Zavargások Amerikában: kivonják a Nemzeti Gárdát Fergusonból

2014. augusztus 22. 6:48
Jay Nixon missouri kormányzó csütörtökön elrendelte, hogy a Nemzeti Gárda egységei kezdjék meg a kivonulást St. Louis Ferguson nevű elővárosából, ahol zavargások törtek ki, miután szeptember 9-én egy fehér rendőr agyonlőtt egy fegyvertelen tizenéves fekete fiút.

Az intézkedést az tette lehetővé, hogy a rendet a kormányzó megítélése szerint nagyrészt sikerült helyreállítani, és ezért többé nincs szükség a hétfőn kivezényelt tartalékos katonai egységek további jelenlétére. Barack Obama elnök kedden arra szólította fel Nixont, hogy csak korlátozott mértékben éljen a Nemzeti Gárda bevetésének eszközével. A szerda esti tüntetés már javarészt békés volt.

Eric Holder igazságügyi miniszter, aki szerdán Fergusonban járt csütörtöki washingtoni sajtóértekezletén kijelentette, hogy a városban az elmúlt két hét során tapasztalt nyugtalanság rávilágított azokra az országosan jelenlévő problémákra, amelyek olyan helyeken mutatkoznak meg, ahol megrendült a bizalom a rendőrség és a lakosság között.

Ez megzavarta azt a párbeszédet, amelyet véleményem szerint folytatnunk kell. Eljött az idő, hogy konkrét lépéseket tegyünk” – mondta. A tárcavezető szerint „a történelem más városokban is parázslik a felszín alatt”, nemcsak Fergusonban. A The New York Times beszámolója szerint Holder, aki találkozott település elöljáróival, a hatóságok képviselőivel és a lelőtt Michael Brown szüleivel is, szerdán kijelentette, hogy az incidens és az azt követő viszály mind szakmailag, mind emberileg megviselte, mert ő nemcsak az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, hanem feketebőrű is. Felidézte egyik megalázó élményét, amikor a rendőrök egyszer New Jerseyben leállították az úton, és minden ok nélkül átkutatták autóját.

Miközben a szövetségi hatóságok vizsgálják, hogy a rendőrség megsértette-e a polgári jogokat, a nagyesküdtszék megkezdte a bizonyítékok mérlegelését a szeptember 9-i incidens ügyében. A helyzetet bonyolítja, hogy a helyi afroamerikai közösségből sokan elfogultsággal vádolják Robert P. McCulloch St. Louis megyei ügyészt, akinek apját egy fekete férfi ölte meg, amikor ő még gyerek volt. McCulloch közölte, hogy nincs szándékában lemondani az ügyben játszott szerepéről.

A nagyesküdtszék várhatóan csak hetek múlva dönt majd arról, hogy vádat emel-e Darren Wilson rendőr ellen, aki lelőtte Brownt. Arról, hogy az incidens során mi történt, ellentmondó információk láttak napvilágot. Wilson környezetéből olyan verzió szivárgott ki, hogy a rendőrnek a fegyvert önvédelemből kellett elsütnie, Brown pártján pedig többen úgy tanúskodtak, hogy a hatóság emberével dulakodásba keveredő fiú meg akarta adni magát, amikor lelőtték.

Közben a St. Louis-i városi rendőrség nyilvánosságra hozott egy mobiltelefonnal készített videofelvételt, amely egy másik fekete fiatalember, a 25 éves Kajieme Powell keddi halálának körülményeit rögzítette. Powellt két fehér rendőr lőtte agyon néhány kilométerre Fergusontól. Sam Dotson St. Louis-i rendőrfőnök szerint a videó, amit egy szemtanú készített, alátámasztja a rendőrségnek az esettel kapcsolatos verzióját, miszerint Powell zavarodott volt, kés volt a kezében és miközben közeledett a hatóság embereihez, azt sürgette, hogy lőjék le.

A felvétel tanúsága szerint legkevesebb 12 lövés dördült el. A St. Louis-ival ellentétben a fergusoni rendőrség hosszú ideig azt sem volt hajlandó közölni, hogy Brownt hat lövés találta el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A mandiner már látja a folytatást, szeptember 9-ről beszél, amikor is lelőtték a fiút.

Nógrádi György arról beszélt, hogy néhány év, s elesik a fehér Amerika, ezek csak előjátékok. Milyen véletlen, hogy a bíró édesapját megölték a négerek. Biztosan véletlen volt, az édesapa provokálta ki, hogy végezzenek vele.

Ilyenkor azért őszintén megértem Izrael migrációs politikáját, nekik van igazuk, Izrael maradjon meg az izraelieké. Toloncoljanak ki minden idegent.

A franciák már szintén közelről élhetik át a normális életvitelre, beilleszkedésre alkalmatlan kisebbségekkel való együttélés örömeit. A rendőrök már ott sem mernek bizonyos városi övezetekbe bemenni.

A felvételen az látható, hogy az áldozat maga kereste a bajt, miért ment oda a rendőrökhöz, miért viselkedett agresszíven. A normális embert nem lövik le a rendőrök az USA-ban sem.

Nálunk a rendőrök meg elszaladnak, ha egy cigányt meglátnak, nem akarnak jelentést írni és verést kapni.

Nógrádi György szerint a helyzet drámai, s első számú oka az amerikai gazdasági helyzet súlyos állapota.

Az ötven rendőr közül csak egy a fehér, de ha mind az ötven fekete lenne, akkor is maradna az alaphelyzet, a szegénység,az óriási társadalmi különbségek továbbélése.

A négerek csodát vártak Obamától, gazdasági-szociális felemelkedést, s ez nem következett be. Nógrádi csak egy a sok elemző közül, aki szerint tíz év múlva Kína átveszi a világgazdaság irányítását, az USA gazdasága már most agonizál.

Csak zárójelben, számos elemzés szerint az USA ezért robbantja ki a helyi háborúkat,az ukrajnai válságot,mert el kívánja terelni az amerikai lakosság figyelmét a súlyos gazdasági gondokról, s emellett meg kívánja állítani a Peking-Moszkva tengely robogását. Láthatóan egyik sem sikerül neki.

Nógrádi szerint az USA már ma is nagyon sokat veszített nemzetközi súlyából, egy a sok szereplő közül.

A helyzet megoldhatatlanak tűnik, minden, amit az amerikai kormány tesz, csak felületi kezelés, mondja a szakértő. Európának tanulnia kellene abból, ami most az USA-ban történik, hiszen az amerikai modell az európai előképe lehet, mármint az etnikai problémákat, a fehér ember bukását illetően.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2014. augusztus 22. 9:37

"Európának tanulnia kellene abból, ami most az USA-ban történik, hiszen az amerikai modell az európai előképe lehet, mármint az etnikai problémákat, a fehér ember bukását illetően."

Ez a lényeg, ezt kéne látni Európának, de a jelenlegi vezetők nem akarják, vagy nem képesek erre, esetleg nem engedik nekik.

Ezzel magyarázható az Orbán beszéd elleni, főleg amerikai, az EU-t fellépésre uszító hisztéria, és az az árulkodó mondat, hogy ha Európa nem lép fel ellene, mások is átvehetik ezt a gondolkodást.

természetesen nem, de ezt én nem is mondtam.

A maszatoló kampányújságírás szép példája amit az origo, nol, index, hvgl művelt a fergusoni eset kapcsán. Az elhunyt tettestárs, a szülők-rokonok beszámolói és a szélsőségesen fehérgyűlölő néger polgárjogi banditák véleményei alkották e cikkek alapvetését, melyben a békés afroamerikai tinédzser mackó, aki első egyetemi félévét augusztus közepén kezdte volna, egy rasszista rendőr packázásának lett áldozata, feltett kézzel várva a tarkólövést. A nol egyenesen Rasszizmus futó cím alatt jelentetett meg vagy 4 fergusoni elemző cikket.
Néhány jellegzetes motívum:
„A fegyvertelen fiú szemtanúk szerint kezeit – a megadás jeleként – felemelte, mielőtt a fehér járőr, Darren Wilson több golyót is beleeresztett. A feszültség azt követően hágott a tetőfokára, hogy a hatóságok gyanúsítottat csináltak az áldozatból: a rendőrség szerint az egyetemi tanulmányai előtt álló, eddig rendes fiúnak tartott Michael a halála előtt cigarettát lopott egy vegyesboltból, és megfenyegette az eladót. Erről azonban a járőr nem tudott, nem ez állt a szóváltás, majd a lövöldözés hátterében…”
“Az etnikai típusú statisztikák a gondok megoldásához segítenek, bűn a rasszizmus élesztésére felhasználni őket. “
“Fergusonban azt is panaszolják, hogy a (fehér) rendőrök a feketéket aránytalanul nagy számban állítják meg közlekedési kihágásokért. Az önkormányzat számára a pénzbüntetés az egyik fő bevételi forrás.Ha az autót behelyettesítjük kerékpárral, roppant közelinek tűnik a módszer…”

Ehhez képest a Daily Mailben már három napja a következő összefoglalás olvasható az esetről:
1. Az egyetemre készülő ártatlan tini-mackó egy vegyes boltból cigarettát rabolt az eladót megfélemlítve, amit a tulaj jelzett a rendőrség felé (negyed órával a végzetes lövések előtt)
2. Egy azóta előkerült hangfelvétel tanúsága szerint a tinédzserek az út közepén kolbászoltak, emiatt a serif melléjük hajtott és leküldte őket az útról- ekkor már volt szóváltás közöttük
3. A serif pár száz métert tovább hajtott mikor a rablásról szóló értesítést megkapta a személyleírással, rögtön rájött, hogy az előbbi srácok azok- ezért visszahajtott és intézkedni próbált.
4. Erre barna maci először ráfeküdt az ajtóra, hogy meggátolja a rendőr kiszállását, majd feltépve az ajtót bemászott és dulakodott a rendőrrel, arcon ütötte és majdnem megszerezte annak pisztolyát, ami akkor sült el először véletlenül, de nem talált senkit.
5. A fekete gólya ekkor kiszállt és sietősen távozott, de rendőrünk végre vérző fejjel kimászott a kocsiból, és felszólította a tinédzsereket, hogy álljanak meg.
6. Brown ekkor megfordult és el kezdte rákegyekizni a serifet, majd a következő felszólításra hirtelen nekitámadt a rendőrnek.
7. Aki nem a borsodi simulékony konfliktuskezelő, hanem amerikai valódi rendőr volt, olyan előírások komolyan vételével, mint hogy az elkezdett eljárást be kell fejezni- így az egyre közeledő feketevonatot lövésekkel próbálta megállítani- de az nehezen ment a pisztoly űrtartalma és a mozgásba lendült 130 kilós tini tömege miatt, így az egész tárat kilőtte mire célt ért.
Hát röviden ennyi, kíváncsian várom a tárgyalást, gondolom Wilson őrmestert kitüntetik és a tanúvédelmi program keretében új személyazonosságot kapva fehérebb vidékre vezénylik. Hiszen ott azért a tények szoktak számítani és a bíróság annak fogja látni a történetet ami: egy kábszeres afroamerikai hím sikeres öngyilkossági kísérletének.

Ez a 130 kilós elsős egyetemista-tini a kifinomult öngyilkossági kísérletein kívül rap-szárnybontogatásairól (fekete gólya???) is maradandót alkotott. Mivel a legjobb rapper a halott rapper -eme szubkultúra szerint, Big Mike legalább megpróbálta...

„SMH Luh Vee:
I’ll be counting money by myself
I’m a rich nigga so I got that wealth
I fuck three [???] hos by myself
While I’m smoking on this [!?!?]
When the sun goes down
You in trouble now”


“Jennings Station Road Freestyle:
Every time I call your bitch I make her cum
And when she comes I’m cumming all over her tush
I beat that pussy up
I’m smoking purple
I roll fat blunts they look just like my thumb
While I bless him with a dick on his face”

" Freestyle Big’Mike:
With this Glock in your face
And you betta not make a sound
And I only like white men on my money [???]
Those who are last shall be first,
Whites on the bottom
He musta walked up and unloaded because there was no stopping him
Somebody else layin’ across the street, must be his partner
Damn."

"Forgiveness:
Smoking on this dope, till I choke.
Motherfuckers
Motherfucker, fuck you and your opinions
Do you do smoke weed, keep doing what you do best"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés