Újjá kell építeni a magyar baloldalt

2014. április 19. 12:40

Hiller István
Népszava
Annak az embernek, akinek nem jut tűzifára, hiába beszélünk az emberi jogokról, de vele is meg kell értetnünk magunkat.

Bizonyára elgondolkodott a kudarc okain is.

Igen, de őszintén szólva az első néhány nap az egyéni győzelem örömében telt. Hiszen egy olyan országban értünk el sikert, ahol a Fidesz kétharmados parlamenti többséget szerzett. Az első napokban ezért azoknak mondtam köszönetet, akik támogattak. Most jön az elemzés időszaka. Először azt néztük meg, hogyan sikerült helyben győzni. És persze elemezni kell az országos vereség okait. Igaza van annak, aki a külső körülményekre hivatkozik, vagyis a választási törvényre, a csekély média megjelenési lehetőségeinkre, vagy arra, hogy úgymond lejtett a pálya. Aki azonban itt megáll, az védekezik és nem akarja igazából a baloldal újjáépítését. Én akarom, ezért mélyebbre kell menni. Úgy gondolom, a magyar baloldal nem értette és nem dolgozta fel jól azokat a változásokat, melyeket az elmúlt fél évtizedben a magyar társadalom sokkszerűen megélt. Annak a rengeteg embernek, aki a hétköznapi életében érzi az elszegényedést, legalábbis egy része biztosan a baloldal, a szocialista párt szavazóihoz tartozott. Ők ugyan utálják a jelenlegi kormányt, mégsem a baloldalt választották, hanem a szélsőjobboldalt.

Ezek az emberek maguk nem szélsőségesek, de a helyzetük az. Ezért egy baloldali pártnak értenie kell azt a baloldali gondolatot, hogy a legelesettebbeken kell segíteni, és nem csak úgy általában. Nem lehet kárhoztatni az úgynevezett bal-liberális oldalt, amiért védte a demokráciát, a demokratikus alapjogokat, és kiállt értük. Csak éppenséggel tudni kell, hol mondjuk. Annak az embernek, akinek nem jut tűzifára, hiába beszélünk az emberi jogokról, de vele is meg kell értetnünk magunkat. Alapvető kérdésekkel kell ütköztetnünk magunkat és a kritika, az önkritika sem maradhat el. Az önkritika pedig nem önmarcangolás. Nincs szükség arra, hogy valaki egy adott pillanatban hamut szórjon a fejére, aztán, amikor elmúlt az a pillanat, leszórja és menjen tovább. Az önkritikának azért van helye, mert segít az előrelépésben, hogy megértsd, miben tévedtél. Enélkül nem megy, de csak kritikával és csak önkritikával sem fog menni. Föl kell dolgoznunk azt, ami az elmúlt öt évben történt, de közben megy az idő és azzal is haladni kell, ezért én igenis a magyar baloldal újjáépítéséről beszélek és arról, hogy a szocialista pártnak megkerülhetetlen szerepe van ebben.

Lát ön készséget arra, hogy befogadják azokat a gondolatokat, amiket elmondott? Akár az önkritikára, akár a mélyebb elemzésre?

Hozzászoktam, hogy harcolok. Nem gondolom, hogy elsőre mindenki elfogadja, de hiszek benne, egyszer megértik, hogy enélkül nem megy. Nem utasítják el, egyelőre talán értetlenkednek, hogy mit is akarok. Nagyon világosan elmondom, mit akarok. A magyar baloldal újjáépítését. Ha ennél alacsonyabbra tesszük a lécet, akkor hosszú távon el fog bukni ez a gondolat. Az nekem kevés, ha csak annyit akarunk, hogy kerüljük el a belső válságot, s jöjjünk ki abból a gödörből, amiben vagyunk. Hát milyen mozgalom, milyen gondolkodás az, amelyik azt ambicionálja, hogy a mínuszból legalább a nulláig jusson el. Nekem ennél több a célom: pluszba akarom vinni. Ha pedig nem tudod átugrani a feltett lécet, akkor ne a léc legyen a hibás, hanem gyűjts több erőt. Úgy gondolom, hogy - egyre többen - vannak, akik nem csak hallgatják, hanem értik is, amit mondok. Az értetleneknek, a tamáskodóknak pedig megismétlem: a cél a magyar baloldal újjáépítése.”
 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hirtelen (az újabb vereség fényében) hogy megvilágosodott mindenki az MSZP-ben!
Talán kicsit előbb kellett volna gondolkodni (és nem csak azon fondorkodni, hogy ki hova kerül a listán, meg ki lesz a miniszterelnök-jelölt).

Tényleg röhejesek az állandó megújulással. De hála Istennek, most már lehet röhögni rajtuk,

a Rákosi féle megújulások még elég véresek voltak.

A Kádár féle megújulások véresek is voltak, aztán meg "csak" börtönnel jártak.

Ezeknek a mostaniaknak a megújulása többnyire gazdasági csődöt jelentett.

És íme eljutottunk oda, hogy már semmit sem jelent. Csak röhögni lehet rajtuk.

Fog ez menni. Az amerikai négerek is elfelejtették, hogy kedvenc Demokrata Pártjuk valamikor a rabszolgatartók pártja volt. Csak idő kérdése.

Az antiszemitázás, nácizás, fasisztázás nem jött be. A megélhetési hallgatólagos támogatása sem. A cigány is hiába lett roma.
Alakuló ülés a hamarosan felavatandó Horn-teremben.

Hagyományos értelemben, én a Fideszt baloldalibbnak tartom az MSZP-től a 1998-tól ténykedései miatt.
Az MSZP annyira megsértődött a 1998-as vereségért, hogy klasszikus baloldali törvényjavaslatokat nem szavazott meg.Pl. minimálbér
2002-es győzelmük után az első intézkedésük a tőzsdei árfolyamnyereség adó eltörlése volt.
Hiller! Ez mitől volt baloldali????? Miért nem bíráltad??????
Ez meg az utána következő intézkedések vezettek oda, hogy Szlovákia, Csehország, Románia, Lengyelország elhúzott mellettünk.

Hiller!
Kíváncsi lennék arra, hogy miért adtad át Gyurcsány szélsőlibnek az elnöki posztot??????
Ha egyszer még lesz Munkásmozgalom története vagy baloldal története, akkor az egy nagy negatív elem lesz.

Lehet, hogy csak hangoskodik, de látok rá esélyt, hogy meglesz.
Ha nem, az sem baj. Az, hogy mi lesz, fogalmam sincs, de sok jóra nem számítok. (nem a Horn-terem miatt.)

Lehet, hogy csak hangoskodik, de látok rá esélyt, hogy meglesz.
Ha nem, az sem baj. Az, hogy mi lesz, fogalmam sincs, de sok jóra nem számítok. (nem a Horn-terem miatt.)

A Horn-terem ajtajára nem a hagyományos hangszigetelést kell tenni, hanem pufajkásat. :))
( Hornnal kapcsolatban itt már idéztem Berzsenyi, NAPÓLEONHOZ című versét.)
Tőlem maradhattak volna a szoborparkba vitt szobrok is az eredeti helyükön, hagy lássa, aki esetleg pont az ellenkezőjét mondja mint akkor.

Az MSZP megújul.

- a nevükből törölnek egy betűt
- a szegfű helyett a pitypang lesz az új logójuk

Nem kell itt újjáépíteni semmit.
Egyszerűen baloldalinak kell lenni.

"Újjá kell építeni a magyar baloldalt"

Esélytelen próbálkozás, ráadásul ebben az esetben éppen Hiller elvtársat kellene az elsők között kirúgni.

Ha az Mszp legnagyobb baja Nyers Rezső lenne, akkor ahhoz képest amekkora baj van valójában vele mondhatnánk, hogy semmi gond a baloldallal.

Ez a meg kell újulni duma az agyamra megy.
Ezt hallom évek óta, ám történni nem történik semmi valódi változás. Mert az, hogy nyugdíjazzák az öregeket és helyettük jönnek a fiatalok önmagában véve egy nagy semmi.
Mint ahogy a megújulást emlegetni is az.

Az meg hogy Hiller mint a nagy harcos -ezen csak kacagni tudok.
Majd ha pl azt láthatjuk hogy az Egyenes beszédben képesek egyenes gerinccel beszélgetni, nem hagyni hogy a magát az igazság és tudás felkentjének képzelő elképesztő nőszemély kioktassa őket, ha képesek lesznek a véleményükhöz (ha egyáltalán van) ragaszkodni na akkor majd elhihetjük, hogy valami elkezdődött.

Vazz megin újratervezés..

"Újjá kell építeni a magyar baloldalt"
Helyesebben fogalmazva:Új baloldalt kell építeni!
Ugyanis ezen nincs mit újjá építeni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés