NFM: Független vagyonértékelések alapján vette meg az állam az E.on-t

2014. augusztus 14. 17:42
Az NFM úgy reagált az E.on túl drágán való megvételéről szóló sajtóhírekre: számos független vagyonértékelés történt, amelyek alátámasztották a tranzakció hosszú távú gazdasági indokoltságát. Az ügylet a minisztérium szerint átlátható módon, a jelenlegi és jövőbeni piaci folyamatok figyelembevételével zajlott le.

Az Átlátszó szerdán írt arról, hogy az állam 600 milliárd forint ráfizetéssel vette meg az E.on földgáz-nagykereskedő és földgáztározó üzletágát. A földgáz-nagykereskedőnek ráadásul take-or-pay kötelezettsége van, amely azt jelenti, hogy az orosz Gazprommal fennálló hosszú távú földgáz-nagykereskedői szerződés alapján egy előre meghatározott mennyiségű földgázt akkor is ki kell fizetnie a magyarországi nagykereskedőnek, ha egyébként azt nem tudja értékesíteni.

Az NFM úgy reagált: az energiapiac terén sem megengedhető, hogy Magyarország külföldi érdekeknek legyen kiszolgáltatva. Közölték: az E.ON gázüzletágának visszavásárlása újabb eszközt ad a magyar kormány kezébe, hogy a rezsicsökkentés eredményeit megvédhesse.

A gázüzletág visszaszerzése nemzetbiztonsági és energiafüggetlenségi szempontból is felbecsülhetetlen érték, mert a visszaszerzett földgáztárolók a legnagyobbak a térségben, így Magyarország évi 10 milliárd köbméter gázfogyasztásából 7 milliárd köbmétert magunk tudunk tárolni – hangsúlyozta az NFM.

Az adásvételi tárgyalások során számos független vagyonértékelés történt a két társaság átvilágítása keretében, amelyek alátámasztották a tranzakció hosszú távú gazdasági indokoltságát. Az ügylet átlátható módon, a jelenlegi és jövőbeni piaci folyamatok figyelembevételével zajlott le – közölte a minisztérium.

A visszaszerzett vállalatok nemzeti tulajdonban szavatolják Magyarország biztonságos földgázellátását, jó alapot kínálnak a gazdasági növekedéshez, valamint hozzájárulnak az árak megfizethető szinten tartásához – olvasható az NFM válaszában.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"10 milliárd köbméter gázfogyasztásából 7 milliárd köbmétert magunk tudunk tárolni", amelynek közel a fele már betárolást nyert.

Lényegesen jobban áll a hazai földgáztárolók téli időszakra való feltöltése, mint tavaly; az egy évvel korábbit 16 százalékkal meghaladó, összesen több mint 3000 millió köbméter betárolt földgáz áll rendelkezésre - tájékoztatott az MVM Csoport csütörtökön.
http://www.stop.hu/gazdasag/be..

kezd ez sukorró lenni

te nem olyan régen még azt mondták, hogy 20%-on állnak a tározok, és nem nagyon fogják tudni feltölteni, mert nem kapnak extra gázt

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés