Cáfolja a Külügy az orosz fegyverszállítós vádakat

2014. augusztus 15. 21:57
Moszkva egy idáig ismeretlen magyar nyelvű honlapra hivatkozva azzal vádolja Magyarországot, hogy fegyvert szállít Ukrajnának. A budapesti külügy határozottan cáfolja az orosz vádakat, a magyar honvédség csak az egyik raktárbázisból szállít át harcjárműveket egy másikba.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a leghatározottabban cáfolja, hogy Magyarország haditechnikát szállítana Ukrajnába. A tárca közleményében kiemelte: a magyar honvédség az egyik raktárbázisból szállít át harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket vasúton a honvédség másik hadianyagraktárába. A szállítmányok nem lépték át a magyar országhatárt, és nincsenek összefüggésben az ukrajnai eseményekkel, azok a honvédség logisztikai ellátórendszerének több éve tervezett átalakításával kapcsolatosak.

A közleményben azt írták, hogy az az ismeretlen internetes portál, amelyen ez az álhír megjelent, már többször közölt a honvédséggel kapcsolatos, minden valós alapot nélkülöző tartalmakat. Az orosz külügyminisztérium pénteken este a hídfő.net internetes újság hírét kommentálva közölte, hogy „a Kijevnek szánt, Magyarországról származó fegyverszállítmányok nyílt megsértését jelentik azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket Budapest a hagyományos fegyverek exportja területén vállalt”.

Moszkva szerint T-72-es harckocsikat szállítunk

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség által idézett külügyi kommentár szerint a magyar honvédelmi minisztérium valamilyen felhatalmazott ügynökségen keresztül Ukrajnának szállít állományában lévő páncélos technikát, egyebek között T-72-es harckocsikat. Az orosz külügyminisztérium megítélése szerint az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok sértik az Európai Unió e kérdésben kialakított közös álláspontját, mivel az arra kötelezi az EU-tagországokat, hogy ne exportáljanak olyan termékeket, amelyek fegyveres konfliktusokat szíthatnak vagy mélyíthetnek el. Ennek az álláspontnak az értelmében figyelembe kell venni, hogy a szállítmányt fogadó ország tiszteletben tartja-e az emberi jogokkal kapcsolatos nemzetközi normákat - áll az orosz közleményben.

Mindenkinek nyilvánvaló, hogyan is tartják tiszteletben az ukrán hatóságok ezeket a nemzetközi normákat, hiszen az ukránok lövik Kelet-Ukrajna városait és falvait - olvasható a moszkvai kommentárban. A kommentár arra hívja fel a figyelmet, hogy a fegyverszállítmányok az orosz külügyminisztérium szerint a fegyverkereskedelemről szóló nemzetközi egyezményt is sértik, emlékeztetve, ez a dokumentum tiltja a fegyverek eladását az (egymással szembenálló) feleknek, ha olyan információ birtokában vannak, amely szerint ezeket a fegyvereket népirtásra vagy emberiesség elleni bűncselekményre lehet felhasználni.

Csak egyik helyről a másikra szállítják őket

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya pénteken délután tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a Magyar Honvédség a kalocsai raktárbázisról használatra már nem alkalmas T-72 típusú, páncélozott harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket szállít át vasúton a nyírteleki hadianyagraktárába pénteken és szombaton. A közleményben hangsúlyozták, hogy szállítások nincsenek összefüggésben az ukrajnai eseményekkel, azok a Magyar Honvédség logisztikai ellátórendszerének több éve tervezett átalakításával kapcsolatosak.

A szerelvény útvonala: Kalocsa-Kiskőrös-Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Nyírtelek. A Magyar Honvédségnél folyó racionalizálás részeként az MH Logisztikai Központ irányításával az MH Anyagellátó Raktárbázis hadianyagot és harceszközt csoportosít át a kalocsai és káli raktárbázisairól a táborfalvai, a pusztavacsi és a nyírteleki kijelölt objektumokba - olvasható a közleményben. Az inkurrens, honvédségi használatra már nem alkalmas hadieszközöket és felszereléseket több részletben szállítják át új raktározási helyükre.

Összesen 145 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valakinek nagyon érdeke, hogy összeugrassza Magyarországot Oroszországgal. Főleg akkor, amikor Orbán kimondja, hogy ő sem helyesli a mások által is megkérdőjelezett szankciókat.

Egy ismeretlen magyar honlap már elég lenne bizonyítéknak?

Ja, tele vagyunk fölösleges harckocsikkal...

nah vazze... :D akkor most vagy a hidfő kreált egy jó kis képet, vagy ostoba az állam és baltás után egy újabb hatalmas keleti nyitás

az a baj én nem hallottam visongást a hm-től, hogy a hidfő hülye és az össze tankunk ott porosodik a garázsban el lehet jönni és megnézni, vagy ment ide és ide selejtezésre...

siri csend és hullaszag, mit vártak?

te olvastál cáfolatot a hidfős cikkre...M vagy bmit...

Válaszok:
Felebarát | 2014. augusztus 16. 1:15

te mostan azt irják, thörmer támogatja az oldalt... :D

jah most futottam bele...csak ez nem mainstream, igy nem szemlézi nagyon senki :D

meg ugye fideszeseknél nem mérvadó, csak ilyenkor..na bazzeg

A témával kapcsolatban az összes hírportál csak kavar, de a lényeges dolgokat figyelmen kívül hagyják.

A katonai fegyverek tárolását, értékesítését magyar és nemzetközi jogszabályok szabályozzák. Ez azt jelenti, hogy engedélyeket kell beszerezni, melyről a magyar hivatalos szerveknek tudomása kell, hogy legyen.

Az ezzel kapcsolatos előírásokat a kiírt pályázatok is tartalmazzák. Pl. http://www.hmei.hu/Documents/I..

A HM közlése szerint az egyik nyertes pályázó az Excalibur Defense Kft. nevű cég. Innentől kezdve pedig az a kérdés, hogy ez a cég amennyiben átvette az eszközöket hol tárolja, vagy mikor és kinek értékesítette. Amennyiben elhagyták ezek az eszközök az országot, ehhez engedélyekre volt szükség és ennek is nyoma kell, hogy legyen.

Mindezek alapján két dolog lehetséges:

- Nem hagyták el az országot, Magyarországon tárolják, vagy bontás alatt van, mert használhatatlanok.
- Elhagyták az országot. Ekkor viszont a dokumentumokból megállapítható, hogy a szállítmány hova került és kinek az engedélyével.

Szerintem erre kellene a választ megadni és akkor tiszta lenne a kép.

A hivatalos bejelentés az egyfordulós nyilvános pályázat volt.
Mindezt a hírportálok is közlik. Talán az mégsem várható el, hogy a Bulvár Kundoknak is külön értesítést küldjenek.

Semmi, de legalább lehet tiltakozni, a fanatikusoknak meg nem kell bizonyíték, ők mindent elhisznek amit Moszkva mond. Amúgy a Franciaországban orosz megrendelésre készülő hadihajó ellen nyilván nem fognak tiltakozni...

Nomeg a Marson is ezzel harcolnak a marslakók...

Én tudom mit beszélek, de te úgy látszik nem tudod értelmezni amit írtam. Nem állítottam, még csak fel sem tételeztem, hogy használhatatlanok, vagy még használhatók. Lehetséges eseteket írtam le, amelyekre nincs válasz a híradásokban.

Az attól függ.
Amennyiben Magyarországon újították fel, az eladást, a kiszállítást engedélyeztetni kell. Az adásvételi szerződés tartalmazhat a hasznosításra vonatkozó kikötéseket. Ezek sem ismeretesek, így egyértelműen nem állapítható meg a magyar állam felelőssége, de az sem, hogy nem felelős.
Továbbra is azt mondom, a hírportálokon megjelent tudósításokban egyetlen olyan bizonyíték sincs, amely minden kétséget kizáróan bizonyítaná, hogy ezek az eszközök Ukrajnának lettek értékesítve használható műszaki állapotban.

Itt pedig egy újságcikk 2013 évben.

Harckocsikat is eladnak
http://mno.hu/magyar_nemzet_be..

A "lábon" való felmenés még nem jelenti, hogy hadászatilag megfelelő, üzemképes állapotban voltak.

Lehet, hogy neked is van két üzemképes lábad, de ettől még egész emberként lehetsz üzemképtelen.

"Hmmm. Orbán haditechnikát csoportosít a Kárpátaljával határos területen??? (tréfálok...)"

Sőt! Még az is lehet, hogy az USA-ba csoportosít át haditechnikát kerülő úton. ;-) (én is)

Az én igazi gondom, amiről Feri bácsi beszélt ma reggel a piacon. Nevezetesen, hogy az USA-nak köszönhetően teljesen bedől a magyar agrárium. Feri bácsi Kertészeti Egyetemet végzett, s már mint rendszergazda, majd gazdálkodó járt Hollandiában is tapasztalatszerzésen. Érezhetően van ablaka a külvilágra is.

Az egész konfliktusban kizárólag az érdekli, hogy az amerikai lobbik szétverik az európai, közte a magyar agráriumot is, megfosztva őket a külpiaci, elsősorban a nagyon jelentős orosz piactól.

Ismeretei szerint az agrár szektor uniós szinten túltermeléssel küzdött idáig is, a mostani embargó pedig katasztrofális helyzetet fog teremteni.

Amíg a nagyok is főleg az orosz piacra igyekeztek exportálni, beleértve lengyel barátainak is, most az eddig is belső fullasztó piacra kényszerülnek majd eladni.

Vagyis a lengyelektől az spanyolokig még több áru érkezik majd hozzánk, keményen lenyomva az árakat. A kormányzati támogatással éppen, hogy eszmélni képes magyar agrárium ezt a versenyt viszont már nem fogja tudni elviselni. A magyar termelők egyre jobban kiszorulnak saját országuk piacairól.

Gátinak nem kell nyílt háborút vívnia Orbánnal, a nemzetközi nagytőke ezt vértelenül megteszi. Mindenki tudja, hogy Orbán hátországa a vidéki Magyarország. Lassan ki lehet mondani, hogy volt.

Számos településen már az előző önkormányzati választáson is rezgett a léc a Fidesz alatt. A vidék lepusztulása nem állt meg, a földmutyik csak a Fidesz oligarchákat betonozta be, óriási a szegénység, az elkeseredettség.

Vidéken nagyon keveset érzékelnek a 3.9 százalékos GDP növekedésből, még pontosabban, az ország többségében semmit. Számos olyan véleménnyel találkoztam, hogy a Fidesznek még ez a négy éve van, s lejár a szavatosságuk, a társadalom többsége ellenük fordul. A gazdasági változatlanság okán.

S ezt a hangulatot, a kormánytól való eltávolodást a mostani embargó szülte helyzet csak fokozni fogja.

Az ellenzék számára ez persze egy csapda helyzet. Nem mondhatja azt, hogy Orbán miatt nem tudja a paraszt eladni a termékeit, s azt sem, ha ők jönnek, akkor megjavul minden, s leválnak a legfőbb bajkeverőről, az USA-ról. Hiszen az tartja őket életben, lélegeztető gépen.

A lengyelek, mint az USA leghűségesebb szövetségesei amerikai utasításra bizonyára tisztes kárpótlásban fognak részesülni az uniós alapból. Magyarország pedig alamizsnát kap, s ezzel is be tudnak rúgni az országunkba és Orbánba is.

Ki által is lett ennyire kusza a világ körülöttünk, felteszik ezt egyáltalán az emberek maguknak? Szerintem nem. Mennek a kolompok után...

A roncs harckocsikat pedig át kell festeni Hunyadi páncélosokká, s mehetünk velük ismét az orosz frontra. Amennyiben a védelmi tárca értene a kommunikációhoz, akkor már régen nyilvánosságra hozta volna ezeket a katonai "mozgásokat", megelőzve bárminemű találgatást.

Miután az embereknek egyfolytában hazudnak 45 óta, már nem bíznak a kormányokban, a mostaniban sem. Különösen, hogy volt kalasnyikov ügy is, hasonlóan "ügyes" tájékoztatással.

Ami fontosabb viszont, hogy a népnek cirkuszt adó napi botrányok árnyékában folyik Európa,s benne hazánk politikai-gazdasági-morális szétesése.

Bizonyára már készek a holnapra szóló elterelő műveletek is, amihez kell a tájékozatlan, önálló gondolkodásra képtelen tömeg is.

"Egyelőre nem tudja megerősíteni a washingtoni Fehér Ház azokat a jelentéseket, amelyek szerint orosz katonai járművek hatoltak be Ukrajnába, és ezeket az ukrán oldalon harcképtelenné tették."

Akkor most mi van?
Az ukránok mit lőttek széjjel?
Az ukrán elnök álmodott?
Milyen a Fehér Ház hírszerzése, ha egy ilyen fegyveres konfliktust sem vesz észre?

"Moszkva tagadta, hogy orosz hadoszlop lépett volna Ukrajna területére. A védelmi tárca szóvivője egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ukrán hadsereg „egy fantomot semmisített meg, és nem menekülteket vagy a saját katonáit”."

Itt már semmi sem kizárt. Akár az is lehet, hogy az ukrán kormány a magyar összefogás metodikáját utánozza és a végén kiderül saját magukat cselezik ki.

A Hídfő.net doméninfókból sok mindenre lehet következtetni.

http://whois.domaintools.com/h..

Ezzel kapcsolatban az index.hu is foglalkozik.
http://index.hu/tech/2014/08/1..

Vajon mennyiben lehetnek igazak az állítások?

http://444.hu/2014/08/15/egy-a..

A vasúti kocsik értékesítése és a mostani téma között lényeges különbségek vannak.

A vasúti kocsikkal kapcsolatban a HVG írása is foglalkozik: http://hvg.hu/itthon/20080929_..

A harckocsikkal kapcsolatos történet pedig egyelőre feltételezéseken alapszik. A műszaki állapotunk sem tisztázott. Az lehetséges, hogy önjárók, de ez még nem jelenti, hogy a fegyverzetük harcképes. Arról sincs egyelőre bizonyíték a hírekben, hogy felújították és úgy értékesítették. Sőt az sem bizonyított, ha értékesítették, ki értékesítette.

Röviden a téma jelen állás szerint nem összehasonlítható.

Ha százszor bemásolod, akkor sem igazol semmit, csak annyit, hogy a nyílt pályán egy szerelvény van, amelyen tankok vannak. Ez akár azt is bizonyíthatná, hogy tolatással egy másik vágányra áll át.

Számomra érthetetlen, hogy fejlett felderítő technika mellett nem tudnak megfelelő valós információval, bizonyítékokkal szolgálni egy órán belül.
Az pedig nevetséges, hogy mindig kétes hírű információkra hivatkoznak. Ez jelen témakörbe az oroszokra is vonatkozik.

Láthatod. A kedves fórumtársak diszlájkolnak, de hiteles, minden kétséget kizáró cáfolatot nem tudnak írni. Hivatkoznak minden kétes információra, amely kétes információk egymást próbálják igazolni. Olyanok, mint a Besenyő család.

ez is igaz, meg az is, hogy megint dilettáns a teljes kormányzati kar, aki ilyen időben vonatoztat ennyi tankot...anélkül, hogy közleményt adna ki...nem utólag előre...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés