Cáfolja a Külügy az orosz fegyverszállítós vádakat

2014. augusztus 15. 21:57
Moszkva egy idáig ismeretlen magyar nyelvű honlapra hivatkozva azzal vádolja Magyarországot, hogy fegyvert szállít Ukrajnának. A budapesti külügy határozottan cáfolja az orosz vádakat, a magyar honvédség csak az egyik raktárbázisból szállít át harcjárműveket egy másikba.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a leghatározottabban cáfolja, hogy Magyarország haditechnikát szállítana Ukrajnába. A tárca közleményében kiemelte: a magyar honvédség az egyik raktárbázisból szállít át harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket vasúton a honvédség másik hadianyagraktárába. A szállítmányok nem lépték át a magyar országhatárt, és nincsenek összefüggésben az ukrajnai eseményekkel, azok a honvédség logisztikai ellátórendszerének több éve tervezett átalakításával kapcsolatosak.

A közleményben azt írták, hogy az az ismeretlen internetes portál, amelyen ez az álhír megjelent, már többször közölt a honvédséggel kapcsolatos, minden valós alapot nélkülöző tartalmakat. Az orosz külügyminisztérium pénteken este a hídfő.net internetes újság hírét kommentálva közölte, hogy „a Kijevnek szánt, Magyarországról származó fegyverszállítmányok nyílt megsértését jelentik azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket Budapest a hagyományos fegyverek exportja területén vállalt”.

Moszkva szerint T-72-es harckocsikat szállítunk

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség által idézett külügyi kommentár szerint a magyar honvédelmi minisztérium valamilyen felhatalmazott ügynökségen keresztül Ukrajnának szállít állományában lévő páncélos technikát, egyebek között T-72-es harckocsikat. Az orosz külügyminisztérium megítélése szerint az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok sértik az Európai Unió e kérdésben kialakított közös álláspontját, mivel az arra kötelezi az EU-tagországokat, hogy ne exportáljanak olyan termékeket, amelyek fegyveres konfliktusokat szíthatnak vagy mélyíthetnek el. Ennek az álláspontnak az értelmében figyelembe kell venni, hogy a szállítmányt fogadó ország tiszteletben tartja-e az emberi jogokkal kapcsolatos nemzetközi normákat - áll az orosz közleményben.

Mindenkinek nyilvánvaló, hogyan is tartják tiszteletben az ukrán hatóságok ezeket a nemzetközi normákat, hiszen az ukránok lövik Kelet-Ukrajna városait és falvait - olvasható a moszkvai kommentárban. A kommentár arra hívja fel a figyelmet, hogy a fegyverszállítmányok az orosz külügyminisztérium szerint a fegyverkereskedelemről szóló nemzetközi egyezményt is sértik, emlékeztetve, ez a dokumentum tiltja a fegyverek eladását az (egymással szembenálló) feleknek, ha olyan információ birtokában vannak, amely szerint ezeket a fegyvereket népirtásra vagy emberiesség elleni bűncselekményre lehet felhasználni.

Csak egyik helyről a másikra szállítják őket

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya pénteken délután tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a Magyar Honvédség a kalocsai raktárbázisról használatra már nem alkalmas T-72 típusú, páncélozott harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket szállít át vasúton a nyírteleki hadianyagraktárába pénteken és szombaton. A közleményben hangsúlyozták, hogy szállítások nincsenek összefüggésben az ukrajnai eseményekkel, azok a Magyar Honvédség logisztikai ellátórendszerének több éve tervezett átalakításával kapcsolatosak.

A szerelvény útvonala: Kalocsa-Kiskőrös-Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Nyírtelek. A Magyar Honvédségnél folyó racionalizálás részeként az MH Logisztikai Központ irányításával az MH Anyagellátó Raktárbázis hadianyagot és harceszközt csoportosít át a kalocsai és káli raktárbázisairól a táborfalvai, a pusztavacsi és a nyírteleki kijelölt objektumokba - olvasható a közleményben. Az inkurrens, honvédségi használatra már nem alkalmas hadieszközöket és felszereléseket több részletben szállítják át új raktározási helyükre.

Összesen 145 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valakinek nagyon érdeke, hogy összeugrassza Magyarországot Oroszországgal. Főleg akkor, amikor Orbán kimondja, hogy ő sem helyesli a mások által is megkérdőjelezett szankciókat.

Egy ismeretlen magyar honlap már elég lenne bizonyítéknak?

Ja, tele vagyunk fölösleges harckocsikkal...

nah vazze... :D akkor most vagy a hidfő kreált egy jó kis képet, vagy ostoba az állam és baltás után egy újabb hatalmas keleti nyitás

az a baj én nem hallottam visongást a hm-től, hogy a hidfő hülye és az össze tankunk ott porosodik a garázsban el lehet jönni és megnézni, vagy ment ide és ide selejtezésre...

siri csend és hullaszag, mit vártak?

te olvastál cáfolatot a hidfős cikkre...M vagy bmit...

te mostan azt irják, thörmer támogatja az oldalt... :D

jah most futottam bele...csak ez nem mainstream, igy nem szemlézi nagyon senki :D

meg ugye fideszeseknél nem mérvadó, csak ilyenkor..na bazzeg

A témával kapcsolatban az összes hírportál csak kavar, de a lényeges dolgokat figyelmen kívül hagyják.

A katonai fegyverek tárolását, értékesítését magyar és nemzetközi jogszabályok szabályozzák. Ez azt jelenti, hogy engedélyeket kell beszerezni, melyről a magyar hivatalos szerveknek tudomása kell, hogy legyen.

Az ezzel kapcsolatos előírásokat a kiírt pályázatok is tartalmazzák. Pl. http://www.hmei.hu/Documents/I..

A HM közlése szerint az egyik nyertes pályázó az Excalibur Defense Kft. nevű cég. Innentől kezdve pedig az a kérdés, hogy ez a cég amennyiben átvette az eszközöket hol tárolja, vagy mikor és kinek értékesítette. Amennyiben elhagyták ezek az eszközök az országot, ehhez engedélyekre volt szükség és ennek is nyoma kell, hogy legyen.

Mindezek alapján két dolog lehetséges:

- Nem hagyták el az országot, Magyarországon tárolják, vagy bontás alatt van, mert használhatatlanok.
- Elhagyták az országot. Ekkor viszont a dokumentumokból megállapítható, hogy a szállítmány hova került és kinek az engedélyével.

Szerintem erre kellene a választ megadni és akkor tiszta lenne a kép.

A hivatalos bejelentés az egyfordulós nyilvános pályázat volt.
Mindezt a hírportálok is közlik. Talán az mégsem várható el, hogy a Bulvár Kundoknak is külön értesítést küldjenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés