Német Etikai Tanács: Alapjog a vérfertőzés

2014. szeptember 25. 09:40

A vérfertőző szexuális kapcsolat önként beleegyező felnőttek közt olyan alapjog, ami felülírja a család védelmének absztrakt jogát – mondta ki a Német Etikai Tanács a Telegraph tudósítás szerint, szembemenve a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság ítéletével is. A német kormány nem fogja követni a testület javaslatait.

A vérfertőző szexuális kapcsolat önként beleegyező felnőttek közt olyan alapjog, ami felülírja a család védelmének absztrakt jogát – mondta ki a Német Etikai Tanács a Telegraph tudósítása szerint. A testület szerint a büntető törvénykönyv nem alkalmas arra, hogy társadami tabukat fenntartson.

 
A tanács határozata azután látott napvilágot, hogy egy családos testvérpár férfitagját három év börtönre ítélték vérfertőzését Szászországban. A testvérpár kis korában nem ismerte egymást, a férfi már felnőtt, a lány 16 éves volt, amikor találkoztak. Családot alapítottak, négy gyermekük van, ebből kettő fogyatékos. Az ítéletet a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is helyben hagyta.
 
A család felbomlott, miután a bírósági döntés következtében a gyermekeket elvették a szülőktől. Az etikai tanács szerint viszont a bíróság nem hivatkozhatott volna arra, hogy a vérfertőző kapcsolatból származó gyermekeknél nagyobb az esélye a fogyatékosságnak, mivel más párok esetében, ahol ugyanez a veszély fennáll, ez nem jogi akadálya a kapcsolat legalitásának.
 
A legtöbb európai országban a vérfertőzést bünteti a törvény, Franciaországban viszont Napóleon idejében eltörölték az ilyen irányú törvényeket. A Max Planck Intézet felmérése szerint a németek négy százalékának volt életében „vérfertőző tapasztalata”. A német kereszténydemokrata kormánypárt szóvivője szerint Angela Merkel kormánya nem fogja követni az etikai tanács javaslatait.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/75030