIDS-esek túlnyomó többsége vagy bizonyos (jól beazonosítható) harmadik világbeli országból vándorolt be, vagy ilyen személyektől fertőződött. Erre a racionális reagálás az lenne, hogy az említett országokból érkezőket kötelező szűrővizsgálatnak vetnék alá. Viszont az európai normák jegyében ez tilos, mert durva diszkriminációnak számít.

Eddig még a weimari köztársaság sem jutott.

A majmoknak is van annyi 'eszük', hogy közös anyától származó egyedeik nem párosodnak.

A teljes céltalanság megbosszulja magát.

Igaz, nem kell a zongoralábakat is elfedni (ahogy állítólag a viktoriánus Angliában megtörtént). Hagyjuk a természetre, hogy tegye a dolgát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés