Húszmilliót kapott a Fidesztől a CÖF

2014. június 6. 10:26
Összesen 310 milliót költött a CÖF 2013-ban, ebből 20 milliót adott a Fidesz pártalapítványa, a maradék magánadományokból jött össze. Ezekből a pénzekből finanszírozta a szervezet a Gyurcsányt és Bajnait is felvonultató „Együtt tették tönkre az országot”-kampányt.

Csizmadia László szerint 2013-ban húszmillió forintot nyert pályázatokon a CÖF/CÖKA a Polgári Magyarországért Alaptványtól, amely a Fidesz pártalapítványa. Ezeket célzottan, közösségszervező feladatokra költötték el a beszámoló szerint, például ebből utaztak a székelyek menetére és ebből dolgozták ki a civil etikai kódexet. A 310 millió forintos költségvetés fennmaradó része magánadományokból jött össze Csizmadia szerint. „Ha viszont ilyen nagymértékben érkeztek hozzájárulások a polgári értékrend megvalósítását célul kitűző Civil Összefogás Közhasznú Alapítványhoz, illetve a rá támaszkodó CÖF-höz, ugyan mit kifogásol a balellenzék? Talán nem az a civil szervezetek kritériuma, hogy sok polgár áll mögöttük?” – kérdezi a CÖKA elnöke, aki egyben a Nemzeti Együttműködési Alap elnöke is.

Az Átlátszó összegzése szerint egyrészt problémás, hogy a CÖF egyértelműen politikai tevékenységéhez a CÖKA pénzeit használják, mivel a törvény szerint „[közhasznú szervezet] közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt”. A CÖF szerint azonban ők nem politikai, hanem „felvilágosító”, „tájékoztató” kampányt folytattak Gyurcsány Ferencről és Bajnai Gordonról. Az oknyomozó portál felhívta a figyelmet arra is, hogy adója egy százalékát mindössze 58 ember ajánlotta fel az állítólag kiterjedt támogatói hálózattal rendelkező szervezetnek, összesen mintegy 288 ezer forint értékben – ez a magánadományok egy ezreléke. A magánadományok fennmaradó részéről, azaz nagyjából 290 millió forintról azonban nem tudhat meg semmit a nyilvánosság, mivel azok az adatok nem publikusak.

Ezzel szemben Csizmadia szerint „akkurátus pontossággal valamennyi tevékenységükről beszámoltak, a könyvelésükben mindent feltüntettek”. A CÖF szóvivője azt is hangsúlyozta, hogy egyrészt nem kaptak külföldről adományt, másrészt szerinte ők maradtak az egyetlen civil szervezet, mely nem csatlakozott szervezetileg egy párthoz sem, mint a Milla, a Szolidaritás, a Haza és Haladás vagy a KTI. A CÖF a 2014-es válaztási kampányban is aktív volt: az baloldali ellenzék vezetőit egy bohóccal ábrázoló plakátjaikat országszerte látni lehetett.

A CÖKA működését 2012-ben nagyvonalúbban dotálta a Fidesz: a 40 millió forintot a pártalapítvány állt a szervezet 46 millió forintos költéseiből.

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kíváncsi lennék a 290 millió eredetére is. Szerintem nem vagyok egyedül.

Állok elébe.
Nem fogom a fehérre azt mondani, hogy fekete, csakhogy elnyerjem a kegyeiket.

biztos jó hazafiak dobták össze, pusztán cöf szeretetből

No, éppen ezeket a hazafiakat szeretném én megismerni.

Egy kérést nem lehet visszaélésnek minősíteni.

ne sze neked transparency, értem, hoyg akik kedvelik is az orbán kormányt, miért sziszennek egyra nagyobbat

végén kiderül, hoyg nagyon megvezették...

Hol az idézetek linkje?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés