Elmeszelte Karácsonyt és Bárándyt az NVB

2014. április 4. 19:28
Karácsony Gergely és Bárándy Gergely a Nemzeti Választási Bizottság szerint azzal követett el jogsértést, hogy tényként közölték: a Fidesz több választókerület területére kiterjedően választási csalást követett el és közokirat-hamisításra bujtott fel. Az NVB a két politikust eltiltotta a további jogsértéstől.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint Karácsony Gergely (PM) és Bárándy Gergely (MSZP) valótlan állításaival jogsértést követett el, amikor egy április 2-i sajtótájékoztatójukon tényként közölték, hogy a Fidesz több választókerület területére kiterjedően választási csalást követett el és közokirat-hamisításra bujtott fel. A sajtótájékoztatón, amelynek felvételét a pénteki ülésen levetítették, egyebek mellett az hangzott el, „az Orbán-kormány azért, hogy a billegő körzeteket megnyerje, buszoztat, fiktív lakcímeket kreál” és becsületes embereket tesz cinkossá egy bűncselekményben. Karácsony Gergely arról is beszélt, miközben két hónap alatt 40 ezerrel csökkent a választásra jogosultak száma, a „voksturisták” – vagyis a másik lakcímre bejelentkezők – miatt 12 választókerületben többen szerepelnek a névjegyzékben, és ezek főleg kétesélyesnek számító budapesti körzetek.

Az NVB a jogsértés megállapítása mellett eltiltotta a baloldali összefogás két politikusát a valótlan tényállások további közlésétől, ezzel lényegében helyt adott a beadványozó, Gulyás Gergely (Fidesz) kifogásának. A testület tagjai a jogsértésről és az eltiltásról szóló határozatot 14:5 arányban hozták meg.

Gulyás Gergely kifogásában azt írta, a PM és az MSZP nem igazolt tényállításokkal próbálta befolyásolni a választópolgárokat, súlyosan megsértve ezzel a választási eljárás több alapelvét. A kifogás szerint a valótlanságok terjesztésével olyan közhangulatot akart kelteni a PM és az MSZP politikusa, amely alkalmas arra, hogy az utóbbi hónapokban új lakcímre bejelentkező választópolgárokat megfélemlítsék, bűncselekmények elkövetésének gyanújával fenyegessék meg, illetve hogy a Fideszt bűncselekmények elkövetésével vádolva súlyosan negatív színben tüntessék fel. Gulyás szerint mindez sérti a választások tisztasága megóvásának, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak és az esélyegyenlőségnek az alapelveit.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A valótlanságokat szigorúan büntessék minden oldalon.
Akár kizárással is.

Eddig arról volt szó, hogy a Fidesz átrajzolta a kerületeket, most meg azt próbálják elhitetni, hogy átjelentkezés van. Minek ha már eleve a Fidesznek kedvezett? Persze ha ezen akar változtatni valaki több értelme lenne, de ezzel megvádolni azt aki ezen nem nyer érdekes. Vagy már annyira össze-vissza hazudozik az ellenzék, hogy már arra sem figyelnek, hogy idōnként egyeztessenek.

Akasztják a hóhért?

Karácsony Gergely és Bárándy Gergely a Nemzeti Választási Bizottság szerint azzal követett el jogsértést.

Jogsértő jogvédők?
Törvénysértő vagdalkozók?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés