Folytatják – Mandiner jövőváró XI.

2014. április 15. 7:22

Földi Bence
Mandiner
A kormánypártnak egyedül arra kell figyelnie, hogy folytassa populista népjóléti politikáját és gondoskodjék arról, hogy a baloldalon mindig kiessen egy csontváz a szekrényből.

A Mandiner az elmúlt napokban különböző irányultságú véleményformálók cikkeit közölte az elmúlt négy év értékeléséről. A választás után rátérünk a következő, 2014-2018-as ciklusra: egy új cikksorozatban a Mandiner szerzői, bloggerei mondják el, mire számítanak, mit várnak, mit várnak el a következő évektől a magyar politikában.

*

Négy éve még meglepett a választási eredmény, most már nem igazán. A Fidesz másodszor tudott úgy választást nyerni Magyarországon, hogy programot nem állított össze – így nem kifejezetten számonkérhetőek –, miniszterelnök-jelöltjük pedig nem vitázott ellenfeleivel. Ugyanakkor jelzésértékű lehet, hogy a Fidesz – az egyébként láthatatlan KDNP-vel karöltve – 2002-ben és 2006-ban is több szavazattal kapott ki, mint amennyivel most győzött.

Számomra úgy tűnik, hogy az összemarkolt régi bal mostani vereségéért mindazok felelősek, akik az ancien régime hiteltelen és bukott politikusait visszaengedték a porondra – velük ugyanis nem csak a bizonytalanokat, hanem jó eséllyel sok, korábban biztos szavazónak tűnő baloldalit is elidegenítettek. Szánalmas, hogy a magyar politikai kultúrát újabb mélységekbe lökve nem voltak képesek egyértelműen elismerni vereségüket, ahogy a győztesnek sem gratuláltak. Vicces, hogy balról egy nyertese volt ennek a választásnak – Fodor Gábor... Úgy hiszem, hogy a két egymás utáni földbe döngöléses vereség példaértékű lehet, talán a baloldalon is eljöhet a személyi és szervezeti megújulás ideje.

A Jobbik megerősödésének három oka lehet. Egyrészt a Vona Gábor által is hangoztatott arculati megújulásban: a párt radikális gondolatait sikerült fogyasztható „köntösbe bújtatni”. Másrészt a Fidesz eddig erélytelenül lépett fel a Jobbikkal, mint kihívó párttal szemben. Harmadrészt: az elmúlt négy esztendőben (is) elmaradt az életszínvonal-beli növekedés – a Jobbik főleg Északkelet-Magyarország szegényebb vidékein volt erős. A baloldal impotenciája és inkompetenciája miatt e vidékeken otthagyták a baloldalt a korábbi szavazói. Ráadásul a baloldal Jobbikkal szembeni policy-je is visszaüthetett: nem biztos, hogy szerencsés az, ha kommentár és cáfolat nélkül hagyják elhangzani egy radikális párt populista szólamait.

Az LMP bejutása teljesítmény: azt követően sikerült megugrani a küszöböt, hogy a párt kettészakadt, ráadásul a kampánykörülmények sem kedveztek az ellenzéki formációknak. Sokaknak jó lehet azt látni, hogy kétszázezernél is több ember értékeli még ebben az országban, ha egy formáció a kecsegtető nagyobb haszon helyett az elvhűséget választja, nem enged a bukott és hiteltelen politikusok szirénhangjainak. Az LMP szavazói végül a hasznot is meghozták, jelen állás szerint így áll a szakadárokkal vívott „mandátumharc”: Lehet Más a Politika – Párbeszéd Magyarországért 5-1.

Egy lengyel politológus, Dariusz Kałan még a választás előtt megkérdezte tőlem, hogy mi lesz a választás után. Gondolkodtam egy percet, és rájöttem, hogy valójában semmi más, mint eddig. A Fidesz az első kétharmada alatt szinte mindent gyökeresen megváltoztatott, és amihez hozzányúlt, abból nemzeti lett. Kormányzásuk negyedik évére egy kissé lassú mozgású országot kaptunk, amelyben szinte minden mindenre lassan vagy egyáltalán nem reagál. A közéletet is valami megmagyarázhatatlan bénultság sújtja. A nők közéletben való részvétele továbbra is csekély. Ahogy az esély is arra, hogy a konzervatívabb politikai felfogás megjelenjen a színen. Pedig igény lenne rá.

Viszont a Fidesz lubickol. Kétlem, hogy gyökeres változásokat hozna az elkövetkezendő négy év. A kormánypártnak egyedül arra kell figyelnie, hogy folytassa populista népjóléti politikáját és gondoskodjék arról, hogy a baloldalon mindig kiessen egy csontváz a szekrényből. Valljuk be, a jelenlegi ellenzékkel nem lesz nehéz dolguk, ha nem változtatnak gyökeresen eddigi politikájukon.

Másrészt viszont Kiss Ádámhoz hasonlóan én is úgy látom, hogy az ország nincs olyan szomorúan rossz állapotban, mint amire a közbeszéd alapján következtetni lehet. Hogy hová jutunk valójában a következő időszakban, erre majd négy év múlva visszatérünk.

A szerző a VS.hu újságírója.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Semmi újat nem olvastam.
Ilyen "elemzést" én is tudnék írni, naponta többször is.
(Csak a balgák nem engem kérdeznek)

A populizmussal az a baj, hogy nem hagy teret a valódi kérdések valódi megbeszélésének, így azok csöndben, ismeretlen irodákban dőlnek el.

Pl. tág tér nyílik így a korrupciónak, hiszen a választó elégedett valami gumicsonttal, amit megkap, az elégedetlenek törpe kisebbséggé válnak, és megy a biznic a zárt ajtók mögött.

De nem csak a korrupcióról van szó, hanem rossz döntések soráról, amelyeket elégedett választók mellett lehet meghozni.

De azért ne feledd, hogy most miért volt elég a 2002-nél és 2006-os szavazatszámnál gyöngébb eredmény a FIDESZ-nek a teljes taroláshoz! A fő ok a Jobbik előretörése. Ha úgy teszed föl a kérdést, hogy kik utasítják el a "Kormányváltókat", akkor a FIDESZ, a JOBBIK és bizony az LMP szavazóit is össze kell adni.

Azért vannak már balos elemzők, akik hajlamosak rámutatni, hogy a rezsicsökkentés az igenis népjóléti politika.

Hosszú távon nyilván újraállamosítást céloz meg, de hogy olyan természetes monopóliumoknál, mint a közműszolgáltatások, az állami tulajdonos kevésbé hatékony, mint a magántulajdonos, még senki nem bizonyította.

Örülök, hogy egyetértünk.
Én azért bevonnám még carlost meg a hatkuvaszt is.
Üdv

"...balról egy nyertese volt ennek a választásnak – Fodor Gábor..." !:)))

Szeretem, ha egy szerzőnek van humora (is)!

Carlos valóban ír néha jókat is, de annyira elfogult, hogy amit nem akar megérteni, azt nem is érti.
(Tegnap egy teljesen ártatlan, de általa félreértett mondaton órákig rugózott, mégsem látta be, hogy tévedett. Ott kellett hagynom).

Láthatólag még tart a vereség feldolgozása, és nagyüzemre kapcsolt a győztes ekézése, mert a vesztes térfélen csak olyanok vannak, akik soha nem felelősek semmiért. Így szocializálódtak. A proletár diktatúrából kinőtt elitek.

Egy ország választott vezetésének az az elsődleges feladata, hogy annak az országnak a népét támogassa és érdekeit képviselje. ERGO populista.

Ma már a kommunikációs teret uralja egy globalizált kisebbség üzleti érdeke.
Próbálják szitokszóvá tenni a populizmust. Próbálják elhitetni a "popolo"-val, hogy az nem jó ha neki jó.

Akinek nem tetszik a rezsicsökkentés az fizessen többet. Küldjön segélycsomagot a szegény bankoknak. Ajánlja fel minden vagyonát a szolgáltatoknak és biztos, hogy tele lesz az ország hajdan volt milliárdos Szent Ferencekkel.

Addig is, én a populizmusra szavazok.

...ezúttal egy friss (és elérhető! és nagyon jó!) Galló Bélát ajánlok...
http://vs.hu/versus/mit-jelent..

A struccok éjszakája c. elemzését ajánlottam a Mandiner szerk.-nek is (oszt' vagy szemlézik vagy nem).

Fodor még ebből a bivalyerős Gyurcsány-Mesterházy-Bajnai meg a hogyishívják kislány csapatból is kimagaslott.
(Kösz a tegnap esti tokaji mellékletet. Másodszorra még a korábbinál is jobban "ízlett".)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés