Ködös múltunk iratai

2014. június 14. 10:11

Torkos Matild
MNO
A történelmi múltunkról szóló dokumentumokért akarnak milliárdos kártérítést kapni a szocialisták.

„A Politikatörténeti Intézet a strasbourgi bíróságra is benyújtott egy keresetet a magyar állam ellen, mivel szerintük állami kisajátítás történt és ezért kártalanítás jár. Egymilliárd forintot követelnek az államtól, pont annyit, mint amennyit az MSZP hiteladósságként felhalmozott. A történelmi múltunkról szóló dokumentumokért akarnak milliárdos kártérítést kapni a szocialisták.

Vajon az utódpárt vállalja az erkölcsi és anyagi kártérítési felelősséget azokért a bűnökért is, amiknek a bizonyítékai ott hevernek a szakszerűen őrzött iratokban? Vagy csupán a rendszerváltáskor hirtelen gondosan eltüntetett pártkassza után a senki által törvényesen nem kért iratgondozás költségeire, az átadott iratanyag »eszmei« díjára tartanak igényt?

A szóban forgó archívum a Magyar Kommunista Párt, a Magyar Dolgozók Pártja, a Magyar Szociáldemokrata Párt, a Magyar Szocialista Munkáspárt, valamint más baloldali politikai és társadalmi szervezetek, szakszervezetek 1944–89 közötti időszakból őrzött iratanyagát tartalmazza. Vagyis a történelmünket, az életünket meghatározó döntések meghozatalának körülményeit dokumentálja. Az MSZP jogelődje a diktatúrában az állami élet egészét a saját irányítása alá vonta, sőt pártellenőrzés alatt tartotta a társadalmat is az ügynökhálózat kézi vezérlésével. A fontos állami intézkedéseket az állampárt vezető testületei készítették elő és döntötték el. Érthetetlen, hogy történhetett meg az, hogy jogállami keretek közt egy párt felügyelete alatt kezeljék az archívumot még 2014-ben is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Olaszországban is a Fasiszta Párt őrzi az iratokat, Németországban pedig a Nemzeti Szocialista Német Munkáspárt, ahogy Irakban is Szaddam Husszein jogutódai. Így van rendjén.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés