NFM: Független vagyonértékelések alapján vette meg az állam az E.on-t

2014. augusztus 14. 17:42

Az NFM úgy reagált az E.on túl drágán való megvételéről szóló sajtóhírekre: számos független vagyonértékelés történt, amelyek alátámasztották a tranzakció hosszú távú gazdasági indokoltságát. Az ügylet a minisztérium szerint átlátható módon, a jelenlegi és jövőbeni piaci folyamatok figyelembevételével zajlott le.

Az Átlátszó szerdán írt arról, hogy az állam 600 milliárd forint ráfizetéssel vette meg az E.on földgáz-nagykereskedő és földgáztározó üzletágát. A földgáz-nagykereskedőnek ráadásul take-or-pay kötelezettsége van, amely azt jelenti, hogy az orosz Gazprommal fennálló hosszú távú földgáz-nagykereskedői szerződés alapján egy előre meghatározott mennyiségű földgázt akkor is ki kell fizetnie a magyarországi nagykereskedőnek, ha egyébként azt nem tudja értékesíteni.

Az NFM úgy reagált: az energiapiac terén sem megengedhető, hogy Magyarország külföldi érdekeknek legyen kiszolgáltatva. Közölték: az E.ON gázüzletágának visszavásárlása újabb eszközt ad a magyar kormány kezébe, hogy a rezsicsökkentés eredményeit megvédhesse.

A gázüzletág visszaszerzése nemzetbiztonsági és energiafüggetlenségi szempontból is felbecsülhetetlen érték, mert a visszaszerzett földgáztárolók a legnagyobbak a térségben, így Magyarország évi 10 milliárd köbméter gázfogyasztásából 7 milliárd köbmétert magunk tudunk tárolni – hangsúlyozta az NFM.

Az adásvételi tárgyalások során számos független vagyonértékelés történt a két társaság átvilágítása keretében, amelyek alátámasztották a tranzakció hosszú távú gazdasági indokoltságát. Az ügylet átlátható módon, a jelenlegi és jövőbeni piaci folyamatok figyelembevételével zajlott le – közölte a minisztérium.

A visszaszerzett vállalatok nemzeti tulajdonban szavatolják Magyarország biztonságos földgázellátását, jó alapot kínálnak a gazdasági növekedéshez, valamint hozzájárulnak az árak megfizethető szinten tartásához – olvasható az NFM válaszában.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/73205

Ajánljuk még a témában