Cáfolja az Indexet a megdöbbent nemzetpolitikai államtitkár

2014. szeptember 16. 15:42
A nemzetpolitikai államtitkárság megdöbbenését fejezi ki az Index keddi cikkével kapcsolatban, amely „az egyéni tapasztalatok általánosítása és a gyakran alapot nélkülöző nagyságrendek valóságként történő bemutatásával kívánja” az egyszerűsített honosítást lejáratni. Wetzel Tamás nemzetpolitikai helyettes államtitkár kedden az MTI-vel azt közölte: az államtitkárság jogi lépéseket kezdeményez a közzétevő médiummal szemben.

Mint a helyettes államtitkár közleményében kifejtette: a cikk nem nélkülözi az egyszerűsített honosítási eljárásra vonatkozó jogszabályi és gyakorlati ismeretek hiányára utaló megjegyzéseket, annak szakmai tartalmát minősítve. A cikkben foglaltakat közzétevő médiummal szemben jogi lépéseket kezdeményeznek, egyúttal várják az Index tételes bizonyítékait, hogy igazolja a leírtakat.

Az államtitkárság eddig sem titkolta, hogy az egyszerűsített honosítással összefüggésben tapasztalhatóak visszaélések, de az érintett szervek azok megelőzése és felderítése során a lehető legnagyobb körültekintéssel kiválasztott eszközöket alkalmazzák. Ennek eredményeképpen jelentős emelkedés tapasztalható a jogosulatlan kérelmezők elutasításában és a csalárd módon megszerzett állampolgárságok visszavonásának kezdeményezésében. Emellett az eljáró szervek indokolt esetben a nyomozó hatóságok és nemzetbiztonsági szolgálatok felé megkereséssel élnek, amely alapján szintén emelkedés figyelhető meg a megindított eljárások számában – mutatott rá Wetzel Tamás.

Wetzel hozzátette: az elmúlt időszakban több intézkedés is született annak érdekében, hogy a visszaélések lehetőségét kizárják. A nyelvtudás ellenőrzése során az ügyintézők a szakmai iránymutatások figyelembevételével a lehető legalaposabban járnak el. Felhívják a figyelmet arra, hogy az eljárás során több alkalommal is sor kerül a nyelvi készségek vizsgálatára. A visszaélések megelőzése érdekében az eljáró hatóságok többnyelvű tájékoztató felhívásokban informálják a leendő kérelmezőket arról, hogy mind a nyelvismeret, mind pedig a kérelem személyes benyújtása elengedhetetlen feltétele a kérelem pozitív elbírásának.

Kiemelte, hogy több olyan visszajelzés is érkezett a magyar közigazgatás szervei felé, hogy az egyszerűsített honosítás intézményének megkérdőjelezését külföldi titkosszolgálatok vagy politikai erők generálták, annak érdekében, hogy esetenként elijesszék a jogszerű kérelmezőket az magyar állampolgárság megszerzésétől, vagy politikai tőkét kovácsoljanak a valótlan tények állításából – írta a helyettes államtitkár.

Az Index cikkében kedden azt írta: elképesztő maffia épült a kettős állampolgárságra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Több ukrán banda és magyar ügyvédi iroda is ráállt a hatalmas bizniszre – olvasható az írásban.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nyelvtudást utólag is lehet ellenőrizni, feltéve hogy Mo-n tartózkodik a delikvens.

Nem "újmagyar", hanem "újszékely".

És ezt egészen másra használták.

Szerintem itt Wetzel Tamás az, aki szokásos kormányzati módon hazudik: a saját maguk által adatok szerint is már több, mint 10,000 kérelmet dobtak vissza Ukrajnából. Ebben nincsenek benne az átment csalások vagy csalásközeli esetek.

http://vs.hu/huszezren-hasalta..

Egy izgalmas oknyomozó újságcikket olvasunk. Egyes következtetései lehetnek helytelenek, de ez a műfaj velejárója. Az adatok egyáltalán nem cáfolják a leírtakat - sőt. Amúgy a visszaélésekről a kormányzat is beszélt már, részben emiatt is változtatták meg a nredszert. Egy szakszárdi nőt emiatt vitt el a rendőrsé pont az esküvője előtt. Az adekvát válasz a kivizsgálás lenne (nem egy hétvége alatt).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés